8η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας: «Κάντε το περπάτημα και το ποδήλατο ασφαλή μέσα μεταφοράς»

«Το θέμα της οδικής ασφάλειας είναι θέμα προσωπικής ευθύνης αλλά και θέμα πολιτικής προτεραιότητας» λέει η Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά

- Newsroom

Με σύνθημα «Κάντε το περπάτημα και το ποδήλατο ασφαλή μέσα μεταφοράς» τιμά φέτος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), την 8η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας που ολοκληρώνεται αύριο, εστιάζοντας στην ασφαλή μετακίνηση με τα πόδια και το ποδήλατο. Η εβδομάδα αυτή προάγει τη σημασία της δημιουργίας ασφαλών υποδομών και της εκπαίδευσης για την προστασία των πιο ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τη χρήση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Η ασφάλεια στο δρόμο δεν αφορά μόνο τους οδηγούς, αλλά και τους πεζούς και τους ποδηλάτες, που πολλές φορές καλούνται να αντιμετωπίσουν επικίνδυνες συνθήκες λόγω της έλλειψης ασφαλών υποδομών. Στην Ελλάδα, τα τροχαία ατυχήματα παραμένουν ένα σημαντικό πρόβλημα. Το 2024, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», η χώρα μας θρηνούσε 665 θύματα, με το 48% των θανατηφόρων ατυχημάτων να συμβαίνει μέσα στις πόλεις, υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει την ανάγκη για βελτίωση των υποδομών και των πολιτικών που αφορούν την ασφαλή μετακίνηση με τα πόδια και το ποδήλατο: «Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν έχουμε ένα ασφαλές κυκλοφοριακό περιβάλλον. Ειδικά με το περπάτημα και την ποδηλασία, θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στην ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και στη διαμόρφωση ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για τους πολίτες», αναφέρει.

Ειδικότερα φέτος, η εβδομάδα αυτή είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς οι πόλεις και οι κοινότητες παγκοσμίως προσπαθούν να επανασχεδιάσουν τις υποδομές τους, προκειμένου να ενισχύσουν την ασφάλεια και να μειώσουν τα τροχαία ατυχήματα, τα οποία αποτελούν μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτων και αναπηριών.

Η σημασία της προώθησης του περπατήματος και της ποδηλασίας για τις μετακινήσεις στις πόλεις είναι αδιαμφισβήτητη. Η ποδηλασία, εκτός από τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που προσφέρει, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης των πολιτών. Παράλληλα, η ενίσχυση της αστικής υποδομής για ποδηλάτες και πεζούς συμβάλλει στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Η κα Δανέλλη-Μυλωνά εξηγεί πως το Ινστιτούτο, του οποίου η μέρα ίδρυσης και ο εορτασμός για τα 20 χρόνια λειτουργίας του, που πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο, (12 Μαϊου), συνέπεσε με την πρώτη ημέρα της παγκόσμιας εβδομάδας οδικής ασφάλειας ΟΗΕ, συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση του παγκόσμιου σχεδίου δράσης για την οδική ασφάλεια ως συμβουλευτικό όργανο του ΟΗΕ, και εστιάζει σε έξι πυλώνες. Πολύ σημαντικοί πυλώνες είναι η ασφαλής οδική υποδομή και η βελτίωση των πολυτροπικών μεταφορών, ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής χρήση του ποδηλάτου σε συνδυασμό με τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. «Το ποδήλατο δεν είναι μόνο καλό για το περιβάλλον και την υγεία, αλλά και οικονομικό και πρακτικό. Χρειάζεται όμως να έχουμε κατάλληλες υποδομές και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των χρηστών του», τονίζει η πρόεδρος του Ινστιτούτου. «Το παγκόσμιο», άλλωστε «σχέδιο της δεκαετίας δράσης για την οδική ασφάλεια 2021-2030, στοχεύει στη μείωση των θανάτων και τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις κατ' ελάχιστον, γιατί κανένας θάνατος στο δρόμο δεν είναι αποδεκτός», επισημαίνει η κα Δανέλλη-Μυλωνά.

Σχετικά με τα προγράμματα του Ινστιτούτου που αφορούν το περπάτημα και το ποδήλατο ως ασφαλή μέσα μεταφοράς, η πρόεδρός του αναφέρει: «Το πρώτο μας πρόγραμμα έχει να κάνει με την κυκλοφοριακή αγωγή για το περπάτημα για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού το "Ασφαλώς κυκλοφορώ", στο οποίο έχουν συμμετάσχει 340.000 παιδιά και υλοποιείται από το Ινστιτούτο ενώ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.»

