Θεσσαλονίκη: Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε μαθητές 10 σχολείων για δημιουργίες τους σχετικά με την υγεία του εγκεφάλου

Στο πλαίσιο 1ου Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού με θέμα την «Υγεία του Εγκεφάλου»

- Newsroom

Με αφίσες, βίντεο, κόμικ, τραγούδια και παρουσιάσεις έδωσαν το δικό της μήνυμα για την υγεία του εγκεφάλου, μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που βραβεύτηκαν σήμερα στο πλαίσιο 1ου Πανελλήνιου Σχολικού Διαγωνισμού με θέμα την “Υγεία του Εγκεφάλου”. Ο διαγωνισμός που κοινοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 10 Μαΐου, συνδιοργανώθηκε από την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νευρολογίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία. Το πρώτο βραβείο συνοδευόταν από το χρηματικό ποσό 500 ευρώ ενώ το δεύτερο με ποσό 250 ευρώ. Συνολικά δόθηκαν 6 βραβεία (από δύο για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης) και 4 τιμητικές διακρίσεις .

Στην κατηγορία των Δημοτικών Σχολείων την πρώτο βραβείο απέσπασε το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης που συμμετείχε με το τραγούδι «Στην υγεία του εγκεφάλου λέμε ναι” ενώ το δεύτερο βραβείο δόθηκε στο 22ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου για το βίντεο με τίτλο «Light up your brain».

Στην κατηγορία των Γυμνασίων με πρώτο βραβείο βραβεύτηκε το Γυμνάσιο «Μενέλαος Λουντέμης» Εξαπλάτανου Πέλλας για το τραγούδι «Καρδιά μου φύλαξέ με» ενώ το δεύτερο βραβείο δόθηκε στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Χανίων, ένα σχολείο για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες και αναπηρίες, για το έργο τους με τίτλο «Ο εγκέφαλος μας το κλειδί της ευτυχίας και της υγείας».

Στην κατηγορία των Λυκείων το πρώτο βραβείο στο 3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς για το power point με τίτλο «Εφηβεία: Ο εγκέφαλος στο μεταίχμιο της ενηλικίωσης» ενώ το δεύτερο βραβείο στο ΕΠΑΛ Ροδόπολης για το κόμικ με τίτλο «Δες το αλλιώς… με τον εγκέφαλό σου»

Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν στο 4ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσαλονίκης, στο Δημοτικό Σχολείου Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, στα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.

«Είμαστε σήμερα εδώ σε μια πρωτότυπη, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα εκδήλωση που έχει να κάνει με την υγεία του εγκεφάλου. Μιλούμε για τον εγκέφαλο ή καλύτερα μιλούν τα παιδιά για τον εγκέφαλο μέσα από δράσεις που έχουν πραγματοποιήσει μέσα από έναν διαγωνισμό. Ο στόχος είναι τα παιδιά να έχουν έναν υγιή εγκέφαλο με προϋποθέσεις σωστής διατροφής, σωστής άσκησης, σωστής ψυχικής υγείας. Γιατί δίνουμε σημασία σε πολλά άλλα δεδομένα και στοιχεία σε όλη την εκπαίδευση και όχι στον εγκέφαλο που είναι η γενεσιουργός αιτία κάθε δυναμικής του οργανισμού μας» σημείωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου από την πλευρά της ανέφερε ότι σε μια εποχή που τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία έρχονται σε επαφή με τις οθόνες, τα κινητά και το διαδίκτυο και η τεχνολογία χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς θα πρέπει να μάθουν και τα εργαλεία άμυνας.

«Βάλαμε τα παιδιά σε αυτή την ανοιχτή κουβέντα μέσα από την καλλιτεχνική τους δραστηριότητα με τους εκπαιδευτικούς τους να τα καθοδηγούν, με την οικογένεια να εμπλέκεται, και να δημιουργήσουν και να μας εξηγήσουν τη δική τους οπτική σε σχέση με το τι αυτά θεωρούν ως υγεία του εγκεφάλου. Αυτό, όπως μας είπαν και οι εκπαιδευτικοί τους, έχει καταλήξει στο να καταλάβουν και τα ίδια τα παιδιά την κατάχρηση στην οποία οδηγούνται πολλές φορές, να εμπλέξουν τους γονείς τους και να τους εξηγήσουν ότι πρέπει να υπάρχουν και άλλες ποιοτικές διέξοδοι για τον ελεύθερο χρόνο, και από κει κει μετά να μπορέσουμε να βρούμε τα εργαλεία στα οποία μέσα από τα σχολεία με την υγιεινή διατροφή, με τη διεύρυνση της άσκησης, με τον περιορισμό των εργαλείων της τεχνολογίας, να μπορέσουμε να ζήσουμε μία ζωή η οποία θα κάνει τα παιδιά να γίνουν υγιείς και ενεργοί πολίτες» πρόσθεσε η κ. Δερμεντζοπούλου.

Η συντονίστρια του διαγωνισμού νευρολόγος πρέσβειρα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας για την υγεία του εγκεφάλου Μάγδα Κρομμύδα , ανέφερε : «Αυτό που ζητήσαμε από τα παιδιά ως επιτροπή είναι να ετοιμάσουν τα δικά τους έργα τα οποία μπορεί να είναι είτε βίντεο κόμικς, ποιήματα, ζωγραφιές που να μας δείχνουν με το δικό τους δημιουργικό τρόπο πως φροντίζουν την υγεία του εγκεφάλου τους έτσι ώστε να περάσει αυτή η αντίληψη και η νοοτροπία ότι πρέπει να φροντίζουμε την υγεία του εγκεφάλου μας από νωρίς ,να ξεκινάμε την πρόληψη έγκαιρα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που έχουν βρεθεί επιβεβαιωμένα ότι σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου και αυτοί ξεκινούν από πολύ νωρίς στη ζωή μας. Όσον αφορά τα παιδάκια στα σχολεία, για παράδειγμα, το να φροντίζουν την ακοή τους, να κοιμούνται καλά, να τρέφονται υγιεινά και ισορροπημένα, να έχουν καλή κοινωνικοποίηση, να προσεγγίζουν τη διαδικασία της μάθησης όχι μόνο από την αυστηρή ακαδημαϊκή πλευρά αλλά ως τρόπο να καλλιεργήσουν και να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους. Ολα αυτά δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας του εγκεφάλου απέναντι στο ενδεχόμενο να παρουσιαστούν νευρολογικές παθήσεις στο μέλλον. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν τα παιδιά γύρω από το θέμα αυτό και κατάφεραν να μας δείξουν με τον καλύτερο τρόπο πως μπορούν να το κάνουν».

Loader