EΥΑΘ: Έκτακτες διακοπές νερού σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη
Πότε αναμένεται να αποκατασταθεί η υδροδότηση
Ακρίβεια και στέγη οι μεγάλοι «μπελάδες»
- Newsroom
Επιμέλεια Νίκος Ηλιάδης
Τι προβληματίζει και τι ανησυχεί τους Θεσσαλονικείς; Πώς αξιολογούν τις διάφορες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αφορούν κοινωνικές παροχές στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εργασίας κ.ο.κ.; Πού οφείλονται και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά παραβατικότητας των εφήβων; Πώς αξιολογούν τη στάση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση των Τεμπών; Τι πιστεύουν για τη στεγαστική κρίση και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου; Και τέλος, πως αξιολογούν το κυβερνητικό έργο; Απαντήσεις σε αυτά, αλλά και σε άλλα ερωτήματα δίνει η έρευνα της to the point η οποία έγινε τηλεφωνικά, για λογαριασμό της «ΜτΚ», το διάστημα 30 Ιουνίου έως 8 Ιουλίου 2025, σε δείγμα 700 ατόμων, άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 17 ετών, κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Τα προβλήματα
Ιδιαίτερα ανήσυχοι αισθάνονται οι Θεσσαλονικείς όσον αφορά το μέλλον. Συγκεκριμένα στο ερώτημα «Το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας σας δημιουργεί περισσότερο ανησυχία ή ελπίδα;» περισσότεροι από οκτώ στους δέκα εμφανίζονται ανήσυχοι (ποσοστό 74,4%) ή μάλλον ανήσυχοι (8,5%) και μόλις ένας στους δέκα (ποσοστό 9,1%) βλέπουν το μέλλον με ελπίδα.
Οι κυριότεροι λόγοι αυτής της απαισιοδοξίας είναι οικονομικοί. Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις στο ερώτημα «Ποια πιστεύετε πως είναι τα τρία σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα στη χώρα μας;». Στην κορυφή της σχετικής αξιολόγησης βρίσκονται η ακρίβεια και το κόστος ζωής με ποσοστό 54,3% και ακολουθούν οι υγειονομικές παροχές με 29,9%, η φτώχεια και η ανεργία από 27,4%. Από ’κει και κάτω, στον κατάλογο των σημαντικότερων κοινωνικών προβλημάτων εντοπίζονται η εγκληματικότητα με 27%, οι δομές παιδείας με 26,1%, το δημογραφικό με 21,5%, η στεγαστική κρίση με 18,3%, η κοινωνική ανισότητα με 17,1%, η πρόνοια σε φυσικές καταστροφές με 8%, η περιθωριοποίηση ευάλωτων ομάδων με 4,3%.
Οι κοινωνικές παροχές
Δυσαρεστημένοι και ανήσυχοι για τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους εμφανίζονται οι Θεσσαλονικείς οι οποίοι δείχνουν ανικανοποίητοι για τις κυβερνητικές επιδόσεις στον τομέα αυτό. Ειδικότερα, στο ερώτημα «Πώς αξιολογείτε τις κοινωνικές παροχές του κράτους στους παρακάτω τομείς;» οι επιδόσεις είναι οι ακόλουθες:
- στον τομέα Υγείας: το 57,6% τις αξιολογεί αρνητικά συν άλλο ένα 17% μάλλον αρνητικά, σύνολο δηλαδή 74,6%. Οι θετικές απόψεις αθροίζονται συνολικά στο 20,6% και επιμερίζονται σε θετικά (8,5%) και μάλλον θετικά (12,1%).
- παρόμοια είναι η εικόνα στον τομέα της Παιδείας: το 55,8% αξιολογεί αρνητικά τις κυβερνητικές επιδόσεις, συν άλλο ένα 16% μάλλον αρνητικά, σύνολο 71,8%. Στον αντίποδα, θετική γνώμη έχει το 20,3% εκ των οποίων 8% θετικά και 12,3% μάλλον θετικά.
