Μια ταινία από τη Θεσσαλονίκη για το Ολοκαύτωμα της Νάουσας
Η μεσαίου μήκους ταινία «1822 Το Ολοκαύτωμα της Νάουσας» έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Αθήναιον παρουσία των συντελεστών
Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, φορέα υλοποίησης της διοργάνωσης, αναφέρεται στους κεντρικούς άξονες και τους στόχους της
Εικοσιένα χρόνια Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Ένας από τους πλέον σημαντικούς, διεθνώς αναγνωρισμένους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας που φέτος διοργανώνεται για πρώτη φορά από τον νέο φορέα του βιβλίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ), το οποίο ιδρύθηκε το 2024. «Η ΔΕΒΘ εντάσσεται πλέον οργανικά σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων που σκοπό έχουν την ανάδειξη του βιβλίου ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου και την προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπάρχει, φυσικά, μία σημαντική παρακαταθήκη αλλά και νέες προκλήσεις για τη ΔΕΒΘ. Η Έκθεση βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση, προσβλέποντας στην επόμενη μέρα που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες αλλά και οι απαιτήσεις του οικοσυστήματος του βιβλίου. Το ΕΛΙΒΙΠ, ως ένας σύγχρονος και εξωστρεφής φορέας, λαμβάνει υπόψη του τις πολλαπλές διαστάσεις των διεθνών εκθέσεων βιβλίου και τον σημαντικό αντίκτυπο που ενέχουν σε πολιτιστικό, κοινωνικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Συνεπώς, ξεκινάμε από μία ολιστική προσέγγιση που αποτελεί τον γνώμονά μας για τη φετινή ΔΕΒΘ και τις επόμενες που θα έρθουν», λέει στη «ΜτΚ» ο αντιπρόεδρος του φορέα Παναγιώτης Κάπος.
Στη διοργάνωση, που έχει τιμώμενη χώρα την Ιταλία, θα συμμετέχουν πάνω από 1.000 έλληνες και ξένοι ομιλητές και περισσότεροι από 400 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ προγραμματίζονται 450 εκδηλώσεις από εκδότες και πολιτιστικούς φορείς. «Θα είναι μία Έκθεση με εκτεταμένη προβολή στην πόλη, με banners στο αεροδρόμιο και σε σημαντικά σημεία (δημαρχείο, Δημοτική Βιβλιοθήκη κ.ά.), με μία πολυκαναλική ψηφιακή επικοινωνία, με μεγαλύτερη έμφαση στην αλληλεπίδραση και συνεργασία με τους συγγραφείς, τους δημιουργούς, τους επαγγελματίες και τους εκδότες. Η 21η ΔΕΒΘ εστιάζει πιο δυναμικά στα σχολεία και τη νέα γενιά -να σας αναφέρω εδώ ότι τα πρωινά της Πέμπτης και της Παρασκευής, περιμένουμε 51 σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) από Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία, Έδεσσα, Σέρρες με συνολικό αριθμό μαθητών που θα ξεπεράσει τους 2.500, ενώ πιλοτικά φέτος θα εφαρμόσουμε τρόπους για περισσότερο αξιόπιστη καταμέτρηση της εισόδου των επισκεπτών στους χώρους της Έκθεσης», τονίζει ο κ. Κάπος.
Επιπλέον, η 21η ΔΕΒΘ αξιοποιεί «εντονότερα», όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος, το δίκτυο που αναπτύσσεται για την προβολή των ελληνικών γραμμάτων και την επανεκκίνηση του μεταφραστικού προγράμματος Greeklit. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο έντυπος δίγλωσσος κατάλογος του Greeklit που περιέχει πολύ ενδιαφέροντα κείμενα συγγραφέων και μεταφραστών, τυπώθηκε για τις ανάγκες της Έκθεσης και θα διανεμηθεί στους ξένους εκδότες και επαγγελματίες (λογοτεχνικούς πράκτορες, μεταφραστές κ.λπ.), ενώ θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του ιδρύματος. Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του ελληνικού εκδοτικού κόσμου, το 3ο fellowship πρόγραμμα, μετά από συνεργασία του ΕΛΙΒΙΠ με τους φορείς των εκδοτών της χώρας, εστιάζει περισσότερο σε επαγγελματίες (εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες από το εξωτερικό) που ενδιαφέρονται να αγοράσουν δικαιώματα για μετάφραση ελληνικών τίτλων σε άλλες γλώσσες».
Ο πλούτος της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής
Η αλληλεπίδραση βιβλίου και τεχνών και το βιβλίο στον καθημερινό πολιτισμό αποτελούν, επίσης, στοχεύσεις του ΕΛΙΒΙΠ για την προβολή του βιβλίου και της κουλτούρας του σε ευρύτερο κοινό και για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας με νέους τρόπους. «Στο πλαίσιο αυτό, θα προβληθεί η αυτοσαρκαστική ταινία ‘Έχω κάτι να πω’ του συγγραφέα-σκηνοθέτη Στράτου Τζίτζη, με κεντρικό χαρακτήρα έναν αποτυχημένο σκηνοθέτη που προσπαθεί να βρει εκδότη, για να βγάλει ένα βιβλίο φιλοσοφίας, ενώ μενού εμπνευσμένο από την Ιταλία και τη λογοτεχνία θα προτείνουν συγκεκριμένα εστιατόρια της πόλης», υπογραμμίζει ο κ. Κάπος.
