Β. Καραστάθης για τον σεισμό στην Κρήτη: «Τυπικός σεισμός ενδιάμεσου βάθους» - Δεν μας ανησυχεί (βίντεο)

«Η υποβύθιση της αφρικανικής πλάκας προκαλεί πολλούς σεισμούς - Δεν υπάρχει περίπτωση για τσουνάμι», δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

- Newsroom

«Τυπικό σεισμό ενδιάμεσου βάθους» χαρακτήρισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Κρήτη.

«Αν και ήταν σημαντικού μεγέθους, το βάθος του μείωσε εντελώς την αισθηότητα και τις πιθανές ζημιές στις περιοχές. Εξάλλου είναι και 55 χλμ μακριά από την εγγύτερη κατοικημένη ζώνη της Κρήτης», ανέφερε προσθέτοντας πως δεν αναμένεται μια πλούσια ακολουθία.

Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη, το μεγάλο εστιακό βάθος (60 χλμ) είναι αυτό που διαφοροποίησε την κατάσταση.

«Όταν μεγαλώνει το βάθος, ουσιαστικά μεγαλώνει και η ακτίνα της αισθητότητας. Μεγαλώνει η ομπρέλα. Γίνεται δηλαδή σε μεγαλύτερη ακτίνα», σημείωσε.

Ο κ. Καραστάθης συνέχισε αναφέροντας πως όλοι οι σεισμοί βάθους έχουν να κάνουν με το τόξο, με τον μηχανισμό υποβύθισης αφρικανικής πλάκας κάτω από το Αιγαίο. «Είναι και αυτός ένας από τους λόγους που ο σεισμός δεν μας ανησυχεί. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιες σεισμούς. Δεν προκαλούν σημαντικές μετασεισμικές ακολουθίες και δεν προκαλούν βλάβες. Ούτε καν υπάρχει περίπτωση πρόκλησης τσουνάμι», δήλωσε.

Κληθείς να σχολιάσει εάν σχετίζεται με κάποιους από τους σεισμούς που είχαμε πρόσφατα, ο κ. Καραστάθης ανέφερε πως ως προς τον μηχανισμό και την διαδικασία υπάρχει μια ομοιότητα με τον σεισμό νότια της Κάσου. «Δεν σχετίζεται άμεσα», συμπλήρωσε εξηγώντας πως η υποβύθιση της αφρικανικής πλάκας προκαλεί πολλούς σεισμούς.

Ως προς την πιθανότητα να ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Καραστάθης δήλωσε πως επειδή είναι σεισμός βάθους είναι πιθανό «να τελειώσουμε εδώ». «Αλλά καλό είναι να περιμένουμε κάποιες ώρες, ίσως και μέρες, για να διύμε πώς εξελίσσεται», πρόσθεσε ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε αρκετούς σεισμούς έκανε λόγο για «στατιστικό θέμα».

«Στην Ελλάδα έχουμε μια σταθερή σεισμικότητα της τάξης του ενός σεισμού άνω των 6 κάθε χρόνο. Μία χρονιά μπορεί να μην έχουμε καθόλου. Κάποιες χρονιές μπορεί να έχουμε δύο και τρεις. Στατιστικά δεν έχει αυξηθεί η σεισμικότητα», εξήγησε.

Loader