Tri State Corner Το μπουζούκι που... ροκάρει!

- Newsroom

Είστε οπαδός της hard rock - metal σκηνής. Ταυτόχρονα, ως γνήσιος Έλληνας έχετε... και τις λαϊκές στιγμές σας. Δεν χρειάζεστε να πάρετε το μυστικό στον τάφο σας. Οι Tri State Corner, ένα νεόκοπο σχήμα από την Κολωνία, δημιούργημα δύο Ελλήνων, προτείνει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα: Μετά το τείχος του Βερολίνου καιρός να πέσουν (συνοδεία δυνατής μουσικής ει δυνατόν) και τα τείχη ανάμεσα στο μπουζούκι και την ηλεκτρική κιθάρα!

Συνέντευξη Μαίρη Στεφάνου

Δύο αδέλφια, παιδιά Ελλήνων μεταναστών, ο Γιάννης Μανιατόπουλος (φωνητικά) και ο Βασίλης Μανιατόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα - μπουζούκι) μεγάλωσαν στο Μπότροπ (Bottrop) της Γερμανίας, σε μια «multi-culti» κοινωνία, καρπός της οποίας είναι οι Tri State Corner. Μια πενταμελής hard rock μπάντα που αποδεικνύει ότι το μπουζούκι και οι άγριες κιθάρες δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν. Έχοντας ήδη σημειώσει την πρώτη τους επιτυχία στη Γερμανία με το κομμάτι «Έλα να δεις», οι Tri State Corner ετοιμάζονται να συναντήσουν το ελληνικό κοινό: Η πρώτη τους εμφάνιση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη (Club Cult) ενώ η δεύτερη στην Αθήνα στις 27 (Underworld). Όσο για την ανταπόκριση; Προσθέστε τους οπαδούς του «κεφαλοκουνήματος» και το κοινό των λαϊκών μαγαζιών. Το αποτέλεσμα; Το δίχως άλλο... το «έλα να δεις»! Για περισσότερα επισκεφθείτε το site: www.myspace.com/tristatecorner.

Χαρακτηρίζετε τους Tri State Corner ως άριστο δείγμα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας...
Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Ζούμε πόρτα πόρτα με τον Γερμανό, τον Αλβανό, τον Πολωνό, τον Αφγανό, τον Ιταλό κτλ.. Πρόκειται για ένα μπέρδεμα καλό ή κακό κατά κάποιον τρόπο. Αυτή τη συμβίωση αντιπροσωπεύουν οι Tri State Corner.

Εκτός από εσάς τους δύο, ποια είναι η υπόλοιπη μουσική δομή των Tri State Corner;
Ο Χρήστος Ευθυμιάδης (ντραμς), ο Christoph Tkocz (κιθάρα) και ο Markus Berger (μπάσο).

Στο σχήμα συναντιούνται τρεις κουλτούρες: η ελληνική, η γερμανική και η πολωνική. Ποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα προκύπτουν απʼ αυτό το γεγονός;
Μόνο θετικά βλέπουμε: Διαφορετικές εμπειρίες, ιδέες, κουλτούρες... κουζίνες!

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να συνδυάσετε το μπουζούκι με τη hard rock;
Η ελληνική μουσική είναι κοινό στοιχείο στα σπίτια των Ελλήνων μεταναστών, γιατί αποτελεί τον σύνδεσμό τους με την πατρίδα. Πριν από αρκετά χρόνια ξεκινήσαμε να παίζουμε ελληνικά τραγούδια σε συγκεντρώσεις Ελλήνων της Γερμανίας, γάμους κτλ. Από έντεχνο (Ξαρχάκος, Θεοδωράκης) μέχρι Καζαντζίδη, Αγγελόπουλο, ρεμπέτικα, δημοτικά, τα πάντα. Παράλληλα ασχολούμασταν και με τη ροκ. Ο ένας απʼ τους δυο μας ήταν ανέκαθεν ροκάς, ο άλλος έκλινε περισσότερο προς την ελληνική μουσική. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε να τα συνδυάσουμε και τα δύο και να δούμε αν ταιριάζουν.

