Όσο θα καταλαγιάζει το θέμα των Τεμπών η τσέπη και η υγεία θα είναι οι τομείς όπου θα κριθεί το πολιτικό παιχνίδι το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.
Είναι γνωστό εξάλλου αυτό που λένε όλες οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται σε ουδέτερο χρόνο: ότι οικονομία και η κατάσταση της υγείας βρίσκονται πάντα πολύ ψηλά στις έρευνες για το τι θεωρούν οι πολίτες σημαντικό στη ζωή τους. Και φυσικά ό,τι κρίνεται ως τέτοιο επηρεάζει και την ψήφο τους την ώρα της κάλπης.
Για την οικονομία και τις προσεκτικές κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα για να ενισχύσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες δε χρειάζεται να πούμε και πολλά. Το είδαμε τα Χριστούγεννα με τα επιδόματα για τους άντρες και τις γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις, το είδαμε για δεύτερη φορά πριν από λίγο καιρό με τις ανακοινώσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενοικιαστές, θα το δούμε και στις ανακοινώσεις του Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, όπου έχουν προαναγγελθεί ελαφρύνσεις προς όφελος της μεσαίας τάξης. Το μότο της κυβέρνησης θα είναι πως ό,τι χρήματα επιπλέον μπουν στα δημόσια ταμεία πού προέρχονται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα κατευθύνονται προς τους πολίτες. Στις τσέπες τους, δηλαδή.
Αγκάθι εδώ η κατάσταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην αγορά. Με χαμηλούς τζίρους και υψηλά κόστη για την κάθε επιχείρηση, καθώς έχουν ανέβει τα έξοδα των ενοικίων, αλλά και του προσωπικού. Με την ψηφιακή κάρτα να βρίσκεται στο στόχαστρο πάρα πολλών επαγγελματιών. Εξάλλου δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ότι ακόμα και για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες η έλλειψη του προσωπικού που παρατηρείται μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία τους.
Οι υποδομές θα είναι επίσης πολύ κρίσιμες στην πορεία του δεύτερου μισού της δεύτερης περιόδου διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Καθόλου τυχαία και η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη. Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής συζητήθηκε το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2028 με 2034, με κεντρικό σημείο της όλης κουβέντας να είναι ο νέος σχεδιασμός για τα μεγάλα δίκτυα της χώρας και την πορεία κατασκευής τους τα επόμενα χρόνια.
Στην υγεία τώρα μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε ημερίδα με σχετικό θέμα, ενώ χτες με το που επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη επισκέφτηκε το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε διάφορα κρίσιμα υπουργεία.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν τη σημασία της πορείας του τομέα της υγείας για την καθημερινότητα του πολίτης και ετοιμάζονται για μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών. Σε αυτή τη δεκάδα των ενεργειών που προωθούνται ξεχωρίζουν η πρότυπη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος με tracker σε κάθε ασθενή που ξεκίνησε ήδη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Ευαγγελισμού» και θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 14 νοσοκομεία μέσα στο καλοκαίρι και σε 80 έως τον Ιανουάριο του 2026.
Έπεται η ξεχωριστή αξιολόγηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, τον Ιούνιο η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ σε πολλούς δικαιούχους, ενώ τον ίδιο μήνα θα ξεκινήσει και η καθολική έναρξη σε όλη την ορεινή και νησιωτική Ελλάδα της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Υγείας για την παροχή εξετάσεων και φροντίδας στους κατοίκους μικρών κοινοτήτων και οικισμών.
Ακόμα επιταχύνεται η πρόσληψη υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων σε ΤΕΠ της χώρας, ενώ ο ιδιαιτέρως σημαντικό κρίνεται η ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών της υγείας στη χώρα. Προβλέπεται λοιπόν η παράδοση εντός του έτους 11 υπερσύγχρονων ΤΕΠ στην Αττική, ενώ θα λειτουργήσουν 7.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ακόμη δημιουργούνται 16 νέα κέντρα τραύματος σε όλη τη χώρα που θα λειτουργούν εντός των δομών του ΕΣΥ, ενώ ως ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» στο οποίο έχουν ήδη συμμετάσχει πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες σε προληπτικές εξετάσεις. Από αυτούς περίπου οι 365.000 έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω εξετάσεις και σε περισσότερους από 65.000 έχουν εντοπιστεί έγκαιρα ευρήματα με αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλύτερες πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης της πάθησης.
Στο πλαίσιο της πρόληψης, που θεωρείται για την κυβέρνηση ως το πιο σημαντικό στρατηγικό σημείο των δράσεων στον τομέα της υγείας, προγραμματίζεται και ως τα τέλη του Ιουλίου η εκκίνηση της δράσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας ενηλίκων. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο θέμα της ενίσχυσης και της βελτίωσης των υποδομών υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης, υπολογίζεται ότι το επόμενο διάστημα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και στο πλαίσιο της λειτουργίας και της 3ης αλλά και της 4ης θα υλοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που θα ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια ευρώ.