27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Η ομάδα ρομποτικής «έκοψε την κορδέλα» κι έγραψε ιστορία

Με έναν πρωτότυπο τρόπο και εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 27ου ΦΝΘ

Με έναν πρωτότυπο πραγματοποιήθηκε η λαμπρή τελετή άνοιξε την αυλαία του το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αφού την παρουσίαση δεν έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης άλλα μέλη της Εθνικής ομάδας ρομποτικής. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Ολύμπιον το απόγευμα της Πέμπτης. 

Ο κ. Ανδρεαδάκης ανοίγοντας την εκδήλωση, καλωσόρισε αρχικά τον Άκη Σακελλαρίου ο οποίος είναι ο νέος πρόεδρος του ΔΣ, κάνοντας λόγο για έναν "άνθρωπο της πόλης και όλης της Ελλάδας και εξαιρετικό ηθοποιό" ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία φέτος βρίσκεται στο επίκεντρο του Φεστιβάλ. "Το κεντρικό αφιέρωμα του ΦΝΘ είναι η τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή το μέλλον μας και γι' αυτό αποφασίσαμε να φέρουμε το μέλλον εδώ, στη σκηνή του Ολύμπιον" είπε χαρακτηριστικά και στην συνέχεια παρουσίασε την εθνική ομάδα ρομποτικής η οποία αγωνίστηκε πρόσφατα στην Ολυμπιάδα ρομποτικής στη Νότια Κορέα και επέστρεψε πίσω με οκτώ μετάλλια. Την ομάδα εκπροσώπησαν 14 μέλη, τα έξι εκ των οποίων ανέλαβαν την παρουσίαση της εκδήλωσης, αφού πρώτα προβλήθηκε μια ταινία άνιμε (παραδοσιακά ιαπωνικά κινούμενα σχέδια) 2,5 λεπτών που έφτιαξαν αποκλειστικά με τεχνητή νοημοσύνη.

482480208-452738184496487-4629841089314396428-n.jpg

Όπως τόνισαν, τους πήρε  17 λεπτά για τη δημιουργία του βίντεο, δύο λεπτά για την εξαγωγή του σε υπολογιστή, 5 μέρες για να γράψουν το σενάριο και 9 μέρες για να δώσουν τις οδηγίες στο πρόγραμμα. 

"Η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει στα παιδιά το ερέθισμα να εκφραστούν μέσα από το σινεμά. Με την ύπαρξη της, πότε θα σταματήσουν να χρειάζονται οι ηθοποιοί και οι σεναριογράφοι; Ποτέ θα μπουν όρια στο τι μπορούμε και τι δε μπορούμε να κάνουμε. Αυτά θα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες στο φεστιβάλ. Γιατί η ΤΝ μπορεί να είναι ένα φανταστικό εργαλείο αλλά μπορεί να γίνει και τρομακτική αν δεν μπουν όρια" συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεαδάκης.

482228803-517269744363974-3684247312927417361-n.jpg

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό.

"Η ΤΝ είναι ένα μεγάλο δώρο αλλά μπορεί να φέρει και ένα σκοτεινό μέλλον. Όταν η πραγματικότητα ξεπερνά τη μυθοπλασία και η δυστοπία δεν είναι πια ένα τρομακτικό σενάριο αλλά καθορίζει τη ζωή μας, σε έναν κόσμο που τίποτα δε μένει είναι πραγματικό, ένα πράγμα μένει αληθινό, το ντοκιμαντέρ" είπε αρχικά και τόνισε πως το ΦΝΘ είναι μια ευκαιρία "να θυμηθούμε ότι η αλήθεια δεν μπορεί να είναι σχετική και να αγαπήσουμε ξανά τον κινηματογράφο".

482220834-9621314351260634-4667625347028897910-n.jpg
481810539-658267190118159-1888381445836997720-n.jpg

"Σε μια εποχή που οι κραυγές του μίσους αυξάνονται, ο διάλογος δίνει τη θέση του στον κυνισμό και τις απειλές, οι άνθρωποι του πολιτισμού και των τεχνών οφείλουμε να δείξουμε υψηλό ανάστημα. Τα ντοκιμαντέρ μας θυμίζουν ότι σε αυτό το σκοτάδι υπάρχουν εναλλακτικές. Η τεκμηρίωση της πραγματικότητας σήμερα είναι κάτι παραπάνω από μια ταινία, είναι μια πράξη αντίστασης στον παραλογισμό που ζούμε" κατέληξε. 

Τον λόγο πήρε έπειτα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Άκη Σακελλαρίου, σημείωσε: "Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους θεσμούς που πολλαπλασιάζει το πολιτισμικό αποτύπωμα της πόλης και την καθιστά φωτεινό σημείο αναφοράς και έρχεται για ακόμα μια χρονιά να μας εμπνεύσει, να ταράξει τα νερά, να μας συναρπάσει. Φέτος, ακόμα πιο ελκυστικό και πιο ανταγωνιστικό, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Θεσσαλονίκης για εξωστρέφεια, κίνηση, δημιουργία αλλά και όραμα".