- στον τομέα της Πρόνοιας οι συνολικές αρνητικές γνώμες φτάνουν στο 73,2% εκ των οποίων 53,7% αξιολογεί τις παροχές αρνητικά και άλλο ένα 19,5% μάλλον αρνητικά. Οι συνολικές θετικές γνώμες ανέρχονται μόλις στο 15,2% εκ των οποίων θετικά εκφράζεται το 6,1% και μάλλον θετικά το 9,1%.
- παρόμοιες είναι οι γνώμες των πολιτών και όσον αφορά τις πρωτοβουλίες για το πρόβλημα της στέγασης το οποίο αξιολογείται ως ένα από τα σοβαρότερα. Συγκεκριμένα, οι θετικές γνώμες ανέρχονται συνολικά μόλις στο 12,8% (θετικά 3%, μάλλον θετικά 9,8%). Στον αντίποδα το 57,3% εκφράζεται αρνητικά και άλλο ένα 18,3% μάλλον αρνητικά, σύνολο 75,6%.
- Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτώμενων οι κοινωνικές παροχές δεν προσφέρουν ίσες ευκαιρίες προς όλους. Αυτό πιστεύουν σχεδόν έξι στους δέκα καθώς εκφράζουν αρνητική γνώμη (42,9%) και μάλλον αρνητική (16,6%). Αντιθέτως το 19,7% εκφράζεται θετικά (8%) και μάλλον θετικά (11,7%).
- Αρνητική είναι η εικόνα που έχουν οι ερωτώμενοι όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Συγκεκριμένα, το 64,4% κρίνουν αρνητικά τα μέτρα συν άλλο ένα 9,8% που τα κρίνουν μάλλον αρνητικά. Στον αντίποδα, μόλις το 11,6% έχει διαφορετική γνώμη (5,5% θετική και 6,1% μάλλον θετική).
- Απογοήτευση επικρατεί ως προς τα μέτρα για την υπογεννητικότητα για περισσότερους από οκτώ στους δέκα. Ειδικότερα, αρνητική γνώμη εκφράζει το 72,2% και μάλλον αρνητική το 9,3%. Αντιθέτως, ικανοποίηση εκφράζει μόλις το 7,4% (θετική γνώμη 2,5%, μάλλον θετική 4,9%).
Επιδόματα ανεργίας, απασχόλησης
Σε ό,τι αφορά το επίδομα ανεργίας, προς τη σωστή κατεύθυνση το κρίνουν ένας στους πέντε και συγκεκριμένα, θετική γνώμη εκφράζει το 7,3% και μάλλον θετική το 12,8%. Στον αντίποδα αρνητική άποψη έχει το 40,2% και μάλλον αρνητική το 12,2%.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν να αλλάξει η αρχιτεκτονική των επιδομάτων που αφορούν την ανεργία και την απασχόληση. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Εσείς κρίνετε πιο σημαντικά τα επιδόματα της ανεργίας ή της απασχόλησης;» επτά στους δέκα (ποσοστό 70,6%) τάσσονται υπέρ των επιδομάτων απασχόλησης και μόλις το 18,4% προτιμά τα επιδόματα ανεργίας. Περαιτέρω, δε, όσοι δήλωσαν ότι προτιμούν τα επιδόματα απασχόλησης θεωρούν ως πλέον αποτελεσματική την επιδότηση της εργασίας (π.χ. μέρος ή όλου του μισθού ή των ασφαλιστικών εισφορών) σε ποσοστό 53,4% ενώ το 38.8% τάσσεται υπέρ της επιδότησης για την ίδρυση νέας επιχείρησης.
Μήνυμα προς την κυβέρνηση
Απόρροια όλων των ανωτέρω είναι ο πολύ χαμηλός βαθμός ικανοποίησης που εκφράζουν οι Θεσσαλονικείς για το έργο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Πόσο ικανοποιημένος/η είστε από το συνολικό έργο της κυβέρνησης;» μόλις ένας στους δέκα απαντά θετικά και ειδικότερα, πολύ ικανοποιημένος/η είναι το 2,4% και αρκετά ικανοποιημένος/η το 7,9%. Ακολουθεί ποσοστό 20,5% όσων δηλώνουν «μέτρια ικανοποίηση» και άλλο ένα 16,5% «λίγο ικανοποιημένοι». Περισσότεροι από τους μισούς, ποσοστό 52,4% δηλώνουν «καθόλου ικανοποιημένοι».
