Άνοιξαν οι πύλες της 21ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης η οποία πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 11 Μαΐου στην ΔΕΘ. Τέσσερις ημέρες, περισσότεροι από 400 εκθέτες, πάνω από 1.000 ομιλητές και περίπου 500 εκδηλώσεις στην μεγαλύτερη γιορτή βιβλίου της πόλης.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία φέτος έχει ως τιμώμενη χώρα την Ιταλία, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην κεντρική σκηνή Μίκης Θεοδωράκης στο περίπτερο 13. Κεντρικό θέμα της έκθεσης φέτος είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Την αυλαία άνοιξε ο Νίκος Μπακουνάκης, πρόεδρος του ΕΔΒΜ, του νέου οργανισμού που από φέτος διοργανώνει την ΔΕΒΘ. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Μπακουνάκης μίλησε για την έκθεση και το πλούσιο πρόγραμμα της ενώ έκανε μνεία και στην παιδική γωνιά της έκθεσης, που φέτος φιλοξενεί ένα παιδικό πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να παρακολουθήσουν πάνω από 2.500 παιδιά από την περιοχή της ευρύτερης Μακεδονίας. Ο κ. Μπακουνάκης τόνισε πως η χρηματοδότηση της έκθεσης γίνεται μέσω ΕΣΠΑ μέσα από το Περιφερειακό Ταμείο της Κεντρικής Μακεδονίας και ότι έχει εξασφαλιστεί μέχρι το 2027.
Τον λόγο έπειτα πήρε ο υφυπουργός πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Ιάσων Φωτήλας. Ο υφυπουργός έκανε λόγο για μια διοργάνωση που κάθε χρόνο μεγαλώνει, εμπλουτίζεται και έχει μεγαλύτερη απήχηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. Ο ίδιος ιαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση και το ΥΠΠΟ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το βιβλίο με "πολιτικές που δε μένουν στην θεωρία αλλά έχουν απτά αποτελέσματα".

«Η φωνή των Ελλήνων δημιουργών ακούγεται πιο δυνατά όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς το ΕΔΒΙΠ που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της επαναπροσδιορισμόυ της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ. Η φετινή διοργάνωση, αν και μεταβατική είναι ζωντανή απόδειξη αυτής της συνεργασίας και η επόμενη θα είναι η πρώτη της νέας εποχής" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως "άλλωστε η Θεσσαλονίκη απέδειξε ότι δεν φιλοξενεί μόνο την έκθεση αλλά τη ζει. Θα συνεχίσουμε με πίστη ανεκτικότητα και συνεργασία την πολιτική υποστήριξης του βιβλίου γιατί το βιβλίο είναι ο τόπος που συναντιομαστε είναι η γλώσσα της μνήμης και του μέλλοντος».
Από την πλευρά της Ιταλίας μίλησαν ο πρέσβης της Ιταλίας Πάουλο Κούκολι και ο πρόεδρος των εκδοτών της Ιταλίας, Ινοτσέντσο Τσικολέτα,. Και οι δύο έδωσαν βάση στους ισχυρούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμών των δύο χωρών ενώ τόνισαν πως τέτοιες εκθέσεις δίνουν την δυνατότητα για περεταίρω διάλογο και διεύρυνση των πολιτιστικών οριζόντων.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αργύρης Καστανιώτης, ως εκπρόσωπος των Ελλήνων εκδοτών. Μεταξύ άλλων τόνισε πως "ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία διαμορφώνει νέους δρόμους μαθησης και επικοινωνίας αλλά ο θεμέλιος λίθος μένει ο ίδιος η ανάγκη του ανθρώπου για γνώση. Η έκθεση φέτος έχει ως θεματική τη Τεχνητη Νοημοσύνη και η τεχνολογία υπήρξε ανέκαθεν μοχλός προόδου για την ανθρωπότητα. Από την τυπογραφία μέχρι την σημερινή ψηφιακή εποχή το βιβλίο αποτέλεσε μέσο της μεταλαμπάδευσης του πολιτισμού. Πλέον μπορούμε να φέρουμε την γνώση μπροστά σε κάθε άνθρωπο, ας αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία".
