- Newsroom
Πεπεισμένος ότι το οικονομικό σκάνδαλο του δήμου ήταν σε απόλυτη γνώση του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου εμφανίστηκε χθες στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
«Πιστεύω απολύτως ότι συμμετείχαν στην υπεξαίρεση», τόνισε και εξαπέλυσε κεραυνούς εναντίον τόσο του προκατόχου του όσο και του πρώην γενικού γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, επιρρίπτοντας κυρίως σε αυτούς βαρύτατες ευθύνες για την τρύπα των 51,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Μπουτάρης, κατά την 21η ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, αναφερόμενος στον Β. Παπαγεωργόπουλο μίλησε για «σύστημα σε γνώση του δημάρχου», ενώ πυρά εξαπέλυσε στον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια. Για τον τελευταίο μάλιστα είπε ότι διαπνεόταν από τη λογική τού l’ etat c’ est moi (το κράτος είμαι εγώ), παραπέμποντας στη φράση του Λουδοβίκου, και ότι ήταν «το λύειν και δένειν στο δήμο».
Χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις, όπως «ομερτά, κουκούλωμα, αδηφαγία και συμμορία», παρουσίασε τη θέση του για το οικονομικό σκάνδαλο, όπως την «υπαγορεύει η κοινή λογική και η αγορά».
Η αντίδραση του πρώην δημάρχου σε όσα κατέθεσε ο κ. Μπουτάρης ήρθε αμέσως μετά το τέλος της δίκης χθες, καθώς δήλωσε ότι με τη στάση του δημάρχου «αποκαλύπτονται τα πολιτικά κίνητρά του», ενώ μίλησε για αναξιοπιστία Μπουτάρη και παρέπεμψε στη δήλωση του δημάρχου σε δίκη, σύμφωνα με την οποία τον υπολήπτεται και τον τιμά.
Ο σημερινός δήμαρχος στην κατάθεσή του, διευκρινίζοντας ότι «δεν είδα κανέναν να παίρνει λεφτά, ούτε αυτό μπορεί να αποδειχτεί», περιέγραψε ένα σύστημα στον δήμο Θεσσαλονίκης για το οποίο «δεν μπορεί κανείς να μην αντιλήφθηκε επί δέκα χρόνια ότι έφευγαν τόσα μετρητά». Πάντως ο κ. Μπουτάρης δεν κράτησε την ίδια στάση για τους αντιδημάρχους, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως «έχουν ευθύνη, αλλά δεν πράττουν τίποτε χωρίς να ρωτήσουν τον δήμαρχο», ενώ άφησε υπόνοιες ότι ειδικά ο πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Ζορπίδης έφυγε νωρίς από την αντιδημαρχία επειδή αντιλήφθηκε κάτι και δεν ήθελε να εμπλακεί. Το «κάδρο» των ευθυνών ήταν περιορισμένο και για τους υπαλλήλους, καθώς ο δήμαρχος στοχοποίησε μόνο τους διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, λέγοντας πως οι υπόλοιποι υπάλληλοι «γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν».
«Όλοι περνούσαν από τον πάγκο του»
Ο κ. Μπουτάρης στοχοποίησε τον προκάτοχό του Β. Παπαγεωργόπουλο μέσω του γενικού γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, λέγοντας ότι «ήταν δεξί του χέρι και είχε υπερεξουσίες στον δήμο. Η αίσθηση ήταν ότι δεν περνούσε τίποτε αν δεν το γνώριζε ο Λεμούσιας» υποστήριξε, τονίζοντας πως ήταν στενοί συνεργάτες και πριν από την εκλογή του κ. Παπαγεωργόπουλου.
«Το λέω μετά πόνου ψυχής. Δεν έχω προσωπικά εναντίον του. Εγώ λέω ότι αν αντιληφθείς κάτι, ή είσαι συνένοχος ή δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Πιστεύω απολύτως ότι συμμετείχαν» είπε, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί πως ο πρώην δήμαρχος γνώριζε όσα συνέβαιναν και το επανέλαβε πολλές φορές στην κατάθεσή του. «Παρασύρθηκε, το χρήμα ήταν κακός σύμβουλος», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος ειδικά στον πρώην γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια, είπε τρεις φορές στην κατάθεσή του πως «άκουγα ότι δεν γινόταν τίποτε αν δεν περνούσες από τον πάγκο του. Η αγορά έλεγε ότι έδιναν προτεραιότητα σε προμηθευτές». Στους ισχυρισμούς του κ. Παπαγεωργόπουλου όπως μεταφέρονταν στο δημοτικό συμβούλιο, ότι δηλαδή ο δήμος είχε χρήματα, αντέτεινε λέγοντας πως «δεν μπορεί από τη μία να είχε χρήματα και από την άλλη να μαθαίναμε ότι είχαν να πληρωθούν προμηθευτές τέσσερα χρόνια». Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση του δικαστηρίου χαρακτήρισε «τελείως απίθανο» το ενδεχόμενο ο πρώην γενικός γραμματέας να ενήργησε χωρίς να το γνωρίζει ο δήμαρχος και να «τον κορόιδευε».
