"Άγιος Παύλος"-"Παναγία" Ακόμη περιμένουν τους αξονικούς τομογράφους

- Newsroom

Ασθενείς σε βαριά κατάσταση μεταφέρονται με ασθενοφόρα σε άλλα νοσοκομεία για τις αναγκαίες εξετάσεις - Ηδη έχει καταγγελθεί περίπτωση θανάτου κατά τη διακομιδή.

Εκείνοι που μπορούν είτε πληρώνουν τις εξετάσεις πανάκριβα σε ιδιωτικά κέντρα είτε γίνονται μπαλάκι από το ένα δημόσιο νοσοκομείο στο άλλο.

Της Νικολέτας Μπούκα

Στα χαρτιά παραμένει εδώ και χρόνια η προμήθεια αξονικού τομογράφου στα νοσοκομεία "Άγιος Παύλος" και "Παναγία" της Θεσσαλονίκης. Κατά συνέπεια, οι ασθενείς που χρήζουν αξονικής τομογραφίας γίνονται αναγκαστικά μπαλάκι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και διακομίζονται με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και να κινδυνεύει η ίδια η ζωή τους


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ασθενούς με ανεύρυσμα, ο οποίος είχε διακομιστεί πριν από περίπου πέντε μήνες στον "Άγιο Παύλο". Όπως είχαν καταγγείλει τότε οι εργαζόμενοι, ο άτυχος άντρας χρειάστηκε να μεταφερθεί από τον "Άγιο Παύλο" στο "Παπαγεωργίου" για αξονική τομογραφία, αλλά κατέληξε στη διαδρομή μέσα στο ασθενοφόρο, πριν προλάβει να φτάσει στο νοσοκομείο.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
Ο "ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ"

"Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η τύχη του αξονικού τομογράφου αγνοείται. Το 2005 ο διοικητής μάς είχε διαβεβαιώσει ότι ο αξονικός θα ήταν στο νοσοκομείο στις αρχές του 2006. Φέτος το καλοκαίρι μας είπε ότι οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και ότι ίσως η σύμβαση να υπογραφεί τον Ιούνιο του 2007 και ότι το μηχάνημα να έρθει τελικά στις αρχές 2008. Τελικά, πριν από δέκα ημέρες ζητήσαμε εκ νέου ενημέρωση, αλλά δεν υπήρχε τίποτα νεότερο", δήλωσε στη "ΜτΚ" ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον "Άγιο Παύλο" Δημήτρης Βαλαρούτσος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι "το νοσοκομείο, που καλύπτει όλη την ανατολική Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς αξονικό. Οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία συνοδεία 2-3 γιατρών, ενώ, εάν έρθει τελικά ο αξονικός, φοβόμαστε ότι δεν θα είναι πια τόσο σύγχρονος".

Ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Βογιατζής ανέφερε ότι από το 1965 μέχρι σήμερα το νοσοκομείο δεν διέθετε ποτέ αξονικό τομογράφο. Ωστόσο, το 2004 κατάφερε να λάβει για πρώτη φορά την έγκριση για την προμήθεια του μηχανήματος, τις τεχνικές προδιαγραφές και το χώρο όπου θα τοποθετηθεί.

"Ο πρώτος διαγωνισμός έγινε το Μάρτιο του 2005 και ο δεύτερος τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Σε πρόσφατη επικοινωνία μου με το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο είναι υπεύθυνο για τους διαγωνισμούς, ενημερώθηκα ότι αναμένεται η καθαρογράφηση της απόφασης, για να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές και να αναδειχθεί. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, εκτιμώ ότι εντός του Δεκεμβρίου μπορεί να υπογραφεί και η σύμβαση", επισήμανε ο κ. Βογιατζής.  

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΣΤΟ "ΠΑΝΑΓΙΑ"

Για γέλια και για κλάματα είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο νοσοκομείο Β' ΙΚΑ "Παναγία" σχετικά με την προμήθεια αξονικού τομογράφου. Η προμήθεια και η εγκατάστασή του τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή.

Σύμφωνα με δηλώσεις των παλαιότερων διευθύνσεων του νοσοκομείου, είχε εξευρεθεί χώρος για τη στέγαση του μηχανήματος, αλλά καθυστερούσαν οι εργασίες διαμόρφωσής του. Ωστόσο, το τελευταίο έγγραφο του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στις 8 Φεβρουαρίου 2005 ξεκαθάριζε ότι "η ανεπάρκεια χώρων δεν επιτρέπει την εγκατάσταση αξονικού εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ οι ανάγκες των ασφαλισμένων καλύπτονται είτε από τα συμβεβλημένα με το ΙΚΑ κρατικά νοσοκομεία, είτε από ιδιωτικά εργαστήρια".

"Θεωρούμε αναγκαία την ύπαρξή του στο νοσοκομείο μας, το οποίο συμμετέχει κανονικά στις γενικές εφημερίες της πόλης. Δεν είναι δυνατόν τα επείγοντα περιστατικά, όπως πολυτραυματίες ή άτομα με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, να έρχονται στο νοσοκομείο και στη συνέχεια να διακομίζονται διασωληνωμένοι με ασθενοφόρα σε άλλα νοσοκομεία για μια αξονική τομογραφία", τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Β' ΙΚΑ "Παναγία" Παναγιώτης Φραγγίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο των εργασιών ανακαίνισης που είναι σε εξέλιξη στο νοσοκομείο, θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί η διαμόρφωση και ενός ειδικού χώρου για την τοποθέτηση του αξονικού.

Ο διευθυντής του Β' ΙΚΑ "Παναγία" Χρήστος Σιάμκουρης δήλωσε ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει ο αναγκαίος χώρος των 92 τετρ. μ. που προβλέπεται και καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης. Εξάλλου, αυτή τη στιγμή υπάρχει αξονικός τομογράφος στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην Τούμπα".

ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Η έλλειψη αξονικών τομογράφων σε νευραλγικής σημασίας νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τους γιατρούς, οι πολίτες είτε να πληρώνουν τις εξετάσεις πανάκριβα και με ελάχιστη αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία σε ιδιωτικά κέντρα ή να γίνονται μπαλάκι από το ένα δημόσιο νοσοκομείο στο άλλο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ αξονικοί τομογράφοι σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και 15 σε ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια.

"Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που δεν διαθέτουν αξονικό είναι ο Άγιος Παύλος, ο Άγιος Δημήτριος, το Ψυχιατρείο και το Παναγία. Ειδικά για τον Άγιο Παύλο η προμήθειά του είναι αναγκαία. Όσο για το Παπαγεωργίου, έχουμε δύο αξονικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι μηχάνημα για ακτινοθεραπείες καρκινοπαθών, αλλά, όταν χρειαστεί, χρησιμοποιείται και για άλλους ασθενείς", εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιταρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου.
Βέβαια, και τα μηχανήματα αυτά συχνά παρουσιάζουν βλάβες, όπως συνέβη τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Πάντως, η διοίκηση του "Παπαγεωργίου" έχει ζητήσει εδώ και καιρό την αντικατάσταση του ενός από τους δύο αξονικούς τομογράφους από το υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς προς το παρόν να έχει λάβει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. 

Loader