Πότε δοκιμάσατε για πρώτη φορά να εντάξετε το μπουζούκι σε ροκ συναυλία;
Το 2005 παίξαμε σε μια συναυλία σε μια περιοχή που ονομάζεται Clausthal Zellerfeld. Εμφανιστήκαμε μαζί με ένα πολύ γνωστό πανκ-ροκ συγκρότημα στη Γερμανία, τους Donots, μπροστά σε 1.000 άτομα. Ήμασταν εντελώς άγνωστοι και κάναμε αυτή τη δοκιμή. Αρχικά το κοινό παραξενεύτηκε γιατί ο ήχος δεν ήταν χαρακτηριστικός για ροκ. Στο τέλος όμως εισπράξαμε ενθουσιασμό και πολύ χειροκρότημα. Οι κριτικές που γράφτηκαν ήταν πολύ θετικές.

Από ποιες μπάντες έχετε δεχτεί επιρροές;
Dream Theater, Bullet for my Valentine, Toto, Pearl Jam, Sex Pistols, Metallica, Iron Maiden, Firewind.

Τα λαϊκά μαγαζιά, ή όπως αποκαλούνται συχνά «σκυλάδικα», σας εμπνέουν για να γράψετε κάποιο κομμάτι για τους Tri State Corner;
Κάθε καλλιτέχνης ή μπάντα μας επηρεάζει κατά κάποιον τρόπο. Άλλες φορές μπορεί να πας στα μπουζούκια και να σε επηρεάσει πολύ αυτό που θα ακούσεις, ενώ άλλες μπορεί να μη σου πει τίποτα. Πηγαίνουμε πάντα σε μπουζουξίδικα όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα. Μας αρέσει ο Μελάς, ο Γονίδης, ο Κιάμος κ.ά. Απʼ την άλλη, ως μουσικοί που είμαστε, εξετάζουμε και την τεχνική πλευρά του ζητήματος, π.χ. μας ενδιαφέρει η δεξιοτεχνία ενός μουσικού, το πόσο «δένουν» τα μέλη ενός σχήματος μεταξύ τους κτλ.

Είστε δημοφιλείς στη Γερμανία;
Αυτή τη στιγμή κομμάτια μας παίζονται σε δέκα διαφορετικά ραδιόφωνα στο Μόναχο, το Αμβούργο, τη Φρανκφούρτη και σε άλλες πόλεις. Γενικά τα κομμάτια με το μπουζούκι τραβούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τελικά υπάρχουν κοινά ανάμεσα στο μπουζούκι και την ηλεκτρική κιθάρα;
Όχι. Το μπουζούκι εξακολουθεί να είναι ένα παραδοσιακό όργανο, απλά οι Tri State Corner του παραχώρησαν μέρος από τη ροκ μουσική τους. Έτσι, σε όσα τραγούδια προσθέσαμε τον ήχο του μπουζουκιού, αυτά απέκτησαν έναν πολύ διαφορετικό χαρακτήρα.

Έχετε σκεφτεί να πειραματιστείτε και με κάποιο άλλο παραδοσιακό όργανο, π.χ. με το κλαρίνο;
Το μπουζούκι είναι ήδη τολμηρό. Πιστεύουμε ότι αρκεί.

Τι ετοιμάζετε αυτή την εποχή;
Μόλις κυκλοφόρησε σε Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και Ελλάδα ένα Ε.P. με τον τίτλο «Changes», με πέντε κομμάτια, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το «Έλα να δεις». Τον Φεβρουάριο του 2008 θα κυκλοφορήσει το L.P. μας, που θα περιλαμβάνει 12-13 κομμάτια.

Θα παίρνατε μέρος στη Γιουροβίζιον τώρα που άνοιξε ο δρόμος για το metal, μετά τη νίκη των Φιλανδών Lordi;
Για την Ελλάδα... οπωσδήποτε!
Loader