Ένα ακόμα σημαντικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», είναι το «Ασφαλώς Ποδηλατώ», που διδάσκει τα παιδιά από τη Δ' τάξη και άνω πώς να χρησιμοποιούν το ποδήλατο με ασφάλεια. «Η εκπαίδευση από μικρή ηλικία είναι το κλειδί για τη δημιουργία σωστών και υπεύθυνων χρηστών του ποδηλάτου στο μέλλον», εξηγεί η Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει θεωρητικό και πρακτικό μέρος και έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους ενώ σκοπό έχει να δοθούν στα παιδιά οι βασικές και πρωταρχικές πληροφορίες για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου με διαδραστικές διαδικασίες και παιγνιώδη μορφή, έτσι ώστε η γνώση να αποκτάται βιωματικά μέσα από το παιχνίδι. «Γιατί όταν τα παιδιά μάθουν να ποδηλατούν σωστά, έχουμε ελπίδες ότι θα γίνουν στο μέλλον και σωστοί και πειθαρχημένοι οδηγοί», εξηγεί η κα Δανέλλη-Μυλωνά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Moving Stars», το οποίο σχεδιάστηκε κατά την περίοδο της πανδημίας για να ενθαρρύνει τα παιδιά να κινηθούν, βελτιώνοντας τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους ευεξία.

«Ακόμη έχουμε επιμορφώσει 7.500 εκπαιδευτικούς με πρόγραμμα που αφορά μεγαλύτερες τάξεις της σχολικής βαθμίδας, όπου οι καθηγητές συνδέουν διαθεματικά την οδική ασφάλεια με τα μαθήματα», επισημαίνει η πρόεδρος του ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς». «Για παράδειγμα το θέμα της ζώνης και η ορμή που ασκείται στο ανθρώπινο σώμα, μπορεί να συνδεθεί με το μάθημα της Φυσικής ή ακόμη η ταχύτητα με το μάθημα των Μαθηματικών. Έτσι γίνεται και πιο ενδιαφέρον το μάθημα», σημειώνει.

Παράλληλα όμως με τα εκπαιδευτικά του Ινστιτούτου, όπως σημειώνει η κα Δανέλλη-Μυλωνά, λειτουργεί και ειδική πλατφόρμα για ενδιαφερόμενους γονείς οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν πώς θα στηρίξουν το παιδί τους στο θέμα του ποδηλάτου, με θέματα όπως για τους δρόμους κυκλοφορίας αλλά και σχετικά με τον εξοπλισμό ασφαλείας.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Κρόνος Νίκαιας, Παντελής Παπάζογλου, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται στην ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας γύρω από την ποδηλασία στην Ελλάδα: «Η ελληνική κουλτούρα είναι έναν αιώνα πίσω σε σχέση με την ευρωπαϊκή. Δεν υπάρχει σεβασμός και αγάπη για τον χρήστη του αστικού ποδηλάτου», σημειώνει. Ο κ. Παπάζογλου επισημαίνει ότι οι ποδηλατόδρομοι συχνά μετατρέπονται σε πάρκινγκ αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη για σεβασμό από όλους τους χρήστες του δρόμου, τόσο για τους ποδηλάτες όσο και για τους οδηγούς άλλων οχημάτων.

Για τους αθλητές ποδηλασίας, η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη. «Ο μοναδικός τρόπος να γυμναστούν είναι οι δευτερεύοντες δρόμοι γύρω από το αστικό κέντρο, αλλά για να φτάσουν εκεί πρέπει να διασχίσουν λεωφόρους όπου κινούνται όλα τα οχήματα», λέει ο κ. Παπάζογλου. Παρά τις δυσκολίες, το ποδήλατο στην Ελλάδα παραμένει ένα αγαπημένο μέσο μετακίνησης και ένα άθλημα που συνεχώς προσφέρει εκπλήξεις, με την ομάδα του Κρόνου Νίκαιας να έχει για τέταρτη συνεχόμενη φορά, παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Και οι δύο άλλωστε συμφωνούν ότι η αλλαγή νοοτροπίας και η ενίσχυση της εκπαίδευσης γύρω από την οδική ασφάλεια είναι το κλειδί για τη βελτίωση της κυκλοφοριακής παιδείας και την πρόληψη των ατυχημάτων. «Το θέμα της οδικής ασφάλειας είναι ένα θέμα προσωπικής ευθύνης αλλά και ένα θέμα πολιτικής προτεραιότητας. Η πολιτεία και οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν δράση για την ανάπτυξη ποδηλατικών υποδομών και για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των θανατηφόρων ατυχημάτων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας», καταλήγει η κυρία Δανέλλη-Μυλωνά.

Loader