Το θεατρικό έργο «Η Αγαπημένη Κατάρα του Πόε» έρχεται για δύο παραστάσεις σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη και το Artbox Fargani Theater. Σε σκηνοθεσία Μαρίνας Ρεμπέκα και κείμενο και παραγωγή της Δέσποινας Βασιλείου η παράσταση χαρακτηρίζεται ως «μια σκοτεινή ωδή στην ανθρώπινη επιθυμία και τον καθρέφτη της ψυχής» και διαπραγματεύεται κυρίως τις σχέσεις της οικογένειας και κυρίως τη σχέση μάνας-κόρης. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν οι Βαγγέλης Καραμπάσογλου, Δανάη Τσουφλίδου, Θεοδώρα Μωυσιάδου, Χάρης Χρίστου και Σταυρούλα Παπαδοπούλου.
Μιλώντας στο emakedonia.gr, η Δέσποινα Βασιλείου τονίζει πως «ο κόσμος μπορεί να ταυτιστεί και να εμβαθύνει στο έργο βλέποντας πότε εμείς κάνουμε κακό στον ίδιο μας τον εαυτό, πότε κάνουμε σε άλλους και αν μπορούμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Αν είμαστε έτοιμοι δηλαδή να αποδεχτούμε όλες τις πλευρές του εαυτού μας, ακόμα και τις σκοτεινές, αυτές που εμείς αποκαλούμε καταραμένες».
Το αρχικό έργο είναι εμπνευσμένο από κείμενα και χαρακτήρες του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, και συνεπώς το έργο από μόνο του ήδη είχε μια πιο σκοτεινή αισθητική. Η κ. Βασιλείου εξηγεί πως η σκηνοθέτις επέλεξε να ασχοληθεί και να παίξει πιο πολύ με τις σκιές, με πιο γοτθικό στυλ. Στο κείμενο, η ίδια έχει πάρει διάφορα κείμενα και χαρακτήρες του Αμερικανού συγγραφέα και έχει φτιάξει μια δική της πλοκή πάνω σε αυτά. «Είναι ουσιαστικά μια συνομιλία με τον κόσμο του Πόε» λέει χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων στην παράσταση εμφανίζονται χαρακτήρες όπως η οικογένεια Άσερ, η Άνναμπελ Λι και η γνωστή Ελεωνόρα από το «Κοράκι».
«Δεν πιάνω ακριβώς την πλοκή των κειμένων, πιάνω την αισθητική και την αναφορά τους» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η κ. Βασιλείου, μέχρι αυτή τη παράσταση δεν είχε μεγάλη τριβή με το έργο του Πόε. Όπως λέει, αυτό που της έκανε εντύπωση είναι η αντοχή που είχε μέσα του να φτάνει τα πράγματα στα άκρα. «Στα γραπτά του, έδινε πολύ ωμά τα πράγματα και το γεγονός ότι ήταν και σε μια εντελώς άλλη εποχή σε κάνει να απορείς τι τον έφτασε μέχρι εκεί» εξηγεί.
Η παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική με αποτέλεσμα να κάνει το κλίμα πιο ατμοσφαιρικό. Η μουσική ουσιαστικά έχει το ρόλο του έκτου ηθοποιού και υπάρχουν 7 μουσικοί επί σκηνής.
Και ποια είναι τελικά η αγαπημένη κατάρα του Πόε; «Για τον καθένα είναι διαφορετική και το κοινό καλείται να δώσει τη δική του απάντηση στο τέλος της παράστασης» λέει η κ. Βασιλείου.
«Η αγαπημένη κατάρα του Πόε» είναι το τρίτο θεατρικό έργο που γράφει η Δέσποινα Βασιλείου. Η ίδια γεννημένη σε ένα χωριό της Κύπρου, η Λεύκαρα της Λάρνακας ήρθε στη Θεσσαλονίκη στα 18 της για να σπουδάσει θέατρο. Κάπου εκεί συνειδητοποίησε την αγάπη της για το θεατρικό κείμενο και έγινε προτεραιότητα. Εκεί συνειδητοποίησε επίσης ότι θέλει να πειραματιστεί με την παραγωγή. Η πρώτη της παράσταση ήταν ο «Ουροβόρος» την οποία σκηνοθέτησε κιόλας και παρουσιάστηκε μετά την πανδημία.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν θεωρώ τον εαυτό μου σκηνοθέτη σε καμία περίπτωση. Μ' αρέσει πιο πολύ να γράφω, μ' αρέσει όμως πιο πολύ το να τρέχω να βγουν άλλοι μπροστά. Μου αρέσει πιο πολύ το πίσω από τη σκήνη. Όσο κουραστικό και να είναι κάποιες φορές ή εκνευριστικό, όσο και να ακούγεται βουνό, το προτιμώ».
Εν αντιθέσει με την πλειοψηφία των συναδέλφων της στη Θεσσαλονίκη πάντως, η κ. Βασιλείου δεν σκέφτεται να φύγει στην Αθήνα. «Η αλήθεια είναι ότι είναι ωραία πόλη η Αθήνα, να πας για επίσκεψη, να πας να κάνεις κάποια παράσταση, πολύ ευχαρίστως θα το έκανα αλλά δεν θεωρώ ότι θα μπορούσα να ζήσω εκεί. Επίσης και η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκες. Ας δούμε και λίγο την πόλη μας» καταλήγει.

Η παράσταση «Η αγαπημένη κατάρα του Πόε» παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στις 21:15 στο Artbox Fargani Theater ενώ αναμένεται να κάνει και περιοδεία σε άλλες πόλεις της χώρας.
Εισιτήρια: more.com