ΑΠΘ: Καθηγητές και διοικητικό προσωπικό εκπέμπουν «SOS» για θέματα ασφαλείας

Συντήρηση υποδομών, πυρασφάλεια και χρηματοδότηση τα «μελανά» σημεία

Σοβαρά ζητήματα ασφαλείας που αφορούν στις κτιριακές υποδομές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε ελλείψεις σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό έθεσαν σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, μέλη του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ.

Ο Ηλίας Κονδύλης, καθηγητής του τμήματος Ιατρικής και γραμματέας του ΕΣΔΕΠ επεσήμανε πως «η κυβέρνηση πυροδοτώντας τη σύγκρουση επιχειρεί να παρουσιάσει τα πανεπιστήμια, λίγο ως πολύ, ως κέντρα βίας και ανομίας για να επαναφέρει τη γνωστή της ατζέντα περί νόμου και τάξης στα δημόσια ΑΕΙ. Η σημερινή συνέντευξη τύπου πραγματοποιείται εν μέσω της Συνόδου Πρυτάνεων και εν αναμονή των ανακοινώσεων της υπουργού Παιδείας, με κεντρικό θέμα τη διαγραφή 340.000 μη ενεργών φοιτητών οι οποίοι δεν είναι τίποτε άλλο από λίστες φοιτητών (δεν μένουν στις εστίες, δεν έχουν φοιτητικό πάσο, δεν σιτίζονται στη λέσχη, δεν λαμβάνουν θέσεις άλλων φοιτητών). Η κυβέρνηση λοιπόν κατανοεί ως βασικά προβλήματα των ΑΕΙ την ανομία και τους «αιώνιους φοιτητές», ένα παράλληλο σύμπαν που δεν έχει σχέση με τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά, καθηγητές, εργαζόμενοι, φοιτητές, στα δημόσια πανεπιστήμια τα οποία είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, η απουσία φοιτητικής μέριμνας, τα εκρηκτικά προβλήματα των υποδομών, την ανεπάρκεια χρηματοδότησης για ερευνητικά έργα, την ασφάλεια χιλιάδων νέων ερευνητών που κυνηγούν χρηματοδοτήσεις».

Όπως επισημάνθηκε από τα μέλη του ΕΣΔΕΠ, την τελευταία δεκαετία, ο τακτικός προϋπολογισμός μειώθηκε στο 1/3 περίπου, από τα 44 εκατ. ευρώ στα 13 εκατ. ευρώ, τα μέλη ΔΕΠ μειώθηκαν στα 2/3, από 2300 σε 1590 όπου η αναλογία μελών ΔΕΠ / φοιτητών από το 1/35 έφτασε στο 1/53. Το λοιπό εκπαιδευτικό/τεχνικό προσωπικό αντιστοιχεί στο 1/10 του ΔΕΠ. Το διοικητικό προσωπικό μειώθηκε στο 40 % από τους 1200 σε μόλις 550 ενώ σημειώνεται και δραματική υποστελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών (Τεχνική Υπηρεσία, κ.ά.) όπου από τα 30 μέλη που υπάρχουν πλέον έχουν μείνει μόλις επτά.

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο τις συναντήσεις με τους Κοσμήτορες των Σχολών του ΑΠΘ, με στόχο την καταγραφή της κατάστασης των υποδομών και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας. «Οι συναντήσεις που έγιναν με τους Κοσμήτορες σχεδόν όλων των Σχολών του ΑΠΘ ανάδειξαν έναν κοινό παρονομαστή - τη συμφωνία όλων για τα σοβαρά προβλήματα υποδομών και ασφάλειας στα κτήρια. Η πρωτοβουλία μας αυτή έρχεται ως φυσική συνέχεια σε μια διαχρονική προσπάθεια του Συλλόγου (κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, υπομνήματα, διαμαρτυρίες, κλήση ελεγκτικών αρχών) μας να αναδείξει αυτά τα ζητήματα, να ευαισθητοποιήσει, να διεκδικήσει λύσεις», σημείωσε η γενική γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Άλτα Πανέρα.

