To Όρος, η Παναγία της Πέτρας που επιστρέφει στο σπίτι της και το δύσκολο στοίχημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Γράφει ο Μποξέρ*

To Όρος, η Παναγία της Πέτρας που επιστρέφει στο σπίτι της και το δύσκολο στοίχημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Γράφει ο Μποξέρ*

Με συγκρατημένα χαμόγελα εθεάθησαν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού να αποχωρούν το Σάββατο το μεσημέρι από το Άγιο Όρος. Η επίσκεψη στην αθωνική πολιτεία, που ήταν γίνει για πρώτη φορά το 2023, αλλά τελικά έχει αναβληθεί, κύλησε χωρίς απρόοπτα και με τις θετικές ανακοινώσεις να κυριαρχούν στο 28ωρο που σχεδόν κράτησε η επίσκεψη.

Όπως έγινε γνωστό δια στόματος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι το 2030 η κυβέρνηση σκοπεύει να υποστηρίξει τις Μονές με ένα συνολικό ποσό που πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια. Επίσης σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας έγινε σαφές ότι το Κράτος θα στηρίξει εκεί που χρειάζεται τις Μονές για να αποκατασταθούν οι ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό. Παράλληλα αναμένεται να αυξηθεί και η ετήσια επιδότηση της πολιτείας προς τις Μονές, γεγονός που επίσης ικανοποίησε τους ηγούμενους.

Φυσικά δεν έλειψαν και τα αναμνηστικά δώρα και από τις δύο πλευρές, οι επισκέψεις στις βιβλιοθήκες που εντυπωσίασαν τον πρωθυπουργό, αλλά και οι μικροεκπλήξεις με παλιούς μοναχούς και διοικητικούς υπαλλήλους που είχαν υποδεχτεί τον σημερινό πρωθυπουργό ως τον γιο του τότε προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε περιοδεύσει στο Άγιον Όρος το 1986. Από την Παρασκευή το πρωί έως το Σάββατο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφτηκαν τις Καρυές, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν κατά τη σειρά στις ιερές Μονές Ιβήρων, Βατοπεδίου, Σίμωνος Πέτρα και Ξενοφώντος.

Δίπλα και μαζί του σε όλη τη διάρκεια της περιοδείας ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, που ως καλός γνώστης των ευρωπαϊκών κονδυλίων έπαιξε σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις που έγιναν, οι στενοί του συνεργάτες Θανάσης Νέζης, Γιώργος Ευθυμίου και Χρήστος Ζωγράφος, αλλά και ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς και ο γιό του Πρωθυποθυργού Κωνσταντίνος. Στο επίσημο κομμάτι της επίσκεψης ήταν παρόντες και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, όπως και ο Κώστας Γκιουλέκας ως υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, καθώς και ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργου και ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Πάντως γενικά η κυβέρνηση φαίνεται ότι λύνει διάφορα θεματάκια που έχουν να κάνουν με αιτήματα, αλλά και εκκρεμή εκκλησιαστικά ζητήματα. Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε νόμο του υπουργείου Υγείας που περιέχει μία θετική εξέλιξη για την Ιερά Μονή Πέτρας. Συγκεκριμένα με τον τίτλο «Μεταβίβαση στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ακινήτου για την ανασύσταση και επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου» λύνεται ένα χρόνιο αίτημα που αφορά τη λειτουργία του ιστορικού αυτού μοναστηριού της Πιερίας.

Για την υπόθεση αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το πρωθυπουργικό γραφείο της Μακεδονίας και ο διευθυντής του Μιχάλης Μπεκίρης, η συντονίστριά του Έλενα Σώκου, καθώς και υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια ιστορική Μονή που ιδρύθηκε τον όγδοο αιώνα και έκτοτε ουδέποτε έπαψε ουσιαστικά να λειτουργεί. Απλά από το 1925 έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση προκειμένου να μετατραπεί σε Σανατόριο και στη συνέχεια σε Ψυχιατρείο. Το Ψυχιατρείο σταμάτησε να λειτουργεί το 2004, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις του να φθαρούν σημαντικά. Η συνέχιση της λειτουργίας της Ιεράς Μονής αποτελούσε αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και πολύ καιρό και για το λόγο αυτό είχαν συγκεντρωθεί και πάρα πολλές υπογραφές σε ένα είδος άτυπου δημοψηφίσματος που έγινε το 2009. Με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε επιστρέφεται ένα πολύ μικρό μέρος (περίπου 100 στρέμματα) της αρχικά αναγκαστικής απαλλοτριωθείσας περιουσίας που ήταν συνολικά 30.000 στρέμματα. Πλέον η συνολική έκταση αποδίδεται νομίμως στο δημόσιο και στους κατοίκους της περιοχής. Να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για δωρεά δημόσιας έκτασης στην Εκκλησία, αλλά για επιστροφή ενός πολύ μικρού μέρους της αρχικής μοναστηριακής εκτάσεως στην τοπική Μητρόπολη. Αυτή η κίνηση θα αποτελέσει και ένα κίνητρο για περαιτέρω αξιοποίηση των κτιρίων και αναβάθμιση των πνευματικών, φιλανθρωπικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων προς όφελος ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας. Έτσι, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Κίτρους, «η Παναγία της Πέτρας 100 χρόνια μετά επιστρέφει στο σπίτι της». Αυτά για τις κινήσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά ζητήματα που αφορούν στην Εκκλησία.

Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός με το που τελείωσε η επίσκεψή του στο Όρος πέρασε λίγες ώρες χαλάρωσης, καθώς από το Σάββατο το μεσημέρι μέχρι και την Κυριακή ξεκουράστηκε στο γνωστό ξενοδοχείο «Eagles Palace», όπου και πιθανολογούμε ότι έκανε και τις σχετικές καλοκαιρινές βουτιές εν μέσω μίνι καύσωνα.

Από αύριο στην κυβέρνηση θα ξεκινήσει και η σχετική διαβούλευση για να αποσαφηνιστεί και η τακτική όσον αφορά στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Με το Μέγαρο Μαξίμου να αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς στο σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί μια σχετική ανησυχία παρά το γεγονός ότι οι πρώτες δημοσκοπικές απώλειες της ΝΔ είναι τουλάχιστον επί του παρόντος πολύ μικρές. Όμως η κυβέρνηση εισέρχεται στον έβδομο χρόνο διακυβέρνησης με αποτέλεσμα η όποια ανοχή της κοινής γνώμης να είναι πια περιορισμένη, ενώ δεν έχει περάσει και πολύς χρόνος από τη στενωπό των Τεμπών. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά σε ότι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, με τις παραιτήσεις 5 κυβερνητικών στελεχών, είναι κάτι θετικό. Το θέμα είναι από δω και πέρα ποια θα είναι η τακτική σε ότι αφορά τα ζητήματα της παραπομπής και της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την Προανακριτική, αλλά και πώς θα υλοποιηθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να σπάσει το απόστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ταυτόχρονα δρομολογείται και η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου με στόχο την επιστροφή των παράνομων επιδοτήσεων, ένα στοίχημα που και αυτό θα πρέπει να κερδηθεί, αλλά το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο.

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη