Ελλάς-Γερμανία-Συμμαχία

Νίκος Οικονόμου
Γράφει Νίκος Οικονόμου Δημοσιογράφος

Όποιος παρακολούθησε τα πλάνα από την εκδήλωση του Wirtschaftsrat Deutschland που έγινε το βράδυ της Tρίτης στο Βερολίνο και στην οποία βραβεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιλήφθηκε ότι μια καινούρια σελίδα στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις έχει ανοίξει.

Καταρχήν οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού έδειξαν ότι οι δύο χώρες μπορούν να κοιτούν η μία την άλλη στα μάτια και να έχουν πλέον μία ισότιμη σχέση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιτυχή τα τελευταία χρόνια πορεία της ελληνικής οικονομίας, που ήταν και ο λόγος για το βραβείο που έλαβε, στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, στην ψηφιοποίηση και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και στα φαντάσματα του λαϊκισμού, που είναι παντού στην Ευρώπη. Είχε ενδιαφέρον δε η αναφορά του στον Jean-Claude Juncker, ο οποίος είχε πει κάποτε ότι όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, απλά δεν ξέρουμε πώς να κερδίσουμε τις εκλογές αφού κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. «Όπως φάνηκε και στη Γερμανία και στην Ελλάδα, μπορείς και να κάνεις μεταρρυθμίσεις και να κερδίσεις τις εκλογές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα ελληνο-γερμανικά ο πρωθυπουργός δεν απέκρυψε ότι η σχέση των δύο χωρών έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν. Μίλησε για παρεξηγήσεις, δυσπιστία και δύσκολες πολιτικές επιλογές, αλλά και για τις σχέσεις του μέλλοντος, καθώς οι κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν θα είναι ευρωπαϊκές.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας δεν ήταν ποτέ απλές. Στα μόνιμα αρνητικά συμπεριλαμβάνονται η περίοδος της γερμανικής κατοχής, που συνεχίζει να δημιουργεί μικρές και μεγάλες αντιπαραθέσεις και η δύσκολη περίοδος των μνημονίων, ενώ και η συνύπαρξη Σολτς-Μητσοτάκη δεν ήταν και η καλύτερη περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών. Στα θετικά περιλαμβάνονται το πέρασμα των Ελλήνων τα χρόνια του ’60 και του ’70 από τη Γερμανία, η συνάντηση των δύο χωρών στην Ευρώπη όταν πια η Ελλάδα έγινε μέλος της ΕΟΚ και η συμπόρευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Χέλμουτ Σμιτ. Σήμερα η πολιτική συνύπαρξη στα τιμόνια των δύο χωρών, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρώπης, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του νέου καγκελάριου της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, όπου η καλή χημεία των δύο συμβαδίζει με μία ευνοϊκή συγκυρία, αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία για τις δύο οικονομίες να έχουν μόνο κέρδη και για τις δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά. Για να ακουστεί για πρώτη φορά το σύνθημα «Ελλάς-Γερμανία-Συμμαχία».

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 18.05.2025