Δυτική Θεσσαλονίκη: Στο κόκκινο η δυσοσμία - Εντός Μαΐου τα αποτελέσματα των νέων μετρήσεων

H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδότησε δεύτερο πρόγραμμα, ενώ ολοκληρώθηκαν οι δειγματοληψίες και η χημική ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν

Προβληματική παραμένει η κατάσταση με τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη, έχοντας ως επίκεντρο την περιοχή του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, ενώ την ίδια ώρα κάποια από τα έργα που είχαν εξαγγελθεί και θα υλοποιούσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ) δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ κάποια άλλα καθυστερούν.

Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε εκ νέου πρωτοβουλία και ανέθεσε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης νέο εξειδικευμένο ερευνητικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2024 έγιναν μετρήσεις και ελήφθησαν δείγματα από την περιοχή, οι οποίες θα συγκριθούν με εκείνες του 2019, όταν υλοποιήθηκε το πρώτο πρόγραμμα με στόχο να προσδιοριστούν -για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα- οι δύσοσμες ουσίες στην ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Από τη σύγκριση αυτή, εκτιμάται ότι θα διαπιστωθεί αν η υλοποίηση των έργων για τα οποία δεσμεύτηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια έχει συμβάλει στη μείωση ή όχι του φαινομένου.

Τα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν στα τέλη Μαϊου, καθώς όπως απάντησε σε επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, κατά τη σημερινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, η διαδικασία βρίσκεται πλέον στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ετοιμάζεται η έκθεση αξιολόγησης με τα αποτελέσματα και τα επιστημονικά συμπεράσματα.

«Έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα η εκτέλεση των δειγματοληψιών και η χημική ανάλυση των δειγμάτων που έχουν ληφθεί. Η στατιστική τους επεξεργασία βρίσκεται πλέον στο τέλος και περιμένουμε μέχρι το τέλος Μάϊου να έχουμε την τελική έκθεση» ανέφερε ο ίδιος.

Το πρόβλημα της δυσοσμίας δεν έχει λυθεί

Ειδικότερα ο κ. Γιουτίκας, τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί και πάλι ένα τέτοιο πρόγραμμα με το τμήμα Χημείας Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, όπως και το 2019 και μόλις η Περιφέρεια, όπως είπε, λάβει την τελική έκθεση θα παρουσιάσει επίσημα, ενώ πρότεινε η παρουσίαση αυτή να γίνει σε ειδική συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής.

«Έχοντας πλέον και τις νέες μετρήσεις και την νέα έκθεση του πανεπιστημίου, παρουσία και της διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ θα κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση, για να δούμε αν τα έργα που είχαν δεσμευτεί ότι θα κάνουν πού βρίσκονται, πόσα από αυτά έχουν ολοκληρωθεί, πόσα από αυτά εκκρεμούν και αν αυτά τελικά που έχουν ολοκληρωθεί έχουν συνεισφέρει στη μείωση ή όχι της δυσοσμίας» υπογράμμισε ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η Περιφέρεια είναι με τους κατοίκους και με τους δήμους, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εμπειρικά διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας δεν έχει λυθεί».

Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Γιουτίκας, η ΠΚΜ βρίσκεται σε αναμονή των νέων αποτελεσμάτων και των καινούργιων δεδομένων και παρότι δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες πήρε μια ακόμη πρωτοβουλία με σύμμαχο την επιστήμη, υλοποιώντας μέθοδο η οποία είναι πρωτοποριακή για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Υπενθύμισε πάντως ότι η Περιφέρεια το 2019 είχε λάβει την πρωτοβουλία για την διενέργεια μετρήσεων ώστε να διαπιστωθεί η πηγή της δυσοσμίας. «Η μελέτη είχε εντοπίσει 52 χημικές ενώσεις στην περιοχή του Κορδελιού τις οποίες ταυτοποιήσαμε με τις 52 χημικές ενώσεις που βρήκαμε εντός των ορίων των Ελληνικών Πετρελαίων» είπε και πρόσθεσε ότι τότε «τα στοιχεία εστάλησαν σε όλους τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων και στα υπουργεία Περιβάλλοντος, Υγείας και Ανάπτυξης». Μάλιστα, συνέχισε, με πρωτοβουλία της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος η εταιρεία είχε δεσμευτεί σε μια σύσκεψη για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου να μειωθεί αυτό το φαινόμενο.

Για την τελική έκθεση του νέου προγράμματος τόνισε ότι αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για να διαπιστωθεί αν μετρήθηκαν «οι ίδιες ενώσεις, με την ίδια πυκνότητα και την ίδια ένταση και αν τα έργα έχουν συνεισφέρει στη μείωση». «Με αυτόν τον τρόπο πιέζουμε τις αρχές να πάρουν μέτρα τα οποία θα έχουν αποτέλεσμα τη μείωση της δυσοσμίας» συμπλήρωσε.

Loader