Ανησυχούν οι Θεσσαλονικείς για την παραβατικότητα των νέων
Μέρος της έρευνας της to the point αφορούσε τα φαινόμενα παραβατικότητας των νέων εφηβικής ηλικίας. Από τις απαντήσεις που δόθηκαν οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται θορυβημένοι από την έκταση που έχει πάρει το συγκεκριμένο θέμα, ενώ αξιολογούν και τα έως τώρα διαδικτυακά εργαλεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να ελέγξουν το ρόλο που μπορεί να παίζει η διασύνδεση των εφήβων με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκεκριμένα, το 66,3% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η παραβατικότητα των ανηλίκων παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση, άλλο ένα 25,2% ότι έχει οριακή αύξηση, το 4,3% πιστεύει ότι δεν υπάρχει αύξηση και μόλις το 3,1% θεωρεί ότι έχει μειωθεί ελάχιστα.
Στο ερώτημα «Ποιες πιστεύετε πως είναι οι δύο κυριότερες αιτίες για την παραβατικότητα των ανηλίκων;», οι ερωτώμενοι αξιολογούν ως σημαντικότερες την έλλειψη σωστής ανατροφής (37,4%), την κρίση του θεσμού της οικογένειας (35,8%), την επίδραση του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσω (35,4%), την αδιαφορία του σχολείου για τη σωστή παιδεία των νέων (20,7%), την έλλειψη στόχων/κινήτρων για το μέλλον (19,6%), την οικονομική ένδεια (15,9%) και την κοινωνική περιθωριοποίηση των νέων και εφήβων (8%).
Τα κινητά
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από τους νέους και τους εφήβους, έξι στους δέκα (ποσοστό 60,4%) πιστεύει ότι προκαλεί εξάρτηση, το 46,7% θεωρεί ότι αυξάνει την κοινωνική απομόνωση, ότι επηρεάζει αρνητικά τη σχολική επίδοση θεωρεί ένας στους πέντε (ποσοστό 20,1%), ότι δημιουργεί ανασφάλειες στην αποδοχή των νέων από τον κοινωνικό τους περίγυρο (15,9%). Στον αντίποδα το 9,8% πιστεύει ότι τα κινητά βοηθούν στη γρήγορη ενημέρωση, το 8,5% θεωρεί ότι βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των νέων και των εφήβων και άλλο ένα 6,5% πιστεύει ότι τους βοηθά στην καθημερινότητα με χρηστικές λειτουργίες (GPS, καιρός κ.λπ.).
Σχετικά με το μέτρο της κυβέρνησης για την απαγόρευση χρήσης των κινητών στα σχολεία το οποίο εφαρμόστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο σχεδόν ένας στους δύο (50,9%) το αξιολογεί θετικά, πιστεύοντας ότι αποδείχθηκε «πολύ χρήσιμο» (27,6%) και «αρκετά χρήσιμο» (23,3%). Αντιθέτως, ένας στους πέντε (ποσοστό 20,2%) πιστεύει ότι δεν ήταν «καθόλου χρήσιμο», ενώ «λίγο χρήσιμο» το θεωρεί το 19,6%.
Η πλατφόρμα για καταγγελίες
Σε ό,τι αφορά την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr για καταγγελία περιστατικών παραβατικότητας ανηλίκων, γνώση γι’ αυτήν έχουν μόνον περίπου οι μισοί ερωτώμενοι (ποσοστό 54,6%), ενώ το 44,2% την αγνοεί.
Ωστόσο, ακόμη κι απ’ αυτούς που τη γνωρίζουν, ελάχιστοι (μόλις το 1,1%) την έχουν χρησιμοποιήσει κι άλλο ένα 4,5% γνωρίζει κάποιον από τον περίγυρό του που την έχει χρησιμοποιήσει. Το 94,4% δηλώνει πως δεν την έχει χρησιμοποιήσει ποτέ.
Παρ’ όλα αυτά σχεδόν έξι στους δέκα πιστεύει ότι αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των περιστατικών παραβατικότητας (ναι 32,1%, μάλλον ναι 29,7%). Διαφορετική γνώμη έχει ένας στους πέντε που δηλώνουν ότι δεν μπορεί να συμβάλει (ποσοστό 18,2%) και μάλλον δεν μπορεί (7,3%).
