Αφιέρωμα του Associated Press στη Σιμωνόπετρα του Αγίου Όρους: Ένα μοναστήρι στην άκρη του γκρεμού υπερβαίνει τα εθνικά όρια της Ορθοδοξίας

Ανάμεσα στους άγριους γρανιτένιους βράχους, τα τείχη του μεσαιωνικού Μοναστηρίου περικλείουν μια πολυεθνική κοινότητα Ορθοδόξων μοναχών

- Newsroom

Το μεσαιωνικό μοναστήρι αιωρείται σχεδόν σχεδόν πάνω από τους απότομους γκρεμούς, ψηλά πάνω από τα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου. Ανάμεσα στους άγριους γρανιτένιους βράχους, τα τείχη του περικλείουν μια πολυεθνική κοινότητα Ορθοδόξων μοναχών.

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, του Αγίου Όρους, γνωστή και ως Σιμωνόπετρα — ή «Ο Βράχος του Σίμωνος» — υπερβαίνει τις εθνικές εκφάνσεις της χριστιανικής πίστης, φιλοξενώντας μοναχούς από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μεταστραφέντων από χώρες όπου η Ορθοδοξία δεν είναι κυρίαρχη θρησκεία.

simonopetra5.jpg
simonopetra6.jpg
simonopetra8.jpg

Το μοναστήρι είναι ένα από τα 20 της αυτόνομης, ανδρικής μοναστικής πολιτείας του Αγίου Ορους. Η χερσόνησος στη βόρεια Ελλάδα δεν είναι ξένη προς τους μη Ελληνες: από τις 20 μονές, η μία είναι ρωσική, η άλλη βουλγαρική και η τρίτη σερβική, ενώ η παρουσία μοναχών από άλλες χώρες είναι συχνή. Ωστόσο, η Σιμωνόπετρα έχει τη μεγαλύτερη εθνική ποικιλομορφία, σημειώνει το «Associated Press» στο σχετικό δημοσίευμά του, το οποίο συνοδεύει με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η πνευματικότητα δεν γνωρίζει σύνορα

«Πνευματικά, δεν υπάρχουν σύνορα, γιατί το Άγιον Όρος έχει έναν οικουμενικό χαρακτήρα», λέει ο ηγούμενος Ελισαίος. «Αυτό έχει τις ρίζες του στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Λέμε ότι το Βυζάντιο ήταν μια κοινοπολιτεία… όπου διαφορετικοί λαοί ζούσαν μαζί στην ίδια πίστη».

Το μοναστήρι καλωσορίζει όποιον θέλει να το επισκεφθεί — αρκεί να είναι άνδρας. Σύμφωνα με παράδοση άνω των 1.000 ετών, οι γυναίκες απαγορεύονται σε ολόκληρη τη χερσόνησο, η οποία θεωρείται ο «κήπος της Παναγίας». Ανδρες από άλλες θρησκείες μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος για λίγες ημέρες, αλλά μόνο Ορθόδοξοι μπορούν να γίνουν μοναχοί.

Από τους περίπου 65 μοναχούς της Σιμωνόπετρας, οι περισσότεροι προέρχονται από Ορθόδοξες χώρες όπως η Ρουμανία, η Σερβία, η Ρωσία, η Μολδαβία, η Κύπρος και η Ελλάδα. Ωστόσο υπάρχουν και μοναχοί από την Κίνα, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Γαλλία, τον Λίβανο και τη Συρία.

simonopetra2.jpg?v=0

Πνευματική αναζήτηση ζωής

Ο πενηντάχρονος πλέον μοναχός Ισαΐας γεννήθηκε στο Βιετνάμ από Κινέζους γονείς και μεγάλωσε στην Ελβετία. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία μέσα από τις αρετές της αγάπης και της αναζήτησης του Θεού.

«Ήταν μια βαθιά πνευματική αναζήτηση, η απάντηση στο νόημα της ζωής», λέει. Η πορεία του τον οδήγησε από μοναστήρι στη Γαλλία, συνδεδεμένο με τη Σιμωνόπετρα, στο Άγιον Όρος το 2006, όπου βρήκε μια αδελφότητα μοναχών από 14 χώρες.

Μοναστική ζωή και διαχρονικότητα

Η καθημερινότητα στο μοναστήρι δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου εδώ και περισσότερα από 1.000 χρόνια: προσευχές πριν την αυγή, και εργασίες όπως γεωργία, μαγειρική, ξυλουργική, οινοποίηση, αγιογραφία και βιβλιοθηκονομία. Το μοναστήρι είναι σχεδόν αυτάρκες, με καλλιέργειες και ηλιακή ενέργεια.

simonopetra3.jpg?v=0

Ο π. Σεραφείμ, από Λίβανο-Συρία, ζει στο μοναστήρι από το 2010 και σημειώνει ότι τόσο ο Ελισαίος όσο και ο προκάτοχός του, ο γέροντας Αιμιλιανός, πάντα αγκάλιαζαν τους ξένους.

Ο πατέρας Μακάριος, από τη Γαλλία, βίωσε για πρώτη φορά την αναζήτηση πίστης μετά τις ταραχές του Μάη του ’68. Επισκέφθηκε το Άγιον Όρος το 1975 και εγκαταστάθηκε εκεί αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, μεταστράφηκε στην Ορθοδοξία και σήμερα είναι βιβλιοθηκάριος της μονής.

simonopetra4.jpg?v=0

Ανοιχτοί προς όλους (τους άνδρες)

«Λέμε ότι είμαστε ανοιχτοί προς τους ανθρώπους με αγάπη», τονίζει ο Ελισαίος. «Κάποιος έρχεται και θέλει να επισκεφθεί το Άγιον Όρος — τον δεχόμαστε. Θέλει να πάει παραπέρα; Το συζητάμε. Θέλει να συμμετάσχει σε αυτή τη ζωή, να αγκαλιάσει τις αξίες και την πίστη μας; Τον αποδεχόμαστε. Δεν κάνουμε διακρίσεις».

simonopetra1.jpg
simonopetra7.jpg?v=0
Loader