Τσακαλώτος: Δεν προκύπτει από όσα είπα ότι εξαπατήσαμε τον ελληνικό λαό με το δημοψήφισμα του 2015
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα μπορούσε να ενημερωθεί από το βιβλίο μου για τις απόψεις μου για όλα τα θέματα»
- Newsroom
“Πήγα και είδα, τα μάτια μου γέμισαν. Μίλησα με τους αρχηγούς, έζησα με τους στρατιώτες, μπήκα σε χωριά ρημαγμένα, άκουσα τους θρήνους των γυναικών που μοιρολογιούνταν, δρασκέλισα σκοτωμένους στον πόλεμο, διάβασα τα γράμματα που βρέθηκαν στις τσέπες τους, παρακολούθησα μάχες στην ξηρά και στον αγέρα, είδα από τις όχθες του Μανθανάρες τη Μαδρίτη να βομβαρδίζεται και να καίγεται”, έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης στην ανταπόκρισή του στο φύλλο της 24ης Νοεμβρίου 1936 της “Καθημερινής” για τα γεγονότα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.της Δέσποινας Ντάρτζαλη
“Σαράντα ημέρες εις την Ισπανίαν” τιτλοφόρησε τις ανταποκρίσεις του και δύο από αυτές, στην αυθεντική τους μορφή, έχουν συμπεριληφθεί στην έκθεση “Οι πολεμικοί ανταποκριτές του ισπανικού εμφύλιου πολέμου”, που εγκαινιάζεται αύριο στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, στο πλαίσιο των φετινών Δημητρίων. Για πρώτη φορά θα εκτεθεί και η ματωμένη ισπανική σημαία που βρήκε ο έλληνας λογοτέχνης στο αμπέχονο νεκρού στρατιώτη.
Ο επισκέπτης της έκθεσης θα συναντήσει αρχικά μια ενότητα αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φωτογραφίες από τον ισπανικό εμφύλιο και προσωπικά του αντικείμενα. Ο εμφύλιος πόλεμος της Ισπανίας (1936-1939) συγκέντρωσε μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, συγγραφέων, διανοουμένων και καλλιτεχνών, καθώς επρόκειτο για μια σύρραξη, στην οποία διακυβευόταν η ισορροπία δυνάμεων που θα καθόριζε τον 20ό αιώνα. Το κλίμα εκείνης της περιόδου μεταφέρεται μέσα από τα 31 κείμενα που έγραψαν και τις φωτογραφίες που έλαβαν πολεμικοί ανταποκριτές που απέκτησαν διεθνή φήμη όχι μόνο λόγω της δημοσιογραφικής τους ιδιότητας αλλά και λόγω των άλλων δραστηριοτήτων τους, όπως οι κορυφαίοι λογοτέχνες Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, Ιλία Έρενμπουργκ, Τζορτζ Όργουελ, Χάρολντ “Κιμ” Φίλμπι, που αργότερα έγινε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκόπους, και ο μοναδικός μαύρος ανταποκριτής Λάγκστον Χιουζ, ο οποίος έστρεψε το βλέμμα του στη συμμετοχή των Μαροκινών στη στρατιά του Φράνκο.
Την έκθεση παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Ελληνοϊσπανικού Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης “Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα”, Νανά Παπανικολάου και Γιάννης Πιτσιώρας, που σε συνεργασία με τα Δημήτρια, το Ίδρυμα Πάμπλο Ιγκλέσιας, το Μουσείο Καζαντζάκη και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης υλοποιούν αυτή την πρωτοβουλία. Η έκθεση, που συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο, θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη έως τις 16 Νοεμβρίου και εν συνεχεία θα ταξιδέψει στην Αθήνα.
Η “ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ”
Μια έμμεση αναφορά στον πόλεμο αποτελεί η “Ιστορία του στρατιώτη” που παρουσιάζεται αύριο στο Ολύμπιον στο πλαίσιο των Δημητρίων. Το έργο γράφτηκε το 1918, στην κορύφωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον εξόριστο στην Ελβετία ρώσο συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι, σε συνεργασία με τον ελβετό ποιητή και πεζογράφο Σαρλ Φερντινάντ Ραμίζ. Αν και είναι κυρίως γνωστό ως μουσικό έργο, οι συντελεστές της εκδήλωσης θα το παρουσιάσουν στην αρχική μορφή του, στην οποία συναντώνται η μουσική, η αφήγηση και στην προκειμένη περίπτωση ο κινηματογράφος. Η εκδήλωση είναι μια πρόταση του Συλλόγου Φίλων ΚΟΘ.
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα μπορούσε να ενημερωθεί από το βιβλίο μου για τις απόψεις μου για όλα τα θέματα»
Ο Κροάτης εξτρέμ ήλθε για να ολοκληρώσει το τυπικό σκέλος του μονοετούς δανεισμού του από τη Φέγενορντ
Η απόφαση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, δεδομένου ότι η Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό και επενδυτικό εταίρο των ΗΠΑ
Άγνωστες πτυχές της κατοχικής Θεσσαλονίκης μέσα από το αρχείο του Ανδρέα Ασσαέλ