Στεγαστική κρίση, γάμος ομοφύλων
Το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης το οποίο απασχολεί ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας ήταν μεταξύ των ερωτημάτων της έρευνας. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κύριο πρόβλημα στην αναζήτηση κατοικίας σήμερα;» το 66,3% δηλώνει ότι είναι το κόστος ενοικίασης και το 18,4% το κόστος αγοράς. Το 11% θεωρεί ότι δεν υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων ακινήτων, 2,5% ότι ευθύνεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ακίνητα και 1,2% ότι φταίει η φτώχεια.
Σχετικά με το πως θα επιδράσει στο στεγαστικό πρόβλημα το μέτρο της επιστροφής ενός ενοικίου το 44,8% πιστεύει ότι δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα, σχεδόν ένας στους τέσσερις (ποσοστό 24,8%) θεωρεί ότι θα ωθήσει τους ιδιοκτήτες να αυξήσουν τα ενοίκια, το 23,2% πιστεύει ότι θα προσφέρει μία ανάσα για τα άτομα χαμηλού εισοδήματος, θα βοηθήσει τους νέους εργαζόμενους και τους φοιτητές θεωρεί το 15,2%, θα περιορίσει τα αδήλωτα ενοίκια δηλώνει το 3,7% και μόλις 1,8% πιστεύει ότι θα μειώσει το κόστος στέγασης.
Φυσικές καταστροφές, Τέμπη
Για το ζήτημα των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές κ.λπ.) οι οποίες ολοένα και πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από έξι στους δέκα δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται το κράτος στην πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων (40,2% καθόλου, 24,4% λίγο). Μεγάλη εμπιστοσύνη δείχνει μόλις το 4,3%, αρκετή εμπιστοσύνη το 8,5%.
Σε ό,τι αφορά το έργο της Δικαιοσύνης στη διαλεύκανση της υπόθεσης των Τεμπών μόλις το 9,2% πιστεύει ότι κάνει καλά τη δουλειά της. Η μεγάλη πλειοψηφία, ποσοστό 64,4% δεν πιστεύει ότι η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της, ενώ σχεδόν ένας στους πέντε, ποσοστό 19,6% θεωρεί ότι η δικαστική διαδικασία εξελίσσεται μεν, αλλά πιο αργά απ’ ό,τι θα έπρεπε.
Τέλος, το ισοζύγιο θετικής-αρνητικής γνώμης όσον αφορά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών φαίνεται να είναι θετικό, ως προς την πρώτη άποψη. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Ποια είναι η γνώμη σας σήμερα για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου;», οι σύμφωνες γνώμες φτάνουν στο 43,6% (θετική 30,3%, μάλλον θετική 13,3%). Αρνητική γνώμη εκφράζει σχεδόν ένας στους τρεις (ποσοστό 32,7%) και μάλλον αρνητική το 5,5%, ενώ ουδέτερη στάση τηρεί το 15,2%.
-------------------------------------------------------------
Ανησυχία για το μέλλον - Χαμηλές οι προσδοκίες από το Κράτος
Του Δημήτρη Κατσαντώνη
Προέδρου ΔΣ και Διευθύνοντα Συμβούλου της to the point
Ένα μίγμα ανησυχίας, αβεβαιότητας για την καθημερινότητα και χαμηλών προσδοκιών για τις επιδόσεις αποτελεσματικότητας του ελληνικού Κράτους φαίνεται να χαρακτηρίζει το κλίμα στη Θεσσαλονίκη. Ενώ η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί το βασικότερο κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, η μεγάλη πλειοψηφία αγωνιά για το Κοινωνικό Κράτος, δείχνοντας και περιορισμένη αποδοχή στις αντίστοιχες ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μικρότερη δυσαρέσκεια (στο 52,5%), από τις 8 ενότητες πολιτικής για τις οποίες ρωτήθηκαν οι συμπολίτες μας, τη συγκεντρώνει η πολιτική των επιδομάτων ανεργίας, ενώ στις υπόλοιπες 7 η δυσαρέσκεια κυμαίνεται από 60- 81%.
