Α. Περδικάρης: «Με την Τεχνητή Νοημοσύνη, βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα Βιομηχανική Επανάσταση»

Ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ παρευρέθηκε σε ημερίδα με θέμα «Οι πολίτες μπορούν να νικήσουν την παραπληροφόρηση» στην Πορτογαλία

- Newsroom

«Τα πρακτορεία ειδήσεων "μοιράζουν" τις ειδήσεις. Είναι η κύρια πηγή. Είναι θεματοφύλακες της ενημέρωσης και των γεγονότων, έχουν καθήκον να τηρούν την αλήθεια», τόνισε ο πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης, μιλώντας στη Διάσκεψη που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) και το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο της Πορτογαλίας, στη Λισαβόνα, με θέμα: «Οι πολίτες μπορούν να νικήσουν την παραπληροφόρηση».

   «Έχουν το δικαίωμα να κάνουν λάθος, λόγω του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις σκόπιμα», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η παραπληροφόρηση είναι πρόβλημα και πρόκληση ταυτόχρονα». Και επεξηγώντας την προσέγγιση αυτή, τόνισε: «Η επαλήθευση γεγονότων (factchecking) δεν είναι μια νέα ιδέα, καθώς όλοι οι δημοσιογράφοι ανέκαθεν ήταν υποχρεωμένοι να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους. Αλλά σήμερα, η επαλήθευση των γεγονότων είναι πραγματικά σημαντική, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επεκτείνονται, οι πληροφορίες προσφέρονται έτσι δωρεάν στο Διαδίκτυο και χρησιμοποιούνται τόσο από δημοσιογράφους όσο και από τους πολίτες, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως κύρια πηγή ενημέρωσης και πληροφόρησης. Κάτι το οποίο μπορεί να αναδειχθεί σε παγίδα για εμάς, τους επαγγελματίες της ενημέρωσης, καθώς και για ολόκληρη την κοινωνία».

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο κ. Περδικάρης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης της παιδείας, της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των δημοσιογράφων, αλλά και του γενικού πληθυσμού, των ανθρώπων που γίνονται αποδέκτες της κάθε είδους πληροφορίας, κάθε ηλικίας, ακόμη και των μαθητών στα σχολεία. Και σ΄ αυτήν την προσπάθεια, όπως είπε, η ΕΕ και οι θεσμοί της μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

   «Συνεργαζόμαστε με ακαδημαϊκούς και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το σκοπό αυτό, με τις (επαγγελματικές μας) Ενώσεις. Χρειαζόμαστε και την υποστήριξη του κράτους (των κρατικών δομών), αλλά και της ΕΕ και μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης», προσέθεσε.

   Ο κ. Περδικάρης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της παρέμβασής του και στην επίδραση, τη διάδραση, αλλά και στις συνέπειες των τεχνολογικών εξελίξεων στο δημοσιογραφικό επάγγελμα και τους εργαζόμενους στα πρακτορεία ειδήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα Βιομηχανική Επανάσταση με την Τεχνητή Νοημοσύνη». Ενημέρωσε δε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη ότι στην Ελλάδα, από την προηγούμενη εβδομάδα, έχει υιοθετηθεί ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΠΟΕΣΥ για τη χρήση της δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

   «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή μας και ήδη το κάνει, θα αλλάξει την καθημερινότητά μας και τη δουλειά μας, αλλά δεν θα "εξαφανίσει" τους δημοσιογράφους. Δεν μπορεί κανείς να εξαφανίσει έναν δημοσιογράφο που παρακολουθεί ένα γεγονός όταν εξελίσσεται στο πεδίο, έναν πολεμικό ανταποκριτή, έναν φωτορεπόρτερ, έναν δημοσιογράφο που καλύπτει φυσικές καταστροφές ή ακόμα και ένα πολιτικό γεγονός, όπως, για παράδειγμα, είναι οι εκλογές», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «οι δημοσιογράφοι θα είναι οι μοναδικοί που θα έχουν την ευθύνη να πατήσουν το κουμπί για τη δημοσίευση».

   «Έτσι», συνέχισε ο κ. Περδικάρης, «η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τη δουλειά μας και το παραγόμενο αποτέλεσμα, αλλά δεν θα μας αντικαταστήσει. Είναι απλώς ένα εργαλείο». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «πρέπει να αναβαθμίσουμε τις δεξιότητές μας και κυρίως ν' ακολουθήσουμε και τους κανόνες», καθώς «η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημοσιογραφία και η αποφυγή των ψευδών ειδήσεων είναι θέμα ηθικής, δεοντολογίας και τήρησης των κανόνων γενικότερα».

   «Η λέξη "ρύθμιση" είναι το κλειδί και το ερώτημα σχετικά με την παραπληροφόρηση είναι ποιος 'ελέγχει' τις ειδήσεις, όχι βέβαια με την έννοια της λογοκρισίας. Ο έλεγχος έχει να κάνει με την αξιοπιστία μας και τη διάδοση των πραγματικών ειδήσεων, μόνο της αλήθειας. Και η κρίσιμη διαφορά είναι ότι ο επαγγελματίας δημοσιογράφος είναι ο θεματοφύλακας της αλήθειας με το έργο του, ακολουθώντας τους κανόνες», είπε, σε άλλο σημείο της παρέμβασής του.

   «Τα γεγονότα είναι πάντα γεγονότα. Ψεύτικος μπορεί είναι μόνο ο τρόπος που τα περιγράφουμε ή τα αναλύουμε. Είμαστε όλοι ελεύθεροι να εκφράσουμε τις απόψεις μας ή τα συναισθήματά μας, αυτό είναι απαραίτητο συστατικό της δημοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα δημοκρατία σημαίνει αξιοπιστία. Σημαίνει ότι εμμένουμε στην αλήθεια», συμπλήρωσε, καταλήγοντας την παρέμβασή του ο κ. Περδικάρης.

   Στο πάνελ συμμετείχαν, πέραν του προέδρου του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι: Louis Cheick Sissoko, πρόεδρος του Οικονομικού, Κοινωνικού και Πολιτιστικού Συμβουλίου της Αφρικανικής Ένωσης, Fernando Guimaraes, μέλος του Συμβουλίου Βιώσιμης Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Βραζιλίας (CDESS), Carlos Coelho, πρώην ευρωβουλευτής και επίτροπος για τον εορτασμό της 40ης επετείου από την ένταξη της Πορτογαλίας στην ΕΕ, Joana Goncalves De Sa, ερευνήτρια στο Social Physics & Complexity Lab (SPAC), Luísa Meirelles, Chief Information Officer στο Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (LUSA), Bernardo Ferrao, διευθυντής ειδήσεων του SIC, Cátia Lopes, από το Instituto Marquês de Valle Flôr και το ευρωπαϊκό project FACT, Alexey Sidorenko, διευθυντής Teplitsa και Νίκος Ευσταθίου, υπότροφος του Reuters Institute for the Study of Journalism (Οξφόρδη).

Loader