- Newsroom
Την ανέγερση μιας σημαντικής αγροτικής υποδομής ξεκίνησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου του νομού Φλώρινας.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Παπαδόπουλος θεμελίωσε την Κυριακή τη μονάδα συγκομιδής, αποθήκευσης, διαλογής, συντήρησης και συσκευασίας πατάτας. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 4,2 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η μονάδα προβλέπεται να διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ έχει δυνατότητα αποθήκευσης άνω των 10.000 τόνων πατάτας.
“ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ”
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του έργου είναι η “συμβολαιακή γεωργία”, μέθοδος με την οποία ο παραγωγός θα γνωρίζει εκ των προτέρων πόση ποσότητα πατάτας θα παράγει και με ποια τιμή θα την πουλά. Στο πλαίσιο της “συμβολαιακής γεωργίας” η ΕΑΣ Αμυνταίου υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία Tasty Food, με την οποία η τελευταία υποχρεούται να απορροφά προκαθορισμένες ποσότητες με προκαθορισμένη τιμή, ενώ από την πλευρά της η ΕΑΣ Αμυνταίου υποχρεούται να διαθέτει τη συμφωνηθείσα ποσότητα με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η “συμβολαιοποιημένη γεωργία” ήταν μία ιδέα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος παραβρέθηκε στη θεμελίωση του έργου, καθώς ήταν αυτός που παρακίνησε και βοήθησε την ΕΑΣ Αμυνταίου να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επένδυση.
Στην περιοχή Αμυνταίου καλλιεργούνται περί τα 1.000 στρέμματα πατάτας και η παραγωγή ανέρχεται σε 5.000 τόνους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Αμυνταίου Γιώργο Γιαννιτσόπουλο, “έχουμε σχέδιο για άμεση επέκταση της καλλιεργούμενης έκτασης στα 5.000 στρέμματα, οπότε θα διπλασιαστεί η παραγωγή. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους αγρότες να αντικαταστήσουν την ασύμφορη σήμερα καλλιέργεια καλαμποκιού με πατάτα, η οποία με βάση τη σύμβαση που υπογράψαμε είναι συμφέρουσα και θα τονώσει το εισόδημά τους”.
Ο Γ. Γιαννιτσόπουλος, αναφερόμενος “στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της ΕΑΣ Αμυνταίου”, σημείωσε: Έχουμε έτοιμο ένα επενδυτικό σχέδιο 2 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και επέκταση των σιλό, την εγκατάσταση του νέου ξηραντηρίου, τη δημιουργία ζωοτροφάδικου, καθώς και αποθηκών λιπασμάτων και φαρμάκων. Επίσης πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός του οινοποιείου Αμυνταίου, όπου επενδύθηκαν 1.750.000 ευρώ, ενώ σύντομα πρόκειται να γίνουν τα εγκαίνιά του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