Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη ποιήτρια Λένα Παππά σε ηλικία 93 ετών
Εξέδωσε πάνω από 20 ποιητικές συλλογές όπως και διηγήματα - Ποιήματά της μελοποιήθηκαν από μεγάλους δημιουργούς
Ο γνωστός δημιουργός τιμάται από το Φεστιβάλ Επταπυργίου
Κάποτε, ο Χατζιδάκις τού είχε πει: «Πρόσεξε, παιδί μου, να μην φύγει ποτέ το πουλάκι από τον ώμο». Εννοούσε ασφαλώς ότι η έμπνευση και η σχέση με την τέχνη είναι τόσο λεπτεπίλεπτη σαν ένα πουλάκι που κάθεται στο ώμο σου, δεν το έχεις στην τσέπη, ούτε το κρατάς δεμένο. Έκτοτε, αυτό καθόρισε τον Γιώργο Ανδρέου. «Θα πρέπει γενικά και όχι μόνο στην τέχνη οι άνθρωποι να προσέχουμε να μην συμβεί αυτό, γιατί μετά οι συνέπειες είναι πολύ δυσάρεστες», λέει με συγκίνηση ενθυμούμενος τα λόγια του σπουδαίου δημιουργού ο Γιώργος Ανδρέου.
Σήμερα, αν ζούσε η θρυλική προσωπικότητα της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής σκηνής, δεν θα είχε απογοητευτεί καθόλου από τα αποτελέσματα του καταξιωμένου πλέον συνθέτη, στιχουργού, δισκογραφικού παραγωγού, συγγραφέα.
Καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για δεύτερη τριετία ο Γιώργος Ανδρέου, αφού η θητεία του ανανεώθηκε πρόσφατα, σύμβουλος πολιτιστικών του Δημήτρη Κουρέτα, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, μίας περιοχής για την οποία σχεδιάζει τις φεστιβαλικές δράσεις, μα πάνω από όλα δημιουργός με μία 45ετή πορεία, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο, συνεργασίες και άλμπουμ με τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές, αλλά και τραγούδια που αντέχουν στον χρόνο, ο Γιώργος Ανδρέου μπορεί από σεμνότητα να μην το παραδέχεται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει εμπνευσμένος μέχρι σήμερα.
«Αγωνιώ δημιουργικά, αλλά το έχω κατά νου πάντα αυτό. Όσοι ασχολούμαστε σε βάθος με την τέχνη δεν πρέπει να ευτελίζουμε αυτόν τον πολύ σημαντικό ρόλο που μας έχει δώσει η ζωή και οι συμπολίτες μας. Δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε κατάχρηση αυτής της, ας το πούμε, δεσπόζουσας θέσης που έχουμε. Εμένα δεν μ’ αρέσει, όταν κάποιος είναι καλλιτέχνης ή έχει αυτή την ευλογία να τον αγαπάει ο κόσμος και να τον παρακολουθεί, ότι πρέπει να έχει γνώμη, επιπόλαιη κιόλας, για όλα. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε και λίγο προσεκτικοί γιατί διαχειριζόμαστε πράγματα που έχουν να κάνουν με τις ψυχές των ανθρώπων, με τα αισθήματά τους και με ένα βαθύτερο κομμάτι της ύπαρξής τους», λέει στη «ΜτΚ» ο καλλιτέχνης.
«Δεν έχω κρεμάσει ακόμη τα παπούτσια»
Τώρα, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επταπυργίου τον τιμά εντάσσοντάς τον στη «βραδιά-αφιέρωμα σε Έλληνες Δημιουργούς». Ο οργανισμός αποφασίζει να αναγνωρίσει την αξία ενός καλλιτέχνη, ενώ είναι ακόμη ενεργός και πολυπράγμων. «Δεν έχω κρεμάσει ακόμη τα παπούτσια, όπως λένε οι ποδοσφαιριστές», τονίζει.
Αυτό το καλοκαίρι γράφει μουσική για τις θερινές θεατρικές παραγωγές του Θεσσαλικού Θεάτρου και του ΕΘΑΛ Λεμεσού, συνάμα έχει διάφορες δισκογραφικές δουλειές σε εξέλιξη, μεταξύ αυτών ένα άλμπουμ με τον στιχουργό Κώστα Φασουλά σε ερμηνεία Δημήτρη Ζερβουδάκη. Τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί ξανά η παραγωγή «Μαρίκα με είπανε - Μαρίκα με βγάλανε» που έγραψε μαζί με τον Οδυσσέα Ιωάννου.