Η Σόνια Ντράγκα πρόεδρος ομοσπονδίας Ευρωπαίων εκδοτών, σημείωσε πως "είναι υποχρέωση μας να κάνουμε σε όλους, ακόμα και τους πολιτικούς, σαφές το πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε βιβλία για τη δημοκρατία μας, και πόσο σημαντικά είναι να αποκτήσουμε κριτική σκέψη ειδικά στην εποχή μας". Η ίδια αναφέρθηκε στην Τεχνητή Νοημοσύνη επικεντρώνοντας τον προβληματισμό της σε ό,τι αφορά στα πνευματικά δικαιώματα. Κατά τα άλλα δεν πιστεύει ότι ο συγγραφέας θα αντικατασταθεί. "Αν παραμείνουμε πιστοί στην ποιότητα και δημιουργήσουμε ρυθμιστικό πλαίσιο θα μπορούμε να συνεχίσουμε α βγάζουμε υπέροχα βιβλία" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τζοβάνι Χόεπλι, αντιπρόεδρος διεθνούς Ένωσης εκδοτών έδωσε επίσης έμφαση στα πνευματικά δικαιώματα που απειλούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. «Ζούμε σε μια εποχή παραπληροφόρησης αλλά οι εκδότες ακόμα παίρνουμε την ευθύνη για όσα εκδίδουμε.
Επιθυμούμε υψηλής ποιότητας βιβλία που βοηθούν τους ανθρώπους να εξηγήσουν τον κόσμο με νέες, διαφορετικές ή άβολες ιδέες. Η δημοκρατία βασίζεται στον γραπτό κόσμο και εμείς στηρίζουμε τη δυνατότητα ολων να έχουν πρόσβαση σε αυτόν» είπε μεταξύ άλλων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Χρήστος Μήττας εκπροσωπώντας την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθήνα Αηδονά, μίλησε για τη σχέση Ελλάδας και Ιταλίας τονίζοντας πως οι δύο χώρες συνδέονται ιστορικά και πολιτισμικά. «Η Ιταλία δεν αποτελεί μόνο έναν κοντινό γείτονα αλλά έναν συνοδοιπόρο στη σκέψη και τη δημιουργία" σημείωσε ενώ αναφερόμενος στην Τεχνητή Νοημοσύνη τόνισε πως αυτή "ανοίγει νέους κόσμους στον κόσμο της δημιουργίας και μας κάνει να σκεφτούμε το ρόλο της τέχνης και της συγγραφής στη σύγχρονη εποχή».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης με τη σειρά του έκανε λόγο για μια μεγάλη γιορτή γραμμάτων έντυπου βιβλίου και δημιουργικότητας
«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η έκθεση θα δώσει την απάντηση σε όσους λένε ότι η κοσμογονία της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν μπορεί να διαταράξει την αδιάρρηκτη σχέση του αναγνωστικού κοινού με το έντυπο βιβλίο. Όπως εύστοχα έχει λεχθεί το διάβασμα είναι το καλύτερο φάρμακο γιατί μας βοηθάει να φύγουμε από τη μετριότητα των ζώων μας και τη μετριότητα των ψυχών μας.

Τα βιβλία άντεξαν στα χρόνια, άντεξαν την πυρα και τη λογοκρισία, είμαι βέβαιος ότι θα έχουν την απάντηση και στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Εδώ στην καρδιά του δήμου Θεσσαλονίκης η έκθεση είναι παρούσα με μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση που εξελίσσεται σε έναν άκρως πετυχημένο θεσμό που διαμορφώνει τη νέα της ταυτότητα. Μια έκθεση στην καρδιά μιας πόλης που έχει καταξιωθεί ως πόλη γραμμάτων και πολιτισμού» κατέληξε ο δήμαρχος.
Τέλος, τον λόγο πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - HELEXPO ΑΕ Δρ. Κυριάκος Ποζρικίδης ο οποίος μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό του είπε πως "όραμά μας είναι σε λίγα χρόνια να έχουμε ένα εκθεσιακό κέντρο που θα αξίζει στους Έλληνες εκδότες και ο επισκέπτης να διασχίζει ένα πάρκο μεγαλύτερο των 100 στρεμμάτων ώστε να μπαίνει σε ένα εκθεσιακό κέντρο και να χαίρεται τον πολιτισμό της πόλης". Η ΔΕΒΘ θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα στη Θεσσαλονίκη και θα ξεχωρίζει".
Μετά το πέρας της εκδήλωσης εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Ιταλίας. Το παρόν στα εγκαίνια έδωσαν πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και θεσμικοί εκπρόσωποι.