Δ. Χαραλαμπίδου - Λ. Αμανατίδου: Μερικές απαραίτητες διευκρινήσεις για το κείμενο των υπογραφών σχετικά με το δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ

Αναλυτικές επισημάνσεις για το δημοψήφισμα για την Έκθεση, από τις δύο πρώην βουλεύτριες

- Newsroom

Διευκρινήσεις για το κείμενο των υπογραφών σχετικά με το δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ απέδωσαν η Λίτσα Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, πρώην Βουλευτής και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, πρώην Βουλευτής και Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Το ζήτημα της ανάπλασης της ΔΕΘ απασχολεί σταθερά μεγάλο αριθμό πολιτών κοαι προσφτατα, πολλές συλλογικότητες αποφάσισαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος αναφορικά με το αν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης επιθυμούν την ανάπλαση της έκθεσης ή τη μεταφορά της εκτός πόλης με τη δημιουργία στη θέση της, μητσοπολιτικού πάρκου.

«Η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε πριν από περίπου είκοσι χρόνια, και το 2008, οι περισσότεροι πολιτικοί, παραγωγικοί, επιστημονικοί φορείς της πόλης, συνέκλιναν στη μετεγκατάστασή της στη Σίνδο. Μετά….. ήρθαν τα μνημόνια.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, και κατόπιν του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας τις μνημονιακές πολιτικές καταπόντισης της οικονομίας και ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων, της δημόσιας γης και περιουσίας, αποφάσισαν ότι 284 εκατ. για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ είναι ποσό «υψηλό υπό τις τρέχουσες συνθήκες», κι έτσι, με νέα μελέτη και διαβούλευση, προτάθηκε η παραμονή της στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, «εμπλουτίζοντας» την κατασκευή και με ένα ογκώδες ξενοδοχείο για διαμονή VIP, τρία υπόγεια μεγάλα parking χωρητικότητας 2100 αυτοκινήτων, εμπορικά καταστήματα και λίγο…. πράσινο, που η πασών των Κυβερνήσεων διορισμένη διοίκηση της Δ.Ε.Θ. το βάφτισε μητροπολιτικό πάρκο» σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

Αναλυτικά οι επισημάνσεις τους:

Το κόστος κατασκευής θα ήταν φθηνότερο (σήμερα βέβαια έφθασε τα 300 εκατ. ευρώ), αλλά, εδώ είναι και το κρίσιμο σημείο, η ανάπλαση θα γίνει με τη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ η ΔΕΘ HELEXPO εντάχθηκε εξ ολοκλήρου στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Έτσι, αποκτούν ισχυρό μερίδιο στη μετέπειτα εκμετάλλευση και διαχείριση του χώρου, οι ιδιωτικές εταιρείες, που θα αναλάβουν την «επένδυση» σε συνεργασία με το δημόσιο.

Όχι τυχαία λοιπόν, από τους πρώτους που συμφώνησαν μ΄ αυτήν την ανάπλαση ήταν ο ΣΕΒ, ο ΣΒΒΕ, και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, που τους αφορά ιδιαίτερα η εκμετάλλευση ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της πόλης, ειδικά σε περίοδο αυξημένης τουριστικής κίνησης στη χώρα.

Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε –και προσωπικά και σαν Περιφερειακή Παράταξη- υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο, ενάντια στην παραμονή της στο κέντρο της πόλης με όλο αυτό το κατασκευαστικό τερατούργημα (οι λόγοι έχουν αναλυθεί δε χρειάζεται να τους αναφέρουμε) και προφανώς ενάντια στην «ευρηματική» παραχώρησή της, όπως και άλλων δημόσιων φορέων και έργων στους ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ.