f1.jpg

Πριν από 20 χρόνια η τελευταία καταγραφή στατικής επάρκειας

Όπως επισημάνθηκε, η τελευταία συνολική καταγραφή της στατικής επάρκειας των κτιρίων του ΑΠΘ έγινε από καθηγητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών πριν από 20 χρόνια όπου εντοπίστηκαν, ήδη από τότε, προβλήματα. «Έκτοτε δεν έγιναν οργανωμένες ή ουσιαστικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν, ούτε και επικαιροποιήθηκε η μελέτη. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει σήμερα συνολική εικόνα για το κτηριακό απόθεμα του ΑΠΘ σε ζητήματα στατικότητας και πυρασφάλειας, ούτε έχουν γίνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στα εντοπισμένα προβληματικά κτήρια, τα οποία σίγουρα με το πέρας των δεκαετιών έχουν αυξηθεί. Οι επιμέρους μελέτες των κτηρίων - όπου γίνονται - ακολουθούν αργούς ρυθμούς (λόγω υποστελέχωσης της Τεχνικής Υπηρεσίας) και στη συνέχεια τα απαραίτητα έργα καθυστερούν ή δεν γίνονται καθόλου εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων. Τα χρήματα που εξασφαλίζονται συνήθως αρκούν μόνο για τις μελέτες και το επόμενο βήμα - της υλοποίησης των προβλέψεων των μελετών, μένει μετέωρο. Πολλά έργα δεν μπορούν να ενταχτούν σε προγράμματα, μιας και δεν είναι «επιλέξιμες δαπάνες». Η κατάληξη είναι αντιφατική – να χρηματοδοτείται πχ η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν έχει ελεγχθεί καν η στατική τους επάρκεια. Ακόμα και αιτήματα για στοιχειώδεις εργασίες συντήρησης και επιδιόρθωσης δεν διεκπεραιώνονται λόγω ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και υλικά, με αποτέλεσμα τα κτήρια ολοένα και να υποβαθμίζονται», υπογράμμισε η κ. Πανέρα.

Επισημαίνεται βέβαια ότι ήδη "τρέχει" ο σχετικός έλεγχος σε κτίρια του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του μεγάλου έργο του ΟΑΣΠ σε συνεργασία με το ΤΕΕ, για την πραγματοποίηση προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια.

esdep.jpg

Όσον αφορά τα προβλήματα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από την καταγραφή που πραγματοποίησαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ, αυτά είναι τα εξής:

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Κτήριο διοίκησης

  • Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την στατικότητα του κτηρίου και σίγουρα είναι ανεπαρκείς οι έξοδοι διαφυγής.

Σχολή Καλών Τεχνών στη Θέρμη

  • Αντιμετωπίζει σοβαρότατες καθιζήσεις, ρηγματώσεις και αποκολλήσεις λόγω κατασκευής των κτηρίων στη Θέρμη το 1995 μέσα σε κοίτη ρέματος. Αυτά είναι επιβαρυντικοί παράγοντες στη δυναμική σεισμική συμπεριφορά σε ενδεχόμενο σεισμό. Με την έλλειψη συντήρησης η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο. Τα παραπάνω επισημαίνονται και σε έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας που έγινε πριν από τρία χρόνια οπότε τα κτήρια και ο περιβάλλον χώρος κρίθηκαν ακατάλληλα και επικίνδυνα για χρήση.
  • Έχει εγκριθεί κονδύλι με έργα που ξεκινάνε τώρα και θα ολοκληρωθούν μετά από 2 χρόνια αλλά οι υπηρεσίες της πολεοδομίας και της πυροσβεστικής βάζουν εμπόδια γιατί δεν έχει γίνει αλλαγή χρήσης χώρου των υπογείων που χρησιμοποιούνται ως εργαστήρια.
  • Στο κτήριο Thomas που νοικιάζεται δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι και συντηρήσεις με αποτέλεσμα τον Δεκέμβρη μεγάλα, γυάλινα πάνελ με μεταλλικό περίβλημα φωτοβολταϊκών κατέρρευσαν από τη στέγη του κτιρίου, ενώ έπεσαν σοβάδες και πλημμύρισαν τα υπόγεια. Διαπιστώθηκαν επίσης καθιζήσεις εδάφους και αποκάλυψη των οπλισμών που εκθέτει τις μεταλλικές ράβδους σε οξείδωση.

