La-di-da: Ένας κόσμος γεμάτος χειροποίητα κοσμήματα και υλικά δημιουργίας
Η τέχνη της κοσμηματοποιίας και των δημιουργικών κατασκευών σε ένα μοναδικό χώρο στη Θεσσαλονίκη
Εκλεκτή κρεατοφαγία δρόμου, με άρωμα… Ηπείρου και Θεσσαλίας
- Newsroom
Οι «Βέργες Λάγιες», είναι διάσημες στους μερακλήδες λάτρεις του κρέατος, τόσο εντός, όσο κι εκτός Θεσσαλονίκης, εδώ και καιρό και είναι ένα ψητοπωλείο με προσωπικότητα, που δε συγκρίνεται με κανένα άλλο της πόλης. Άνοιξε τις πόρτες του το Νοέμβριο του 2017 από δύο φίλους, το Χρήστο Καπρινιώτη, με καταγωγή από τα Γιάννενα και το Θανάση Τσέλνικα, με καταγωγή από τη Λάρισα που, ως λάτρεις του καλού κρέατος, ήθελαν να δημιουργήσουν έναν χώρο με καλό πρόβειο κρέας, καλή μουσική και καλό φαγητό συνολικά, όπως συνηθίζεται πατροπαράδοτα, στις περιοχές καταγωγής τους.
Το αρχικό κατάστημα, ένας μικρός μακρόστενος χώρος, με λίγα τραπεζάκια έξω, αγαπήθηκε αμέσως, από πάρα πολύ κόσμο εντός κι εκτός Θεσσαλονίκης κι έγινε ένα must και λίγο cult θα έλεγε κανείς, στέκι, για παρέες της περιοχής κι όχι μόνο. Με τις γενναίες μερίδες του ήταν, άλλωστε, από τα λίγα που κατάφεραν να δώσουν ζωή στο άνω της Εγνατίας κομμάτι της Βενιζέλου, που για χρόνια είχε σκοτεινιάσει, λόγω των έργων του Μετρό.
Φανατικοί του καταστήματος, περαστικοί, τουρίστες, θαμώνες τακτικοί εδώ και χρόνια πλέον, απολαμβάνουν νόστιμα κρεατικά – από τα πρώτα εξαίρετα είδη το χοιρινό στη γάστρα που μπορεί κανείς να πάρει και σε σάντουιτς και που από την αρχή κέρδισε πολλούς - φρέσκες πατάτες και το αγαπημένο τους συνοδευτικό από την κάβα, σε ένα κλίμα παρεϊστικό και πάντα ευδιάθετο και φιλόξενο.
Oι ενδιαφέρουσες συζητήσεις δίνουν και παίρνουν στα τραπέζια του «Βέργες Λάγιες». Ο Χρήστος κι ο Θανάσης είναι εκεί καθημερινά και το πιο πιθανό, είναι να τους γνωρίσετε. Εδώ και καιρό έχουν επεκτείνει την επιχείρηση και στο διπλανό γωνιακό μαγαζί – ιστορικό για όσους θυμούνται την εξέλιξή του εδώ και δεκαετίες – και πλέον, ακόμη περισσότερα τραπεζάκια έξω κι αρκετά μέσα, είναι στη διάθεσή σας, για μία από τις πιο καλές κρεατοφαγίες δρόμου της Θεσσαλονίκης.
Όλα τα είδη ψήνονται στον αρχικό χώρο, όπου η φωτιά καίει ασταμάτητα, το προσωπικό μπαινοβγαίνει με τις ξύλινες τάβλες στα χέρια και οι πελάτες περιμένουν – στο όρθιο – για να πάρουν την take away παραγγελία τους.
Δίπλα και γύρω, άφθονοι τακτικοί θαμώνες, περαστικοί, τουρίστες, όσοι ξέρουν να ξεχωρίζουν το καλό κρέας, γεμίζουν καθημερινά τα εξωτερικά τραπέζια – το χειμώνα ζεσταίνονται με «μανιτάρια» - που συχνά δεν προλαβαίνουν να αδειάσουν.
Στο μέσα γωνιακό χώρο, σε ύφος κουτουκιού από αυτά που πολύ μας αρέσουν στην πόλη αυτή, με ένα χώρο ανεπιτήδευτο, απλό, με ξύλινα τραπεζάκια, καρέκλες και λαδόκολλες. και με την ξυλόσομπα να μπουμπουνίζει τους χειμερινούς μήνες, θα καθίσετε για να απολαύσετε το γεύμα σας, όσοι προτιμάτε μία πιο cozy ατμόσφαιρα «ταβέρνας».
