Καβάλα- Energean: Σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο
Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν με χρήση του ερευνητικού σκάφους «Φιλία» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών
Μία μοναδική ελληνική ποικιλία μελιού διεκδικεί τη θέση που της αξίζει
Σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής για την αναγνώριση και προστασία της τοπικής μελισσοκομικής παραγωγής, με στόχο την επίσημη πιστοποίηση του μελιού «Πευκοσουσούρα Χαλκιδικής» ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συλλόγους μελισσοκόμων της περιοχής καθώς και μεμονωμένους παραγωγούς, με κοινό στόχο την ανάδειξη ενός σπάνιου και ποιοτικά ανώτερου μελιού που χαρακτηρίζει τη χλωρίδα και το μικροκλίμα της Χαλκιδικής.
Η πρώτη συνάντηση και η συμβολή των ειδικών
Η πρώτη συνάντηση εργασίας ορίστηκε για τη Δευτέρα 5 Μαΐου, στις 11:00, στο Διοικητήριο της ΠΕ Χαλκιδικής στον Πολύγυρο. Εκεί θα παρουσιαστούν τα πρώτα βήματα για την πορεία πιστοποίησης, με τη συμμετοχή καθηγητών του Τμήματος Μελισσοκομίας του ΑΠΘ, εκπροσώπων τοπικών φορέων και παραγωγών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα ζητηθεί η ενεργή συμβολή των μελισσοκόμων, τόσο με τη χορήγηση δειγμάτων μελιού όσο και με πληροφορίες για την παραγωγική διαδικασία, ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα επιστημονικά και τεχνικά στοιχεία που απαιτούνται για την κατάθεση του σχετικού φακέλου.
Ένα μέλι με βαθιές ρίζες στο δάσος
Η λεγόμενη «Πευκοσουσούρα» αποτελεί συνδυασμό μελιτώματος πεύκου και νέκταρ από τη σουσούρα -γνωστή και ως ερείκη. Η παραγωγή της ευνοείται ιδιαίτερα στις δασικές εκτάσεις της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, όπου κυριαρχούν τόσο τα πευκοδάση όσο και η αυτοφυής ερείκη.
Η σουσούρα (Erica manipuliflora ή arborea), ανθεκτικό μεσογειακό φυτό, παράγει νέκταρ εξαιρετικής ποιότητας, με μεγάλη αξία στη μελισσοκομία. Το μέλι της έχει σκούρο χρώμα και έντονη γεύση. Ανθίζει, κυρίως, το φθινόπωρο και προτιμά φτωχά, όξινα και πετρώδη εδάφη. Μαζί με το μελίτωμα του πεύκου, που είναι γνωστό για τη σταθερότητα και τη χαμηλή υγρασία του, συνθέτουν ένα μοναδικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.
Επιστημονικά και εμπορικά οφέλη
Ο Βασίλης Μιχαλούδης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Χαλκιδικής, ανέφερε ότι η πιστοποίηση θα αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα εξωστρέφειας: «Η Πευκοσουσούρα είναι ιδιαίτερη. Αν πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ, μπορεί να ανεβάσει την τιμή του μελιού έως και 40%. Πρόκειται για ένα προϊόν που θα ανεβάσει τη Χαλκιδική ψηλά στον χάρτη των εξαγωγών».
Ο ίδιος επισήμανε πως το 60% του τοπικού μελιού έχει βάση το πεύκο και ακολουθεί η σουσούρα. Υπογράμμισε, όμως, την ανάγκη ο τρύγος να γίνεται αυστηρά σε περίοδο που επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να προκύπτει καθαρό προϊόν, χωρίς ανάμειξη με άλλες ποικιλίες.
Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο γραμματέας του Συλλόγου, Αλέξανδρος Κασσανδρινός, τονίζοντας πως «η πιστοποίηση της Πευκοσουσούρας θα ωφελήσει άμεσα τη Χαλκιδική και τους παραγωγούς. Είναι, όμως, σπάνιο να ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, καθώς η σουσούρα απαιτεί αρκετό νερό». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στο παράδειγμα παραγωγών που κατάφεραν να τρυγήσουν έως και 8 τόνους σε καλή χρονιά.
Προοπτικές και προϋποθέσεις
Η φετινή παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, εφόσον οι καιρικές συνθήκες αποδειχθούν ευνοϊκές. Η περσινή χρονιά δεν απέδωσε ικανοποιητικά, κάτι που καθιστά ακόμη πιο κρίσιμο το φετινό καλοκαίρι για την προετοιμασία των μελισσοκομικών πληθυσμών.
Η πιστοποίηση ως ΠΟΠ, εκτός από εμπορικό όφελος, αναμένεται να διασφαλίσει και την ποιότητα του προϊόντος, θωρακίζοντας τη φήμη του στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Με τη Χαλκιδική να διαθέτει ήδη ισχυρή παράδοση στον τομέα της μελισσοκομίας, η «Πευκοσουσούρα» θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμη πρεσβευτή του τόπου, με γεύση, άρωμα και χαρακτήρα μοναδικό.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 04.05.2025
Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν με χρήση του ερευνητικού σκάφους «Φιλία» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών
Δολιοφθορές και σχέδιο εκτέλεσης Ρώσου αντιφρονούντα - Ο ρόλος του στην Αλεξανδρούπολη
Οι περισσότεροι είχαν σηκωθεί από τις θέσεις τους και λογομαχούσαν, την ώρα που άλλοι σπρώχνονταν και φώναζαν «ντροπή»
Θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια και εργαστήρια κατασκευών για παιδιά όλων των ηλικιών