Μικροδάνεια με επιτόκιο 1% στον Έβρο: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι
Μια πρωτοβουλία με πολλαπλό αποτύπωμα
Η ΗΠΑ εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία - Ποιες χώρες ακολουθούν - Τα ποσά που δαπάνησαν για οπλικά συτστήματα
- Newsroom
Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, με το 2024 να καταγράφει τη μεγαλύτερη έκρηξη εξοπλιστικών προϋπολογισμών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες σκαρφάλωσαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με πέντε χώρες να ευθύνονται για το 60% του συνόλου.
Η ΗΠΑ εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία, με 997 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 37% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Ακολουθούν:
Η Ιαπωνία καταγράφει 21% αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών, φθάνοντας τα 55,3 δισ. δολάρια. Το Ισραήλ, που δαπανά το 8,8% του ΑΕΠ του για την άμυνα, ξόδεψε 46,5 δισ. ενώ η Ουκρανία απορρόφησε το 34% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές ανάγκες, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύρραξης με τη Ρωσία.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως 18 από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ ξεπέρασαν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες. Συνολικά, οι χώρες της Συμμαχίας δαπάνησαν 1,51 τρισ. δολάρια, δηλαδή το 55% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.
Η ταχύτατη και μαζική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών αντανακλά τις εντάσεις ενός κόσμου που φαίνεται να μπαίνει ξανά σε μια εποχή εξοπλιστικών ανταγωνισμών. Είτε πρόκειται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε για τον γεωστρατηγικό ανταγωνισμό σε Ασία και Ειρηνικό, το 2024 φέρνει στο προσκήνιο την επιστροφή της στρατιωτικής ισχύος ως βασικού εργαλείου άσκησης πολιτικής ισχύος.
Μια πρωτοβουλία με πολλαπλό αποτύπωμα
Η έρευνα εμπίπτει στον Νόμο περί Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA), ο οποίος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να εποπτεύουν το διαδίκτυο
Τι πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ
Τοπικές βροχές κυρίως στα ορεινά της Θεσσαλονίκης από σήμερα το μεσημέρι