Φέτος, όπως και κάθε άλλη χρονιά, πέρα από γενικό πρόγραμμα η διοργάνωση εστιάζει στο επαγγελματικό, αλλά και στο παιδικό-εφηβικό κομμάτι. «Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε τον πλούτο της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής, τη δραστηριότητα των ελληνικών εκδοτικών οίκων και τους συγγραφείς που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της δημιουργίας ιστοριών, ιδεών, πληροφοριών και γνώσεων», επισημαίνει ο κ. Κάπος.
Το σύνθημα της φετινής έκθεσης «Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα» αναδεικνύει αυτό που απασχολεί εντόνως τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς κλάδους παγκοσμίως και δεν είναι άλλο από την έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο φετινός τίτλος της ΔΕΒΘ θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων την πρόκληση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις που ξεκινούν από την ίδια τη διαδικασία της δημιουργικότητας, της συγγραφής και της μετάφρασης ενός έργου, της παραγωγής περιεχομένου, τα πνευματικά δικαιώματα και τα fake news, μέχρι και τις σημαντικότατες επιδράσεις στα επαγγέλματα του βιβλίου, των εκδόσεων, των Μέσων, της επικοινωνίας, της διαφήμισης, της εκπαίδευσης αλλά και στη διαδικασία της ανάγνωσης και της γραφής».
Η τοπική κοινωνία
Παρ’όλα αυτά τίθεται ένα ζήτημα: πολλοί ισχυρίζονται ότι η τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης δεν έχει «εμπεδώσει» τον ρόλο της ΔΕΒΘ στην πόλη αλλά και διεθνώς. «Αναδεικνύεται, πράγματι, ένα αξιοπερίεργο γεγονός. Μέσα στα είκοσι χρόνια της η ΔΕΒΘ, ένας από τους πλέον σημαντικούς, διεθνώς αναγνωρισμένους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, δεν κατάφερε να ενταχθεί οργανικά, ίσως όσο θα έπρεπε, στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Ως ΕΛΙΒΙΠ στοχεύουμε η ΔΕΒΘ να αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία -και όχι μόνο- που θα ‘απλώνεται’ στη Θεσσαλονίκη όλη τη χρονιά μέσα από εκδηλώσεις, οι οποίες θα εμπλέκουν ενεργά τους επαγγελματίες της πόλης, και ευρύτερα τους πολίτες με εστίαση στη νέα γενιά. Ενδεικτικά, σε συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια, έχοντας ως βασικό στόχο την εμπλοκή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Έκθεση, καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους θα μπορούσαν να θεσμοθετηθούν δράσεις -εργαζόμαστε ήδη γι’ αυτό, με απαρχή τη φετινή 21η ΔΕΒΘ- που θα κορυφώνονται με ποικίλες εκδηλώσεις εντός και ‘εκτός των τειχών’ της ΔΕΒΘ. Μία καλή αρχή αποτελεί το γεγονός ότι στην καθιερωμένη έκθεση συγγραφής και εικονογράφησης που φιλοξενείται στην Παιδική Γωνιά-Γωνιά Εφήβων, φέτος, για πρώτη χρονιά, στην έκθεση με τίτλο ‘Μικρά και ιταλικά’ συμμετέχουν με έργα τους 22 έφηβοι μαθητές από δημόσιο σχολείο της Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της καθηγήτριας των ιταλικών του σχολείου, ενώ σχολεία της Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους της πόλης. Επιπρόσθετα, η στοχευμένη, εκτεταμένη αλλά και ευρηματική προβολή της ΔΕΒΘ στο φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον μπορεί να προσδώσει την ορατότητα και τη δυναμική που απαιτείται, ώστε να ‘εμπεδωθεί’ στην τοπική κοινωνία και στο διεθνές περιβάλλον η μοναδικότητα αυτής της -μεικτού τύπου- (εμπορικής και επαγγελματικής) Έκθεσης στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη», καταλήγει ο αντιπρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
8-11 Μαΐου
Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-Helexpo
Πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πρόγραμμα: https://www.thessalonikibookfair.gr/.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 04.05.2025
Η μεσαίου μήκους ταινία «1822 Το Ολοκαύτωμα της Νάουσας» έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Αθήναιον παρουσία των συντελεστών
Στην έκθεση τα σπήλαια αντιμετωπίζονται ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων και αυτή η άρρηκτη σχέση αποτυπώνεται πολυεπίπεδα
Με αφορμή την παράσταση «Η Πόλη ή πώς να Κοιμηθείτε Ήσυχα» ο ηθοποιός μιλάει στο emakedonia.gr για το έργο, το θέατρο και την Θεσσαλονίκη
Προσκαλεί το κοινό σε ένα τριήμερο ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και μουσικής