Σχολή Θετικών Επιστημών

  • Οι έλεγχοι στατικότητας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ήταν θετικοί με εξαίρεση τους αρμούς που ενώνουν τα κτήρια που είναι σχετικά μικρό έργο και έχει δρομολογηθεί. Δεν υπάρχει περαιτέρω μελέτη.
  • Σε κάποια κτήρια υπάρχει κατάλληλη πρόβλεψη για εκκένωση σε έκτακτη συνθήκη, ενώ σε άλλα κτήρια δεν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου ή δεύτερη δίοδος διαφυγής σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος.

Σχολή Γεωπονίας, Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος

  • Δεν υπάρχουν πολεοδομικές άδειες και τα σχέδια των κτιρίων, οπότε δεν μπορεί να βγει η σχετική άδεια για τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
  • Υπάρχουν εμφανείς ρωγμές και καθιζήσεις, πεσμένοι σοβάδες, εκτεθειμένα καλώδια, κατεστραμμένα δάπεδα.
  • Έλλειψη σχεδίου εκκένωσης
  • Στον Φοίνικα 5 κτήρια είναι σε επικίνδυνη κατάσταση λόγω κακής θεμελίωσης. Υπάρχουν προβλήματα στεγάνωσης και μπαίνει νερό. Έσπασε σε δυο μέρη μια πλάκα και 2 αμφιθέατρα κινδυνεύουν να πέσουν μέσα στο ρήγμα, οπότε δεν χρησιμοποιούνται.
  • Στο αγρόκτημα υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τοίχοι και κάποια κτήρια δεν χρησιμοποιούνται λόγω ζητημάτων στατικότητάς τους
  • Στο Περτούλι δεν υπάρχει δίκτυο ύδρευσης και το οδικό δίκτυο έχει προβλήματα μετά από τις κακοκαιρίες προηγούμενων ετών.
  • Στον Ταξιάρχη τα κτήρια είναι παλιά με πολλά προβλήματα χωρίς συντήρηση
  • Δεν υπάρχει καμία ιατρική περίθαλψη στα δάση.

Παιδαγωγικό

  • Υπάρχει καθίζηση μπροστά από τον πύργο του παιδαγωγικού με αποτέλεσμα να πλημυρίζουν βιβλιοθήκες της γειτονικής Πολυτεχνικής Σχολής.
  • Στα κτήρια στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου υπάρχουν περισσότερα προβλήματα, όμως έχει εγκριθεί κονδύλι 500.000 ευρώ για επιδιορθώσεις. Υπάρχουν φουσκώματα σε κτήριο με αποτέλεσμα να πέφτουν σοβάδες. Στον 3ο όροφο επίσης πέφτουν σοβάδες και η είσοδος γίνεται από αλλού. Το λυόμενο σχολείο στον χώρο που δεν λειτουργεί πρέπει να γκρεμιστεί.

ΤΕΦΑΑ

  • Υπάρχουν κτήρια έχουν υποστεί καθίζηση και δεν χρησιμοποιούνται.

Θεολογική

  • Δεν υπάρχει μελέτη στατικότητας, η τεχνική υπηρεσία έκανε έλεγχο και είπε προφορικά πως είναι εντάξει. Όμως υπάρχει υγρασία από την πλάκα που κατεβαίνει μέχρι τα υπόγεια με αποτέλεσμα να πέφτουν σοβάδες
  • Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης σε έκτακτο γεγονός

Σχολές Επιστημών Υγείας

  • Δεν υπάρχει μελέτη στατικότητας.
  • Όλα τα κτήρια είναι παλιά χωρίς πολεοδομικές άδειες, σχέδια κλπ οπότε οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι εκ των πραγμάτων μη σύννομες.
  • Υπάρχουν ελλείψεις τεχνικού ελέγχου και ανάγκη διαρκούς συντήρησης.
  • Στην Κτηνιατρική και συγκεκριμένα στο κυλικείο πέρσι αποκολλήθηκαν μάρμαρα χωρίς να κάποια εμφανή αιτία.

