- Newsroom
Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για την καλή και ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, το ζήτημα της ισορροπημένης διατροφής, αποτελεί πρωταρχικά θέμα παιδείας. Στην εκπαίδευσή μας -για να ακολουθήσουμε την κατάλληλη διατροφή, ανάλογα με τη φυσιολογία και τις ανάγκες του οργανισμού μας- μία από τις καλύτερες συμμάχους μας είναι ο διαιτολόγος μας και πιο συγκεκριμένα, η Δέσποινα Τσιλιπάκου.
Σύντομο βιογραφικό
Η Δέσποινα Τσιλιπάκου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το 2011 ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα σπουδών Διατροφής – Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Από τότε εργάζεται ως Διαιτολόγος - Διατροφολόγος στη Θεσσαλονίκη.
Είναι, επίσης, τελειόφοιτη του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών: Εφαρμοσμένη Διαιτολογία Διατροφή με κατεύθυνση Κλινική Διατροφή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο – Επιστήμη Διαιτολογίας & Διατροφής. Επιπλέον, ολοκλήρωσε πρόγραμμα μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στην Παιδιατρική Διατροφή: «Master Nutritionist in Pediatric Nutrition», ΕΛ.Δ.Ε studies.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής της πραγματοποίησε επιστημονική έρευνα με θέμα τη μέτρηση του Βασικού μεταβολισμού και τη συσχέτιση αυτού με τη φυσική δραστηριότητα και την όρεξη. Θεμέλιο της προσέγγισής της αποτελεί η διατροφική εκπαίδευση και ως εκ τούτου παρακολούθησε κατάρτιση στο πρόγραμμα ψυχικής και κοινοτικής υγείας: Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία, του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.
Στο πλαίσιο διαρκούς επιμόρφωσης και ενημέρωσης των σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων, παρευρέθηκε σε εξειδικευμένα συνέδρια κλινικής διατροφής, διατροφής για χρόνιες ασθένειες, παιδικής διατροφής, διατροφής κατά την κύηση και το θηλασμό, αθλητικής διατροφής.
Διατηρεί πιστοποιημένο διαιτολογικό γραφείο από το 2015 στην περιοχή Μαρτίου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Διαιτολόγου - Διατροφολόγου από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας τμήματος υπηρεσιών και επαγγελμάτων υγείας. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων -Διατροφολόγων.
Παθολογικές καταστάσεις
Σε κάποιες καταστάσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται παθολογικές, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην πορεία και την έκβαση της κάθε νόσου. Έτσι, η διατροφή, λειτουργεί είτε στα πλαίσια της πρόληψης, είτε με τη ρύθμιση της ασθένειας είναι δηλαδή η διατροφή η θεραπεία ή μέρος αυτής.
Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο, η διατροφή που θα ακολουθεί ο καθένας μας να είναι εξατομικευμένα προσαρμοσμένη με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας που μας ταλαιπωρεί.
Η κλινική διαιτολόγος Δέσποινα Τσιλιπάκου, αφού εξετάσει τη λεπτομερή αξιολόγηση της νόσου αλλά και της διατροφικής μας κατάστασης, μας δίνει εξατομικευμένο πλάνο διατροφής ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας και το σημαντικότερο, να αποφευχθούν οι επιπλοκές της νόσου, όπως:
- Σακχαρώδης Διαβήτης
- Υπέρταση
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Αυξημένη χοληστερίνη- τριγλυκερίδια-ουρικό οξύ
- Καρκίνος
- Χασιμότο
- Νεφροπάθειες - Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια-Αιμοκάθαρση
- Γαστρεντερικά νοσήματα (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, Νόσος Crohn, Ελκώδης κολίτιδα, Εκκολπώματα, Ευερέθιστο έντερο, Πεπτικό έλκος, Γαστρίτιδα)
- Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ΧΑΠ
- Οστεοπόρωση
- Αναιμία
- Κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη)
- Τροφικές δυσανεξίες/αλλεργίες
Μείωση– αύξηση – συντήρηση βάρους
Με τη βοήθεια ενός εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής μπορούμε να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος που θα μας χαρίσει ευεξία και αυτοπεποίθηση. Η διαιτολόγος, Δέσποινα Τσιλιπάκου, αναλαμβάνει έναν εκπαιδευτικό και καθοδηγητικό ρόλο, και στέκεται δίπλα μας ώστε να αλλάξει η γενικότερη στάση μας απέναντι στο φαγητό.
Το διατροφικό πλάνο που μας συμβουλεύει να ακολουθήσουμε, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά, σέβεται τον τρόπο ζωής μας ενώ παράλληλα να είναι χορταστικό και να μας ικανοποιεί γευστικά.