Ο κ. Μπουτάρης μίλησε για «δημαρχοκεντρικό σύστημα» τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στους άλλους δήμους. «Ήταν ο απόλυτος άρχων» σημείωσε, παραπέμποντας ακόμη και τις αποφάσεις για τις ειδικές εντολές μη πληρωμής σε βούληση του πρώην γενικού γραμματέα. «Είπα για τον πάγκο του», συμπλήρωσε, και τότε χρησιμοποίησε την έκφραση του Λουδοβίκου «το κράτος είμαι εγώ».
Σαφείς ήταν οι αιχμές που άφησε όσον αφορά την κατάληξη των χρημάτων που υπεξαιρέθηκαν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της έδρας ότι εκείνη την εποχή, της χαλαρότητας, οι περισσότεροι έβαζαν τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ο κ. Μπουτάρης σχολίασε ότι «υπάρχουν χίλιοι τρόποι να τα κρύψεις. Από τη στιγμή που δεν εντοπίζονται και λείπουν, ήταν έξυπνοι και τα έκρυψαν». Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε για τη θητεία του κ. Παπαγεωργόπουλου στο υφυπουργείο Αθλητισμού, όπου είχε και τον έλεγχο του ΟΠΑΠ, και πως θα μπορούσε από εκεί να υπεξαιρέσει, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης απάντησε αφοπλιστικά ρωτώντας «πού το ξέρουμε;».
Βολές εξαπέλυσε και για τον κοινό λογαριασμό που βρέθηκε στα ονόματα των Παπαγεωργόπουλου και Λεμούσια, για τον οποίο αναφέρεται ότι ήταν προεκλογικός. Τον χαρακτήρισε «άλλου τύπου» και τόνισε ότι η χρήση χρημάτων του προεκλογικού λογαριασμού στο χρηματιστήριο ήταν «αήθης στάση. Και αυτό είναι δημόσιο χρήμα».
«Δεν μπορεί ο Σαξώνης να τα πήρε μόνος του»
Η γενικότερη τοποθέτηση του κ. Μπουτάρη για το οικονομικό σκάνδαλο του δήμου ήταν ότι «δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να είναι υπεύθυνος, να παίρνει τα λεφτά. Αυτό θέλει τουλάχιστον δύο, μην πω τίποτε παραπάνω. Ο ένας τα δίνει και ο άλλος τα παίρνει». Χαρακτήρισε τον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη «χαϊδεμένο παιδί του δήμου», και όταν ρωτήθηκε ότι ορισμένοι δεν τον γνώριζαν, μειδίασε, απαντώντας: «Σοβαρά μιλάνε; Ποιον γελάνε; Όλος ο κόσμος τον ήξερε».
Επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν μπορούσε να μην είχε γίνει αντιληπτό πως τα πρώτα χρόνια ο πρώην ταμίας έπαιρνε μετρητά της τάξης των 300.000-400.000 ευρώ και στο τέλος έφτασε τα 5 εκατομμύρια τον χρόνο. «Το μετρητό είναι η εστία του κακού» σχολίασε και πρόσθεσε πως η ζωή του συγκεκριμένου υπαλλήλου ήταν γνωστή σε όλο τον δήμο, επειδή είχε τόσο τα νυχτερινά κέντρα όσο και την ομάδα μπάσκετ του Πανοράματος, με την οποία μάλιστα η δημοτική τηλεόραση υπέγραψε σύμβαση. «Μου είναι αδιανόητο πως ένας άνθρωπος, άντε και ο διευθυντής ταμειακής, να το έκανε και να μην ήξερε η πολιτική ηγεσία», κατέθεσε. «Ένας δήμαρχος, όταν ακούει κάτι, πρέπει να το σκαλίζει αμέσως» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι ο ίδιος σήμερα βλέπει κάθε μήνα τις ημερήσιες καταστάσεις του ταμείου. «Η πολιτική εξουσία έχει απόλυτη ευθύνη γι’ αυτό που έγινε. Ξεκινώντας από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους», υπογράμμισε.
Πάντως τόνισε πως το σύστημα της υπεξαίρεσης στον δήμο προϋπήρχε του πρώην δημάρχου. «Δεν πιστεύω ότι το ανακάλυψε ο Παπαγεωργόπουλος. Το σύστημα υπήρχε», ενώ σε άλλο σημείο έκανε λόγο για «συμμορία που αλληλοκαλύπτονταν. Στην αρχή ήταν λίγα τα λεφτά και μετά αυξήθηκαν». Πάντως, όταν ρωτήθηκε για «αδηφαγία Σαξώνη», απάντησε με νόημα: «Δεν ξέρω αν ήταν μόνο δική του».