Φοιτητική Λέσχη

  • Από το 2018 εκκρεμεί αίτηση της Τεχνικής υπηρεσίας για μελέτη στατικότητας η οποία δεν έχει γίνει. 

Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο

  • Δεν υπάρχει πολεοδομική άδεια. Επίσης δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας, με αποτέλεσμα κάποιες αθλητικές δραστηριότητες να μην μπορούν να διεξαχθούν.
  • Τον Νοέμβρη 2023 έγινε περιφερειακός έλεγχος στατικότητας. Δεν υπάρχει ενημέρωση για τα αποτελέσματα, αν και προφορικά ειπώθηκε πως χρειάζονται παρεμβάσεις. Η στατική επάρκεια είναι ιδιαίτερης σημασίας, λόγω της μεγάλης πλάκας και της άθλησης πολλών φοιτητών στον χώρο.
  • Τον Μάη 2024 ζητήθηκε και έγινε έλεγχος από την τεχνική υπηρεσία αλλά δεν προχωρήσαν ακόμα στις αναγκαίες παρεμβάσεις που προέκυψαν από τον έλεγχο.
  • Έχει ζητηθεί στεγανοποίηση οροφών, αντικατάσταση εξωτερικών εγκαταστάσεων που είναι εικοσαετίας και δεν παρέχουν πλέον ασφάλεια.
  • Οι χώροι υγιεινής είναι παλιοί και είναι απαραίτητη η ανακαίνισή τους για λόγους υγιεινής και ασφάλειας των φοιτητών.

ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το Κτήριο διοίκησης είναι από τον Ιανουάριο του 2023 υπό εισαγγελική έρευνα για τα ζητήματα πυρασφάλειας δίχως να υπάρχει ακόμη κάποια ενημέρωση.

Στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Θέρμη με όλα αυτά που συμβαίνουν με τις καθιζήσεις και την στατικότητα υπάρχει ερώτημα για την πυρασφάλεια, ειδικά με την χρήση φυσικού αερίου στον χώρο που για αυτόν τον λόγο έχει διακοπεί.

Στη Σχολή Θετικών Επιστημών σε κάποια κτήρια υπάρχει ασφάλεια εκκένωσης και έχουν γίνει οι σχετικές ασκήσεις ενώ σε άλλα, πχ της κοσμητείας και των γραμματειών, δεν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου και τα παράθυρα έχουν κάγκελα. Έχουν γίνει ασκήσεις εκκένωσης λόγω σεισμού, αναμένεται να γίνουν και ασκήσεις εκκένωσης λόγω πυρκαγιάς. Επειδή σε κάποιες σχολές της ΣΘΕ χρησιμοποιούνται επικίνδυνα και εύφλεκτα υλικά και αντιδραστήρια, χρειάζεται πυρανίχνευση και πυρασφάλεια ιδιαίτερων προδιαγραφών. Πρέπει να γίνει συνολική μελέτη ώστε να τοποθετηθούν τα ανάλογα συστήματα πυρανίχνευσης και άμεσης κατάσβεσης στα εργαστήρια, ανά περίπτωση.

Στη Σχολή Γεωπονίας, Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος επίσης υπάρχει έλλειψη πρόβλεψης των ιδιαίτερων κινδύνων σε περιπτώσεις φωτιάς και σεισμού. Και εδώ σε περίπτωση φωτιάς υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι, λόγω των υλικών στα εργαστήρια και χρειάζεται πυρανίχνευση και πυρασφάλεια ιδιαίτερων προδιαγραφών. Πρέπει να γίνει συνολική μελέτη ώστε να τοποθετηθούν τα ανάλογα συστήματα πυρανίχνευσης και άμεσης κατάσβεσης στα εργαστήρια, ανά περίπτωση.

