ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 25,3% σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας τον Μάρτιο
Η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 6.973,6 εκατ. ευρώ
Τι αλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών - Σενάρια για ενίσχυση των κινήτρων
- Newsroom
Γρηγορότερες και απλούστερες διαδικασίες για το «κλείδωμα» του αφορολόγητου εισοδήματος για μισθωτούς και επαγγελματίες που επιστρέφουν στην Ελλάδα δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του υφιστάμενου πλαισίου.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ταχεία προέγκριση για την υπαγωγή στο ευνοϊκό καθεστώς προκειμένου να μπει τέλος στις καθυστερήσεις και στη ταλαιπωρία των δικαιούχων και να διασφαλίζεται πριν από την επιστροφή τους στην Ελλάδα η ένταξη στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
Την ίδια ώρα στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων με:
-αύξηση του ποσοστού έκπτωσης φόρου σε επίπεδα άνω του 50% η επέκταση των φοροαπαλλαγών σε επιπλέον εισοδηματικές ή περιουσιακές κατηγορίες.
-επέκταση της χρονικής διάρκειας πέραν της επταετίας που ισχύει σήμερα.
-διεύρυνση των δικαιούχων με κάλυψη και των μέλη των οικογενειών όσων επιστρέφουν με ειδικές πρόνοιες για συζύγους και τέκνα.
Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα μπορούν να απαλλαγούν από φόρο εισοδήματος για το 50% του εισοδήματος που αποκτούν στη χώρα από μισθωτή εργασία ή ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα για επτά φορολογικά έτη ενώ εξαιρούνται από τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες ή αυτοκίνητα.
Ωστόσο για τη χορήγηση των απαλλαγών σε όσους μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία στην Ελλάδα θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
-να μην ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας τα πέντε από τα έξι προηγούμενα έτη.
-να μεταφέρουν τη φορολογική του κατοικία από χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας.
-να παρέχουν υπηρεσίες σε ελληνική επιχείρηση ή σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής στην Ελλάδα, αποκλειστικά για την κάλυψη νέας θέσης εργασίας.
-να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν στη χώρα για τουλάχιστον δύο έτη.
Οι προϋποθέσεις
Για την υπαγωγή απαιτείται να πληρούνται σωρευτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
– Ο ενδιαφερόμενος να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα πέντε από τα έξι προηγούμενα έτη.
– Να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας.
– Να παρέχει υπηρεσίες σε ελληνική επιχείρηση ή σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής στην Ελλάδα, αποκλειστικά για την κάλυψη νέας θέσης εργασίας.
– Να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει στη χώρα για τουλάχιστον δύο έτη.
– Ειδικά για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, απαιτείται, πλέον των ως άνω δικαιολογητικών, να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών ατομικής επιχείρησης στην αρμόδια ΔΟΥ, υποβάλλοντας τα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση απαιτούνται. Τα ίδια δικαιολογητικά προσκομίζονται και στην περίπτωση των φυσικών προσώπων που έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης και φορολογούνται ως μισθωτοί.
Η αίτηση συνοδεύεται από δικαιολογητικά, όπως σύμβαση εργασίας, έντυπα πρόσληψης, υπεύθυνες δηλώσεις και, όπου απαιτείται, έγγραφα δημοσιευμένα στο ΓΕΜΗ.
Η έρευνα
Τη σημασία των φορολογικών κινήτρων επιβεβαιώνει και η νέα έρευνα με τίτλο «Μετά την επιστροφή», που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο της πρωτοβουλίας Brain Regain. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 49% των Ελλήνων που επαναπατρίστηκαν ανέφεραν ως βασικό κίνητρο τα φορολογικά οφέλη, σε πλήρη αντιστοιχία με τα κίνητρα που προσέφεραν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται πλέον στην Ελλάδα.
Ωστόσο, η ίδια έρευνα αναδεικνύει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιστρέφοντες: το 57% δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ το 56% στάθηκε στην ανεπαρκή ενημέρωση από κρατικούς φορείς.
Επιπλέον, το 38% ανέφερε πρόβλημα εύρεσης στέγης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 51% δήλωσε πως ήρθε αντιμέτωπο με τη γραφειοκρατία, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 31% της προηγούμενης χρονιάς.
Εμπόδιο επίσης αποτέλεσε και η εταιρική κουλτούρα στις νέες θέσεις εργασίας, η οποία συχνά απέκλινε από τις προσδοκίες όσων επέστρεψαν από χώρες του εξωτερικού.
Η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε στο ποσό των 6.973,6 εκατ. ευρώ
O ΔΕΣΦΑ προκήρυξε την έναρξη διαγωνισμού για τον αγωγό Η2DRIA
Το αγοραστικό ενδιαφέρον επανήλθε με αποτέλεσμα να τονωθεί ο τζίρος της αγοράς