Μία σημαντική «προίκα» στην πραγματική αγροτική οικονομία και σε όσους ασχολούνται εμμέσως ή άμεσα με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και στην καθημερινότητα των αγροτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης αφήνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ), μέσα από δυο προγράμματα που έτρεξε και τα οποία έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.
Πρόκειται για δυο τοπικά προγράμματα CLLD/ LEADER 2014-2020, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 με την ΑΝΕΘ να επιλέγεται ως Ενδιάμεσος Φορέας (ΕΦ) - Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ).
Τα προγράμματα αυτά, όπως εξήγησε στο emakedonia.gr o πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ) Θωμάς Βράνος αφορούν στην περιοχή των δήμων Λαγκαδά, Βόλβης και τμήματα των δήμων Ωραιoκάστρου, Θέρμης, Θερμαϊκού, Πυλαίας - Χορτιάτη και Δέλτα (CLLD1), με δημόσια δαπάνη περίπου 12 εκατ. ευρώ.
Επίσης αφορούν και στην περιοχή του δήμου Χαλκηδόνος και τμήματος του δήμου Δέλτα (CLLD2) με δημόσια δαπάνη περίπου 4 εκατ. ευρώ.
«Βασικός άξονας των προγραμμάτων ήταν η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, του αγροτικού κόσμου του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και των αγροτικών περιοχών, πυλώνας των οποίων είναι οι συγκεκριμένοι δήμοι» επισήμανε ο κ. Βράνος.
Στόχος, όπως είπε, είναι συμπληρωματικά με τις άλλες παρεμβάσεις που υλοποιούνται να γίνουν πιο ελκυστικές αυτές οι περιοχές τόσο για δραστηριοποίηση στην αγροτική παραγωγή, όσο και με στόχο να περιοριστεί η πληθυσμιακή τους συρρίκνωση.
Ενισχύονται ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια
Αναφερόμενος στα προγράμματα και στην στόχευσή τους ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της Αναπτυξιακής Νομού Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ) εξήγησε ότι αφορούσαν στην ενίσχυση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων στον τομέα της μεταποίησης - τυποποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων (τυροκομείων, οινοποιείων, κλπ), των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, βιοτεχνίας - χειροτεχνίας κλπ.
Ακόμη αφορούσαν στην παροχή υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού, οικοτεχνίας και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, δασοκομικών τεχνολογιών, δράσεις συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών παραγόντων, δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης - εκπαίδευσης στο γεωργικό και δασικό τομέα.
Επίσης στόχευαν στη χρηματοδότηση έργων δημοσίου χαρακτήρα, όπως υποδομές μικρής κλίμακας, προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνων» υδρομέτρων, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και πλατειών, δημιουργία παιδικών χαρών, έργα υποστήριξης του τουρισμού, ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων, δράσεις που συνδέονται με τον πολιτισμό, δημιουργία κέντρων πολιτισμού, κλπ.
Επενδύσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ
Σημαντική παράμετρος, σύμφωνα με τον κ. Βράνο είναι το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, οπότε και προβλέπεται η ολοκλήρωση των δύο Τοπικών Προγραμμάτων έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται 80 ιδιωτικές επενδύσεις, συνολικής δημόσιας δαπάνης 11 εκατ. ευρώ, περίπου και 35 έργα δημόσιου χαρακτήρα ύψους 5 εκατ. ευρώ περίπου.
«Οι επενδύσεις αυτές, συνολικής δημόσιας δαπάνης άνω των 16 εκατ. ευρώ συνέβαλαν ουσιαστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας των αγροτικών αυτών περιοχών, στη δημιουργία πρόσθετων πηγών εισοδήματος και ευκαιριών απασχόλησης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στην ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης» εξήγησε ο πρόεδρος της ΑΝΕΘ.