Στο ΤΕΦΑΑ δεν υπάρχει μελέτη πυρασφάλειας. Προβληματισμός για την ασφάλεια λόγω των καθιζήσεων και του φυσικού αερίου.

Στη Σχολή Επιστημών Υγείας δεν υπάρχει μελέτη πυρασφάλειας.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Τα κτήρια της Σχολής Καλών Τεχνών στη Θέρμη δεν είναι προσβάσιμα για ανθρώπους με αναπηρία.

Στη Σχολή Θετικών Επιστημών τα κτήρια είναι προσβάσιμα με ράμπες και αναβατόρια. Κάποια από αυτά χρειάζονται αντικατάσταση, όμως λειτουργούν. Δεν υπάρχουν όμως τουαλέτες ΑΜΕΑ.

Στη Σχολή Γεωπονίας, Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος η προσβασιμότητα είναι προβληματική στα κτήρια της πανεπιστημιούπολης και ανύπαρκτη στις υπόλοιπες δομές - ειδικά στον Φοίνικα, στο αγρόκτημα και στα δάση.

Στο ΤΕΦΑΑ υπάρχουν ελλείψεις στην προσβασιμότητα και δεν υπάρχουν τουαλέτες ΑΜΕΑ

Στη Θεολογική υπάρχει αναβατόριο και πρόσβαση, όμως μόνο μια τουαλέτα ΑΜΕΑ σε όλο το κτήριο

Στη Σχολή Επιστημών Υγείας η πλειονότητα των χώρων των κτηρίων δεν είναι προσβάσιμα, εκτός τα καινούργια αμφιθέατρα.

Στην ΠΦΛ είναι προσβάσιμη μόνο η Κάτω Λέσχη, οπότε εξυπηρετούνται οι φοιτητές για την σίτιση και υγειονομική υπηρεσία. Στην Πάνω Λέσχη, όπου βρίσκονται οι διοικητικές υπηρεσίες, δεν υπάρχει προσβασιμότητα

Ο κίνδυνος για ανθρώπους με αναπηρία είναι πολλαπλάσιος σε περίπτωση κάποιας έκτακτης συνθήκης, και δεν έχει γίνει καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη για την εκκένωση τους από κανέναν χώρο του ΑΠΘ σε τέτοιο ενδεχόμενο.

ΘΕΡΜΑΝΣΗ -ΨΥΞΗ

Σχολή Καλών Τεχνών στη Θέρμη

Δεν έχει επαρκή θέρμανση γιατί λόγω των προβλημάτων στην ασφάλεια της και λόγω της καθίζησης του κτηρίου κόπηκε η παροχή του αερίου

Σχολή Γεωπονίας, Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Υπάρχουν ιδιαίτερα έντονα προβλήματα ψύξης το καλοκαίρι.

ΤΕΦΑΑ

Δεν έχει επαρκή θέρμανση γιατί λόγω των προβλημάτων στην ασφάλεια της καλών τεχνών και καθίζηση των κτηρίου κόπηκε η παροχή του αερίου

Θεολογική

Πρόβλημα στα κουφώματα καθιστούν το κτήριο ενεργοβόρο μιας και χρειάζεται συμπληρωματικά η χρήση κλιματιστικών για θέρμανση

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΦΑΑ

Είναι μια μεγάλη έκταση 200 στρεμμάτων χωρίς επαρκές κονδύλι και προσωπικό για την συντήρηση τους. Ένας κηπουρός είναι υπεύθυνος για όλη την έκταση. Υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, πχ δέντρα επικίνδυνα για πτώση, φίδια, καπάκια υπονόμων που έχουν πεταχτεί έξω και πρέπει να αλλαχτούν γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσει κάποιος μέσα, κοκ Να σημειώσουμε πως σ’αυτό τον χώρο γίνονται επισκέψεις μαθητών σχολείων και αθλητικές ακαδημίες παιδιών τα Σαββατοκύριακα.