Το χειροποίητο είναι κάτι που αρέσει στους ιδιοκτήτες και θα το καταλάβετε κι από τα έπιπλα κι άλλα diy αντικείμενα του χώρου, που προέρχονται από ξυλεία που επαναχρησιμοποιήθηκε κι από ανακυκλωμένα υλικά.
Στις «Βέργες Λάγιες», τίποτα δεν είναι προπαρασκευασμένο. Στο πλαίσιο της εκλεκτικής επιλογής των προϊόντων κάθε κρέας, προερχόμενο από ντόπιους παραγωγούς, φυλάσσεται σε ειδικό θάλαμο ψύξης και περνά από προεργασία κι επεξεργασία από τους ίδιους τους ανθρώπους του καταστήματος. Δικός τους είναι ο κιμάς για τα λουκάνικα και τα μπιφτέκια, ενώ οι ίδιοι κόβουν τις μερίδες, πριν φτάσουν στη φωτιά.
Στον κατάλογο θα βρείτε εξαιρετικές καπνιστές μπριζόλες, που οι ίδιοι παρασκευάζουν, αρχικά σε αλάτι και στη συνέχεια καπνίζοντάς τες με ξύλο μηλιάς, αλλά και προτάσεις όπως γουρουνοπούλα ψητή με τραγανή πέτσα, χοιρινό κεμπάπ στη σούβλα, πρόβειο τας κεμπάπ, εξαιρετική πρασοτηγανιά, σπετσοφάι, κότσι στο φούρνο κι άλλες γεύσεις, που αλλάζουν ανά ημέρα.
Αυτά, φυσικά, μαζί με τα καθιερωμένα, ήδη από την αρχή, κρεατικά, όπως το χοιρινό στη γάστρα, τα πρόβεια παϊδάκια, τα κοψίδια, το κοντοσούβλι, το μοσχαρίσιο συκώτι, η μπριζολοπανσέτα ή η μπριζόλα Tomahawk. Το πιο σημαντικό, ότι μπορείτε να τα παραγγείλετε τόσο σε μερίδες, όσο και σε σάντουιτς στο χέρι και να τα απολαύσετε με κάθε τρόπο!
Οι μυρωδιές άφθονες, τα χρώματα επίσης, τα υλικά καλά επιλεγμένα. Σε κάθε τραπέζι «χορεύουν» τα κρεατικά μαζί με φρεσκοκομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες, τις οποίες προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε με την πάπρικά τους!
Λίγες και καλές σαλάτες, νόστιμα τυριά από την Ελασσόνα, τη Μυτιλήνη, τις Σέρρες, την ορεινή Χαλκιδική, την Ήπειρο και όχι μόνο και στην κάβα ό,τι χρειαστείτε από ποτό – θα βρείτε από ρετσίνες και μπύρες με αλκοόλ ή άνευ, μέχρι τσίπουρο από δικό τους καζάνι στη Ζίτσα Ιωαννίνων και χύμα κρασί, από τη Ζίτσα και τον Τύρναβο – συμπληρώνουν την παραγγελία σας ανάλογα με την προτίμησή σας. Και κυριολεκτικά, δε χρειάζεστε καμία άλλη γεύση, εκτός ίσως από αλοιφές ή κάποια καρυκεύματα, ανάλογα με το πώς προτιμάτε τα γεύματά σας.
Στις «Βέργες Λάγιες», η ηπειρώτικη μουσική τιμάται με κάθε ευκαιρία. Παρακολουθώντας τα social media του ψητοπωλείου, μπορείτε να ενημερώνεστε και για όλα τα live ή άλλα events, που μπορεί να λάβουν χώρα στο κατάστημα!
Μη διστάζετε και πάρτε το Μετρό για μία στάση στη Βενιζέλου. Δύο τετράγωνα επάνω από την Εγνατία, σας περιμένουν τα πιο λαχταριστά κρεατικά και η πιο παρεϊστικη ατμόσφαιρα!
Tip 1: Οι «Βέργες Λάγιες» λειτουργούν κάθε Παρασκευή έως Κυριακή από τις 13.00 – 01.00 κι από Δευτέρα έως Πέμπτη από 18.00 – 01.00.
Tip 2: Το κατάστημα, δεν κάνει delivery.
Διεύθυνση: Βενιζέλου 63, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 252584
Η τέχνη της κοσμηματοποιίας και των δημιουργικών κατασκευών σε ένα μοναδικό χώρο στη Θεσσαλονίκη
Μία ολόκληρη διατροφική φιλοσοφία, βασισμένη στην αγάπη για τα ζώα
Με μία μεγάλη γκάμα υπηρεσιών και βαθιά εξειδίκευση