Τοποθετήθηκε μάλιστα η Δέσποινα Χαραλαμπίδου αρνητικά και με επιχειρήματα, ως Περιφερειακή Παράταξη και στην δημόσια διαβούλευση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν, όντας κυβέρνηση της χώρας, έσπευσε με ταχείς ρυθμούς να υλοποιήσει τη στρεβλή αυτή ανάπλαση.
Δυστυχώς τότε, οι πρώην σύντροφοί μας, που ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπερασπίστηκαν την αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπέκυψαν στη λογική ότι «τώρα έχουμε μνημόνια» και έτσι χάθηκε η μεγάλη δυνατότητα-ευκαιρία να ακυρωθεί αυτή η διαδικασία ανάπλασης και να προχωρήσει εκείνη που είχαν προκρίνει οι περισσότεροι φορείς της πόλης, δηλαδή η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο χωρίς ΣΔΙΤ.
Κάπως έτσι, φθάσαμε στο σήμερα. Σε ότι μας αφορά, συνεχίζοντας σταθερά και υπεύθυνα να υποστηρίζουμε την αρχική μας θέση, υπογράψαμε και το κείμενο που μας στάλθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη ΔΕΘ, το οποίο τελικά υπόγραψαν 66 φορείς και 400 προσωπικότητες.

Τώρα όμως που δημοσιοποιήθηκαν οι υπογραφές, βλέπουμε ανάμεσα σε αυτές και τα ονόματα αρκετών συμπολιτών μας, οι οποίοι, όντας κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές ακόμη και επικεφαλής δημόσιων οργανισμών των οποίων δρομολόγησαν το ξεπούλημα στους ιδιώτες, εκτός από το γεγονός ότι έχουν εφαρμόσει τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές, έχουν στηρίξει, είτε ενεργά, είτε με την ένοχη σιωπή-συναίνεσή τους, αυτήν ακριβώς την ανάπλαση που υλοποιείται σήμερα!
Πολλοί από αυτούς δε, έχουν στο πρόσφατο παρελθόν υπογράψει άλλο κείμενο, στο οποίο, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ανέφεραν: «Συγκυριακοί λόγοι οδήγησαν στην εγκατάλειψη της επιλογής αυτής (εννοούν την αποφασισμένη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο), αλλά οι ουσιαστικοί λόγοι για μετεγκατάσταση της εκθεσιακής δραστηριότητας παραμένουν»!!
Επειδή κάποιοι από εμάς, που βρισκόμασταν στον ίδιο πολιτικό χώρο με όσους προαναφέρουμε, δώσαμε σκληρές μάχες -και με προσωπικό πολιτικό κόστος- ενάντια στα μνημόνια (από τα οποία ακόμη δεν έχουμε προφανώς και δυστυχώς αποδεσμευτεί), δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε τη λογική ότι «δε μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς» και πολύ περισσότερο την υποκρισία και την αντίληψη ότι στην πολιτική μπορούμε να κάνουμε όσες κωλοτούμπες θέλουμε, με την επίκληση των ιδιαίτερων συνθηκών ή ότι άλλο επινοήσουμε για να πείσουμε τους «ιθαγενείς».

Η δημόσια αυτή παρέμβασή μας προφανώς δεν σκοπεύει να υποδείξει στην Οργανωτική Επιτροπή για το Δημοψήφισμα σε ποιους θα απευθύνει το κείμενό της για υπογραφή. Ούτε να της ασκήσει κριτική. Η ευθύνη για την επιλογή των προσώπων που εκτιμά η Επιτροπή ότι συμβάλλουν θετικά στην επιτυχία του στόχου της είναι αποκλειστικά δική της ευθύνη.

Η παρέμβασή μας αυτή γίνεται για να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι πολλές φορές μας τίμησαν με την ψήφο τους, ότι δε γνωρίζαμε πριν υπογράψουμε όλους τους υπογράφοντες κι ότι αισθανόμαστε ιδιαίτερα άβολα, γιατί δεν έχουμε κανένα λόγο να κολυμπήσουμε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ με όσους αισθάνονται ότι τη χρειάζονται, εξαιτίας των κατά καιρούς πολιτικών επιλογών τους.
Επίσης, ότι παραμένουμε σταθερά στη θέση πως η ΔΕΘ δεν πρέπει να αναπλασθεί μέσω ΣΔΙΤ και πρέπει να μετακινηθεί στη Σίνδο, ώστε και η Δυτική Θεσσαλονίκη να αναβαθμιστεί οικονομικά και το κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης να έχει ένα πραγματικό μητροπολιτικό πάρκο, που θα δίνει ζωή στους κατοίκους της.

Loader