Σχολές Επιστημών Υγείας

Στην Φαρμακευτική δεν μπορούν να κάνουν τα απαραίτητα πειράματα χωρίς ειδικό εξαερισμό. Στον Λαγκαδά - Κοχλικό (προβατώνες) δεν υπάρχει καν τουαλέτα.

Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο

Δεν υπάρχει γιατρός στον χώρο, αν και υπάρχει αντίστοιχη θέση στο οργανόγραμμα

Υποσταθμοί ΔΕΗ

Σε αρκετούς χώρους του ΑΠΘ λειτουργούν υποσταθμοί της ΔΕΗ. Στους χώρους αυτούς, πέραν των εργαζομένων που είναι εκεί καθημερινά, υπάρχει μαζική παρουσία φοιτητών και φοιτητριών.

Ενδεικτικά, δίπλα στην ΠΦΛ λειτουργεί ένας υποσταθμός της ΔΕΗ και άλλοι δύο στο υπόγειο του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου. Δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα απαραίτητα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.

Και σε άλλους χώρους της πανεπιστημιούπολης υπάρχουν αντίστοιχοι υποσταθμοί - δεν έχουμε καταγραφή ούτε γνώση αν έχουν γίνει οι ανάλογες προβλέψεις ασφάλειας.

Αμίαντος

Με τις πρόσφατες εργασίες στην Φιλοσοφική αναδείχτηκε το θέμα του αμιάντου στην Πανεπιστημιούπολη. Αν και είναι γνωστό πως σε πολλές εξωτερικές και λυόμενες κατασκευές που κατασκευάστηκαν προηγούμενες δεκαετίες έχει χρησιμοποιηθεί αμίαντος, αυτές δεν έχουν καταγραφεί και συνεπώς δεν έχουν αφαιρεθεί.

Νερό

Δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει έλεγχοι καταλληλότητας του πόσιμου νερού – πέρα από τους γενικούς του δικτύου ύδρευσης της πόλης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

  • Υπάρχει ζήτημα υποστελέχωσης της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.
  • Υπάρχουν συνολικά 17 απινιδωτές, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ελέγχει τους 11 και οι υπόλοιποι ανήκουν στα τμήματα που είναι και υπεύθυνα για την λειτουργία τους. Αναμένεται έγκριση για 5 επιπλέον. Ο προβλεπόμενος αριθμός όμως είναι ένας απινιδωτής για κάθε 150 άτομα, οπότε αν υπολογίσουμε και την παρουσία των φοιτητών και φοιτητριών υπάρχει τεράστιο έλλειμα. Η διαθεσιμότητα των απινιδωτών είναι προβληματική, μιας και οι περισσότεροι βρίσκονται κλειδωμένοι σε γραφεία και η πρόσβαση σε αυτούς εξαρτάται από την παρουσία και το ωράριο εργασίας του υπεύθυνου. Επίσης, δεν είναι ορατή η τοποθεσία τους στο σχετικό πρόγραμμα/application που είναι διαθέσιμο σε όλους. Κάποιες σχολές έχουν αρνηθεί να έχουν απινιδωτές από φόβο βανδαλισμού τους.
  • Δεν υπάρχουν διαθέσιμα φαρμακεία σε όλα τα κτήρια, ενώ υπάρχουν αδιάθετα φαρμακεία. Είναι στην ευθύνη της κάθε Σχολής που τα τοποθετούν και γενικά δεν υπάρχει πρόβλεψη ανανέωσης των υλικών τους.
  • Υπάρχει επαρκής αριθμός πυροσβεστήρων, αλλά υφίστανται φθορές και απώλειες και δεν γίνεται καλή παρακολούθηση απωλειών και αντικατάστασης. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι κατάλληλοι (πχ για εργαστήρια, όπου θα έπρεπε να είναι διαθέσιμοι πυροσβεστήρες διοξειδίου).
esties.jpg
Loader