482483364-534416215854948-4519823247896798992-n.jpg

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: "σε μια εποχή που ο κόσμος και η πόλη βρίσκονται σε μια σελίδα μετασχηματισμού, ο πολιτισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους άξονες στους οποίους οικοδομουμε την ελπίδα που έρχεται. Το φεστιβάλ υπηρετεί με προσήλωση αυτό το όραμα δίνοντας βήμα στους καλλιτέχνες. Η πόλη οφείλει να κρατήσει τους καλλιτέχνες της εδώ δίνοντας τέλος σε αυτό το brain drain που στερεί από την πόλη την καλλιτεχνική της μαγιά. Πρέπει να σταματήσει αυτή η αιμοραγία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να μας εμπιστευτούν ξανά" τόνισε. 

Έπειτα ανακοίνωσε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης από την επόμενη διοργάνωση θα έχει το δικό του βραβείο στο φεστιβάλ. "Ο δήμος διαχρονικά υποστηρίζει την διοργάνωση του φεστιβάλ και θέλω να σας ανακοινώσω ότι από το επόμενο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, ο δήμος έχει αποφασίσει σε συνενόηση με το φεστιβάλ να θεσπίσει ένα μεγάλο δικό του βραβείο. Επιπλέον έχουμε πρόθεση αυτό το φεστιβάλ να βοηθήσουμε να γίνει τουριστικό προϊόν μέσα από την προώθηση του μέσω Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης γιατί είναι από τα διαμάντια που η πόλη πρέπει να αναδείξει στο εξωτερικό"

Τέλος, ο κ. Αγγελούδης είπε πως το φεστιβάλ, "παραμένει ανήσυχο, καινοτόμο και σταθερά προσανατολισμένο στην προώθηση των αξιών της συμπερίληψης, της ισότητας, του σεβασμού και της διαφορετικότητας. Δηλαδή σε αξίες που οφείλουμε όλοι μας να υποστηρίξουμε σε μια ιδιαίτερη εποχή όπου θεμελιώδεις αξίες όπως η ανεκτικότητα, η δημοκρατία και η ελευθερία δοκιμάζονται". 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, από την πλευρά του είπε πως "το ΦΝΘ αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την πόλη αλλά και για όλους εμάς και μας κάνει περήφανους το γεγονός ότι με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί σε έναν θεσμό διεθνούς κύρους". 

"Έχει και κάτι ακόμα μοναδικό", συνέχισε, "από την πρώτη διοργάνωση μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να είναι μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού και δεν αρκείται στο να τον αναδεικνύει αλλά παράγει το ίδιο πολιτισμό. Είναι ένας θεσμός διακίνησης ιδεών και ελεύθερης έκφρασης, βαθιά δημοκρατικός. Ένα ανοιχτό παράθυρο για το σήμερα αλλά και για τον κόσμο που θέλουμε να έχουμε αύριο. Για αυτό στηρίζουμε έμπρακτα αυτόν τον θεσμό. Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει και φέτος ενεργά σε δράσεις δικτύωσης και ενημέρωσης του φεστιβάλ για να ενδυναμώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις και το καλλιτεχνικό δυναμικό του τόπου μας ώστε να καταστήσουμε την ΠΚΜ κέντρο οπτικοακουστικών παραγωγών,.

Τέλος, το λόγο πήρε η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση. "Σε μια εποχή που η ταχύτητα και η πρόσβαση στην πληροφορία κάθε είδους ξεπερνάει το ανθρώπινο μέτρο, το ντοκιμαντέρ προβάλλει πιο επίκαιρο και πιο αναγκαίο από ποτέ. Εισχωρεί και εμβαθύνει, αναδεικνύει και δίνει φωνή στους πρωταγωνιστές της ζωής, εμφανείς και αφανείς. Το ντοκιμαντέρ είναι ένα εργαλείο κατανόησης, ευαισθητοποίησης και ένα κίνητρο αναστοχασμού. Παρατηρεί, καταγράφει, τεκμηριώνει, αφηγείται και άλλοτε υπαινίσσεται και υποδηλώνει. Ξεχωρίζει ως μέσο αξιόπιστο, έγκυρο και συναρπαστικό που διευρύνει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα . Φέτος με ένα εξαιρετικά διευρυμένο πρόγραμμα δίνει ηχηρο πολιτιστικό στίγμα και εμπλουτίζει τον δημόσιο διάλογο και καλλιτεχνική έκφραση" είπε μεταξύ άλλων. 

Αφού έληξε η τελετή έναρξης, ομάδα φοιτητών της σχολής κινηματογράφου του ΑΠΘ ανέβηκαν στην σκηνή με πανό για τα Τέμπη καλώντας τον κόσμο να συνεχίσει να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Στην συνέχεια προβλήθηκε η ταινία "About a Hero" (Σχετικά με έναν ήρωα) του Πιότρ Βίνιεβιτς. Το σενάριο της ταινίας έχει γραφτεί μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο σκηνοθέτης θα παραβρεθεί στην επαναληπτική προβολή της ταινίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Μαρτίου στις 19:30 στον κινηματογράφο Μακεδονικόν.

Στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθούν 261 ταινίες και θα πραγματοποιηθούν 4 μεγάλα αφιερώματα. Θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 16 Μαρτίου 2025.

Loader