Για την οικονομική κατάσταση του δήμου όπως την παρέλαβε είπε ότι υπάρχουν πλαστογραφημένα αξίας 18 εκατομμυρίων ευρώ, ένα έλλειμμα που η επιθεωρήτρια προσδιορίζει σε 51 εκατομμύρια και 7 εκατομμύρια ευρώ οφειλές στην εφορία. Ακόμη, για χρέη προς προμηθευτές υποστήριξε ότι αυτά που παρέλαβε ήταν περίπου 41 εκατομμύρια ευρώ και τώρα βρίσκονται στα 29, ενώ επανέλαβε πως θα προσφύγει σε βάρος των ορκωτών ελεγκτών επειδή οι ισολογισμοί δεν συμφωνούσαν με το ταμείο. «Εμένα μ’ ενδιαφέρει να πάρει ο δήμος τα λεφτά. Δεν μ’ ενδιαφέρει να μπουν φυλακή ο Παπαγεωργόπουλος και ο Λεμούσιας», υποστήριξε.
«Ομερτά οι υπάλληλοι»
Ο κ. Μπουτάρης αναφερόμενος στους υπαλλήλους απέδωσε ευθύνες κυρίως στους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, που είναι κατηγορούμενοι, ενώ για τους υπόλοιπους είπε ότι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν. «Υπάρχει ομερτά στους υπαλλήλους. Το ζω δύο χρόνια. Όταν βγήκε το απαλλακτικό πόρισμα της ΕΔΕ, όλοι γελούσαν».
Ακόμη, μίλησε για «επιχείρηση συγκάλυψης και κουκουλώματος», τόσο με αφορμή αυτό το αποτέλεσμα της ΕΔΕ όσο όμως και ενέργειες που έγιναν αμέσως μετά. «Ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ακουγόταν από το 2006, η παγία από το 2007 αποκάλυψε ότι υπάρχει θέμα, δεν έγινε τίποτε», είπε. «Εμείς δεν χτυπούσαμε απλώς καμπανάκια, κανόνια ακούγονταν, αλλά μας έλεγαν συνεχώς ότι όλα είναι μια χαρά».
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ Αυτός που κλότσησε κι ο άλλους που έσβηνε κλήσεις
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κράτησε προσεκτική στάση παίρνοντας αποστάσεις για το μερίδιο ευθύνης των αντιδημάρχων, λέγοντας μεν ότι «δεν είναι αμέτοχοι», αλλά επιμένοντας πως οι όποιες ενέργειές τους εξαρτώνται από τον δήμαρχο αλλά και τους διευθυντές των υπηρεσιών. «Πιστεύω ότι δεν ήθελαν να βάλουν πλάτη. Ήθελαν να απομακρυνθούν», είπε ακριβώς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην κατάθεσή του χθες, υποστηρίζοντας πάντως πως «είχαν γνώση ότι κάτι γίνεται». Αναφέρθηκε σε σύστημα του τύπου «άσε, ξέρω εγώ, μη ρωτάς», υπονοώντας πως αυτές τις απαντήσεις λάμβαναν οι αντιδήμαρχοι όταν ρωτούσαν για ύποπτες κινήσεις. Ειδικά για τον πρώην αντιδήμαρχο Μ. Ζορπίδη είπε πως «μάλλον έφυγε επειδή κάτι είδε». «Αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται. Δημόσιο χρήμα είναι. Πρόκειται για έντιμο άνθρωπο και έχει ευθύνη ότι ‘κλότσησε’ και δεν έπιασε τον δήμαρχο να του μιλήσει», σχολίασε. Όταν ρωτήθηκε για τον πρώην αντιδήμαρχο Θ. Αθανάσαρο, απάντησε πως «ήξερα ότι σβήνει κλήσεις».
Πάντως ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε πολύ σοβαρό θέμα τις ειδικές εντολές μη πληρωμής των εισφορών και τις παράλληλες για εξόφληση προμηθευτών. «Αυτή είναι πολύ βαριά απόφαση. Η πολιτική εξουσία παρεμβαίνει στον διοικητικό μηχανισμό» σχολίασε, τονίζοντας ότι οι αντιδήμαρχοι είχαν ευθύνη όταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες τους έλεγαν πως είναι παράνομο. «Δεν μπορούσαν όμως, έπρεπε να είχαν πάρει το πράσινο φως από τον δήμαρχο».
Σήμερα καταθέτει η Χρύσα Αράπογλου
Η δίκη για την υπεξαίρεση συνεχίζεται σήμερα με την κατάθεση της πρώην βουλευτή Χρύσας Αράπογλου, που την περίοδο της αποκάλυψης του σκανδάλου ήταν και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο.
Χθες συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν ενστάσεις για την κατάθεση των μαρτύρων πολιτικής αγωγής και ότι δεν ενημερώθηκαν, όπως προβλέπει η δικονομία. Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα. Ακόμη, χθες δεν υπέβαλαν ερωτήσεις στον κ. Μπουτάρη οι συνήγοροι υπεράσπισης των κυρίων Παπαγεωργόπουλου και Λεμούσια, του πρώην αντιδημάρχου Αν. Γερογιάννη και συνήγοροι των περισσότερων υπαλλήλων.