Πάντως, σημαντική είναι η απόκλιση μεταξύ της προτίμησης των επιδομάτων ανεργίας έναντι αυτών της απασχόλησης. Η μεγάλη πλειοψηφία του 70% κρίνει πιο σημαντικά τα επιδόματα απασχόλησης, επειδή αυτά, ίσως, δύνανται να δημιουργήσουν ευκαιρίες εργασίας, κυρίως με τα επιδόματα εργασίας (κατά 15 μονάδες περισσότερο σε σχέση με τα επιδόματα επιχειρηματικότητας).
Το στεγαστικό πρόβλημα έχει μπει για τα καλά στη δημόσια ατζέντα. Το κύριο πρόβλημα όσον αφορά την αναζήτηση κατοικίας, εντοπίζεται, σήμερα, από τους ερωτηθέντες στο κόστος ενοικίασης, πιθανότατα επειδή η αγορά νέου ακινήτου καθίσταται όλο και πιο προβληματική, ένα «όνειρο» το οποίο για πολλούς απομακρύνεται όσο περνά ο χρόνος…
Φόβος για αναποτελεσματικότητα αποτυπώνεται και στην άποψη των πολιτών για την επιστροφή ενός ενοικίου τον Νοέμβριο. Η πλειονότητα (70%) πιστεύει πως το μέτρο δεν θα επιδράσει ιδιαίτερα ή ότι θα ωθήσει τους ιδιοκτήτες να αυξήσουν τις τιμές.
Σοβαρή ανησυχία εκφράζεται για τους νέους. Η συντριπτική πλειοψηφία (92%) πιστεύει ότι η παραβατικότητα των ανηλίκων έχει σημειώσει αύξηση τα τελευταία χρόνια (και η μεγάλη πλειοψηφία τους, μάλιστα, τη θεωρεί «μεγάλη» αυτήν την αύξηση) και επιρρίπτει τις ευθύνες στην οικογένεια και στο Διαδίκτυο. Βέβαια, το μεγάλο αυτό ποσοστό ενδεχομένως να οφείλεται και στο γεγονός ότι σήμερα υπάρχει πληθώρα μέσων ενημέρωσης, οπότε και η προβολή των περιστατικών είναι συχνότερη και εντονότερη.
Η χρήση των κινητών τηλεφώνων φαίνεται να παίζει περισσότερο αρνητικό ρόλο στη ζωή των νέων, καθώς οι ερωτώμενοι εστίασαν περισσότερο στα προβλήματα της εξάρτησης και της κοινωνικής απομόνωσης. Η ατονία των φυσικών διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των νέων, λόγω της κατάχρησης των κινητών, δείχνει να αποτελεί πλέον ένα ισχυρό κοινωνικό φαινόμενο.
Ας σημειωθεί, επίσης, ότι περίπου το 65% δεν εμπιστεύεται το Κράτος απέναντι στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και σε αυτό, ίσως, έχουν συμβάλλει οι ανεξέλεγκτες καταστροφές που συμβαίνουν με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα. Θα είχε ενδιαφέρον να διερευνηθεί εάν αυτή η αίσθηση αναποτελεσματικότητας του Κράτους συνδέεται (και πώς) με τη γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς θεσμούς.
Τέλος, ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι πολίτες εμφανίζονται σχετικά διχασμένοι. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτη η θετική εξισορρόπηση των ποσοστών, σε σχέση με τις προ έτους μετρήσεις, υποδηλώνοντας μία κάποια βελτίωση των ποσοστών αποδοχής του νόμου, που είχε προκαλέσει τόσες συζητήσεις (και εκλογικές μετατοπίσεις…).
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 20.07.2025
Πότε αναμένεται να αποκατασταθεί η υδροδότηση
Κοινωνός αυτών των προβλημάτων έχει γίνει και ο ΟΣΕΘ προς τον οποίο έχουν σταλεί συγκεκριμένες καταγγελίες από επιβάτες
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, κατασχέθηκαν ποσότητες κάνναβης, ηρωίνης, κοκαΐνης καθώς και ναρκωτικά δισκία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας, ο κατηγορούμενος φέρεται να εμπλέκεται σε τέσσερις υποθέσεις