- Newsroom
Σοβαρή ανησυχία επικρατεί στις κτηνοτροφικές μονάδες της Χαλκιδικής, καθώς η ευλογιά των αιγοπροβάτων απειλεί με αφανισμό τα κοπάδια.
Ήδη 100 υπεύθυνες δηλώσεις έχουν κατατεθεί από κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιτραπεί ο κατεπείγων εμβολιασμός των ζώων. Όπως αναφέρει το xalkidikipolitiki, η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς η Χαλκιδική βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της ασθένειας.
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων, αν και σπάνια, είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και μπορεί να προκαλέσει τεράστιες απώλειες στον κτηνοτροφικό τομέα, τόσο από τη θνησιμότητα όσο και από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται. Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν πως τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού, με αποτέλεσμα τη μαζική θανάτωση εκατοντάδων αιγοπροβάτων. Ζητούν τον εμβολιασμό ως τη μοναδική ρεαλιστική λύση για την αναχαίτιση της κρίσης.
Σε πρόσφατη σύσκεψη με τη συμμετοχή κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποφασίστηκε η άμεση διενέργεια ελέγχων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ξεκινήσουν εντατικά rapid test σε μονάδες, προκειμένου να χαρτογραφηθεί η διασπορά του ιού και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Οι κτηνοτρόφοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι χωρίς άμεση παρέμβαση, η κτηνοτροφία στην περιοχή απειλείται με κατάρρευση.
Ζητούν την επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης των εμβολιασμών και την ενεργοποίηση μέτρων στήριξης. Το Υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα άμεσης ενίσχυσης των τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και η προώθηση σχεδίου αποζημιώσεων για τις πληγείσες μονάδες.
Η Χαλκιδική, ως μία από τις πιο δυναμικές περιοχές αιγοπροβατοτροφίας της χώρας, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα είναι καθοριστικές για τη διαχείριση της κρίσης και τη διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου.