- Newsroom
Σε νέο κύκλο διασταυρώσεων προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στρέφοντας αυτή τη φορά το βλέμμα σε 2,8 εκατ. φορολογούμενους που εμφανίζουν ετήσια εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ.
Στόχος είναι ο εντοπισμός αποκλίσεων που «δείχνουν» μαύρο χρήμα ή εικονικές δαπάνες, με αιχμή επαγγελματικές ομάδες που δηλώνουν τα ελάχιστα και ξοδεύουν τα πολλαπλάσια.
Το εύρος αυτό των εισοδημάτων δεν θεωρείται υψηλό.
Αντίθετα, αφορά κυρίως μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που βρίσκονται στα «μεσαία» στρώματα.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, το νέο «σκανάρισμα» επικεντρώνεται σε:
-Επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα κοντά στο αφορολόγητο όριο, αλλά έχουν υψηλό τραπεζικό προφίλ.
-Δηλώσεις με σημαντικές εκπτώσεις δαπανών χωρίς επαρκή παραστατικά.
-Φορολογούμενους με δαπάνες διαβίωσης δυσανάλογες των δηλωθέντων εισοδημάτων, όπως υψηλά ενοίκια, δίδακτρα, ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, ασφαλιστικά συμβόλαια και μεγάλους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.
Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί πλέον διασυνδέσεις με τραπεζικά δεδομένα, ψηφιακά τιμολόγια και πλατφόρμες πληρωμών, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα με το οικονομικό προφίλ. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν στοιχεία που αφορούν:
- Πληρωμές με κάρτες
- Ποσά τόκων καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο
- Αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ
- Τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
- Χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).
- Αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων)
- Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
- Έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
- Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
- Λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.
Έμμεσες τεχνικές
Οι ελεγκτές θα αξιοποιήσουν και τις έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού εισοδήματος, που αφορούν την ανάλυσης της ρευστότητας του φορολογούμενου, την καθαρή θέση, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.
Με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ο ελεγκτικός μηχανισμός , προσδιορίζει το ποσό του φόρου που αναλογεί κατ’ εκτίμηση.
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει και των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει θα κληθούν να δώσουν διευκρινήσεις.
Όσοι δεν καταφέρουν να τεκμηριώσουν τη νομιμότητα των ποσών που δαπάνησαν, θα επιβαρυνθούν με φόρο 33% στη διαφορά των εισοδημάτων, πρόστιμο 50% στη διαφορά των φόρων, καθώς και προσαυξήσεις για εκπρόθεσμη καταβολή. Ο πρώτος κύκλος ελέγχων έχει ήδη βγάλει στη σέντρα 800 φορολογούμενους που δήλωναν εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ αλλά οι δαπάνες διαβίωσης ήταν πολλαπλάσιες.
Στα ύψη οι ψηφιακές συναλλαγές
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ συμπίπτουν χρονικά με την έκρηξη που καταγράφεται στις ψηφιακές συναλλαγές το 2024. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η συνολική αξία των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε στα 112 δις. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 9% σε σχέση με το 2023. Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 14% και ξεπέρασε τα 2,5 δισ, με τις χρεωστικές να έχουν μερίδιο 93% και τις πιστωτικές 7%. Παράλληλα, οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω τραπεζών, ιδρυμάτων πληρωμών και e-money ξεπέρασαν τα 96 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28,2%. Επιπλέον, αυξήθηκε κατακόρυφα η αξία ηλεκτρονικών συναλλαγών σε επαγγέλματα που παραδοσιακά εμφάνιζαν χαμηλή φορολογική απόδοση.
Ενδεικτικά:
Πλυντήρια αυτοκινήτων: +614%
Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών: +433%
Δικηγόροι: +299%
Ταξί: +196%
Εστίαση: +12,5% (στα 6,6 δισ. ευρώ)
Καθαριστήρια: +41%
Φωτογραφεία και γραφικές τέχνες: +86%
Οδοντίατροι: +21%
Γιατροί: +10%