Pregnancy nutrition
Το ότι μια έγκυος πρέπει να τρώει για δυο είναι μύθος. Αντίθετα, πρωταρχικής σημασίας είναι η ποιότητα των τροφών που καταναλώνει μια έγκυος ώστε να επιτυγχάνεται η κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας. Σε αυτή την τόσο μοναδική στιγμή της ζωής μας, πολύτιμή σύμμαχός μας, είναι η διατροφολόγος – διαιτολόγος Δέσποινα Τσιλιπάκου.
Child_nutrition
Η αυτοπεποίθηση, η υπερηφάνεια, η φυσική μας κατάσταση αλλά και η τροφική ευαισθησία πηγάζουν από τη διατροφή μας κατά την παιδική ηλικία. Καθώς οι διατροφικές συνήθειες που ξεκινούν από την παιδική ηλικία είναι πολύ πιθανό να διαρκέσουν για όλη τη ζωή, η εκμάθηση της σωστής διατροφικής συμπεριφοράς αποτελεί το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στο παιδί μας.
Αθλητική διατροφή
Η απόδοση ενός αθλητή επηρεάζεται άμεσα από την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει αλλά και από τη χρονική στιγμή που λαμβάνει το κάθε γεύμα. Η διαμόρφωση ενός εξειδικευμένου προγράμματος διατροφής θα καλύψει τις ανάγκες του αθλητή σε σχέση με το άθλημα του στοχεύοντας τόσο στην κάλυψη των αναγκών του σε ενέργεια, όσο και στη βελτιστοποίηση της απόδοσής του.
Διατροφογενετική
Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα γονίδιά μας επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, την προδιάθεση μας για χρόνιες παθήσεις, τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τις τροφές, την αποβολή των τοξινών, την προδιάθεσή μας προς αύξηση του σωματικού βάρους και την ανταπόκριση σε διάφορους τύπους άσκησης.
Η γνώση αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την υγεία αλλά και η μακροπρόθεσμη επιτυχία στη διαχείριση του βάρους.
Στο διαιτολογικό γραφείο της Δέσποινας Τσιλιπάκου, θα βρούμε καινοτόμες υπηρεσίες ελέγχου σημαντικών γονιδίων μέσω της Διατροφογενετικής, για ακόμα μεγαλύτερη εξατομίκευση στην διατροφή μας και στην φροντίδα της υγείας σας, όπως για:
- Προδιάθεση για παχυσαρκία
- Δυσανεξία στη λακτόζη
- Ευαισθησία σε υδατάνθρακες
- Ευαισθησία στο κορεσμένο λίπος
- Προδιάθεση για εμφάνιση κοιλιοκάκης (Δυσανεξία στη γλουτένη)
- Ευαισθησία στον καφέ, το αλκοόλ και το αλάτι
- Αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού – ανάγκη σε αντιοξειδωτικές ουσίες μέσω διατροφής
- Ικανότητα καταπολέμησης της φλεγμονής – ανάγκη σε ω3 λιπαρά οξέα
- Ικανότητα αποτοξίνωσης – ανάγκη σε σταυρανθή λαχανικά
- Ανάγκες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β , βιταμίνες D, Α, Ε ,C, σελήνιο, ασβέστιο, φολικό οξύ
- Ελέγχουμε την ευαισθησία στην ινσουλίνη (ινσουλινοαντίσταση), την πίεση του αίματος , το μεταβολισμό των λιπαρών οξέων, και της χοληστερόλης.
- Ελέγχουμε τη γενετική προδιάθεση σχετιζόμενων ασθενειών (καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, διαβήτης τύπου ΙΙ, οστεοπόρωση).
Εξειδικευμένες Μετρήσεις
Στο διαιτολογικό γραφείο της Δέσποινας Τσιλιπάκου, οι μετρήσεις πραγματοποιούνται με τον υπερσύγχρονο πολυσυχνοτικό αναλυτή σύστασης σώματος Tanita MC 780 και μπορούμε να αποκτήσουμε μια συνολική και τμηματική εικόνα σύστασης του σώματός μας.
Τα αποτελέσματα που μας δείχνει η ανάλυση είναι:
- Λίπος %, kg
- Μυϊκή μάζα
- Συνολικό νερό σώματος
- Εξωκυττάριο και Ενδοκυττάριο υγρό
- Οστική μάζα
- Σπλαχνικό λίπος
- Βασικός μεταβολικός ρυθμός
- Μεταβολική ηλικία
- Κατανομή σωματικού λίπους
- Ισορροπία μυϊκής μάζας
- Επίδοση μυών κάτω άκρων
- Τμηματική ανάλυση
- Τμηματική Ανάλυση
Ας εκπαιδευτούμε να τρώμε, με πολύτιμη καθοδηγητή μας την κλινική διαιτολόγο - διατροφολόγο, Δέσποινα Τσιλιπάκου!
Διεύθυνση: Πιττακού 11, περιοχή Μαρτίου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 526980
Website
Facebook
Instagram