FFF2025- Λάζαρος Κυρίζογλου: Ο νέος Κώδικας αυτοδιοίκησης ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί - Χρειάζονται πόροι και προσωπικό

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε και στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, λέγοντας πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι προτεραιότητα

Στο νέο Κώδικα δήμων και Περιφερειών, το διαχρονικό αίτημα της αυτοδιοίκησης που προωθεί η κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου από το βήμα του FAST FORWARD FORUM 2025 που διοργανώνουν η «Μακεδονία της Κυριακής» και το emakedonia.gr

Στην παρέμβασή του ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε πως η ΚΕΔΕ, μέσα από αποφάσεις και ψηφίσματα τόσο των συνεδρίων της, όσο και του Δ.Σ της, είχε ζητήσει να προχωρήσει η κωδικοποίηση σε ενιαίο νόμο των 500 περίπου νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, είπε, ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του υπουργείου Εσωτερικών και έθεσε σε λειτουργία της επιτροπές της που απέστειλαν προς τις αντίστοιχες επιτροπές του ΥΠΕΣ, τις απόψεις της ΚΕΔΕ πάνω στα σχέδια άρθρων και διατάξεων που θα περιλαμβάνονται στον νέο κώδικα.

«Είναι μια επίπονη και συστηματική προσπάθεια που συνεχίζεται και σήμερα και πιστεύουμε πως σύντομα θα πάρει την τελική μορφή ώστε στη συνέχεια μέσα από τις σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα γίνει νόμος του κράτους» ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, λέγοντας πως κάνει τη διαφορά, ενώ σημείωσε πως είναι θετικό το γεγονός ότι σε σύντομο σχετικά χρόνο, μια δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην αυτοδιοίκηση γίνεται πράξη.

Ο νέος Κώδικας είναι το πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί

Μιλώντας για τον νέο Κώδικα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε πως αποτελεί ένα πρώτο, αναγκαίο βήμα που αφορά τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των δήμων, αλλά από μόνο του, όπως σημείωσε, αυτό το βήμα δεν αρκεί. «Πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά, με άξονα ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας» σχολίασε ο ίδιος.

Υποστήριξε ότι ο νέος Κώδικας δεν αντιμετωπίζει τα αδιέξοδα που δημιουργεί στην ομαλή λειτουργία των δήμων η συστηματική υποχρηματοδότηση από το Κεντρικό Κράτος, και για το λόγο, τόνισε η ΚΕΔΕ ζητά να αποδοθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι, για να μπορούν να ασκούν τις αρμοδιότητες που τους έχουν δοθεί.

kyrizogloy-2.jpg

«Ο νέος Κώδικας δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του κράτους, που ευθύνεται για μια σειρά από προβλήματα, που καθιστούν δύσκολη τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών. Επιπλέον, ο νέος κώδικας, δεν επιλύει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών» επισήμανε και πρόσθεσε «δεν μπορούν να λειτουργούν οι δήμοι χωρίς να διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό. Χρειάζονται άμεσα νέο προσωπικό, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από τους δήμους σχεδόν το 25% του προσωπικού που διέθεταν.

Οι προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα

Ο πρόεδρος κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε και στις νέες προτεραιότητες που θέτει η ΚΕΔΕ όπως:

  • το ξεκαθάρισμα των ευθυνών κι αρμοδιοτήτων,
  • το προσωπικό,
  • η αύξηση και ο σαφής προσδιορισμός των οικονομικών πόρων,
  • η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης του πολιτικού προσωπικού της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού,
  • η επίλυση των προβλημάτων των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων,
  • η υλοποίηση των προτάσεων για νομοθετική ρύθμιση που έγιναν τα τελευταία πέντε έτη και εκκρεμούν,
  • η Μητροπολιτική Διοίκηση Αθήνας-Θεσσαλονίκης στον Α’ βαθμό,
  • το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων λόγω της συνύπαρξης ΔΚΚ, Καλλικράτη και Κλεισθένη,
  • η επανεξέταση των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η μεταφορά αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες και τους Δήμους,
  • η απλούστευση διαδικασιών για να χτυπηθεί η γραφειοκρατία.

Δεν είναι προτεραιότητα ο εκλογικός νόμος

Όσον αφορά το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, που τέθηκε από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι αυτό θα συζητηθεί πρώτα στο εσωτερικό της αυτοδιοίκησης. Αυτή τη στιγμή προέχει η προώθηση πολιτικών λύσεων πάνω στις βασικές προτεραιότητες που έχουμε θέσει.

«Ο νόμος που προτείνει το ΥΠΕΣ κινείται σε σωστή κατεύθυνση, σε αντίθεση με το νόμο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου ένας δήμαρχος με 45 μέλη στο δημοτικό συμβούλιο έφτασε να έχει μόλις 6 ή 7 δημοτικούς συμβούλους. Τα συμπεράσματα δικά σας» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

1747055456357.jpg
Loader