Η πρόσκληση του φεστιβάλ τον συγκίνησε πολύ αφού ξαναγυρίζει στον τόπο των νεανικών του χρόνων, τη Θεσσαλονίκη. «Για εμένα η πόλη αυτή συμβολίζει την αισθητική και καλλιτεχνική μου ενηλικίωση», λέει.
Και είναι λογικό αφού σπούδασε νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φοίτησε στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητές τους Μάντακα και Τρικολίδη, δημιούργησαν μαζί με τους Στάθη Παχίδη και Βαγγέλη Κοντόπουλο το συγκρότημα «Αλερετούρ», ενώ έπαιξε με την «Ταχεία Θεσσαλονίκης» του Νίκου Παπάζογλου με τον οποίο συμμετείχε στην Biennale της Βαρκελώνης το 1986, γεγονότα που του άνοιξαν πολλούς δρόμους. «Η Θεσσαλονίκη ήταν τότε μια πόλη πρωτοποριακή για τη χώρα. Όλα, από το μπάσκετ έως τη μουσική συνέβαιναν σε αυτήν. Όλη αυτή η παρέα, ο Μάλαμας, η Τσαλιγοπούλου, η Κανά και ένα σωρό άλλοι -αναφέρω ενδεικτικά ονόματα- ήμασταν παιδάκια, πολλοί νέοι. Ασκούμασταν για να κάνουμε αυτό που κατόπιν έγινε η γενιά του ’90», τονίζει.
Επιστρέφει στην πόλη μετά από 45 χρόνια. «Αυτό το διήμερο είναι ένα δώρο που μου έκαναν η Άννα Μυκωνίου και ο Θανάσης Κολαλάς και όλη αυτή η υπέροχη ομάδα που έχει το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μου έδωσαν το έναυσμα για αυτόν τον κύκλο μου που είναι συγχρόνως μία κρίση και ένα κοίταγμα πίσω στο τι έχω κάνει μέχρι τώρα. Και αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή που νιώθω πραγματικά ότι όλα όσα γίνονται γύρω μας στην Ελλάδα, μας οδηγούν σε ένα επόμενο βήμα, αισθητικό, καλλιτεχνικό και γενικά πολιτιστικό», υπογραμμίζει εστιάζοντας την πρωτογένεια της διοργάνωσης, αφού «έτσι πρέπει να είναι ένα φεστιβάλ», όπως υποστηρίζει.
«Δεν είμαι άνθρωπος της πιάτσας και του δρόμου»
Είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστεί το τεράστιο υλικό που έχει στην πορεία του όταν χρειάζεται να σταχυολογήσει δημιουργίες του για ένα τέτοιο αφιέρωμα. Έτσι, απέκλισε εντελώς το θέατρο γιατί θεωρεί ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας άλλης παραγωγής στην οποία θα παρουσιάσει τις συνεργασίες του με σημαντικούς σκηνοθέτες για παραστάσεις που έχουν παρουσιαστεί στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο κ.ά.
Κατόπιν έβγαλε έξω ένα κομμάτι υλικού που δεν μπορούσε να προσωποποιήσει χωρίς τους ερμηνευτές του, αφού δεν μπορούσαν να είναι στο αφιέρωμα. «Η αλήθεια είναι ότι σε μια τέτοιου είδους παράσταση πρέπει να αφιερώσει κανείς ένα κομμάτι στον κόσμο. Έτσι δεν είναι δυνατό να μην παίξω τα 10-12 πασίγνωστα τραγούδια που έχω γράψει όλα αυτά τα χρόνια τα οποία τα αγαπάει ο κόσμος και θέλει να τα ακούσει. Θα παρουσιαστούν σε μια εκδοχή με τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Τάσου Συμεωνίδη. Συγχρόνως όμως αισθάνομαι και την ανάγκη να πω ότι δεν είμαι ένας άνθρωπος της πιάτσας και του δρόμου, αλλά της δημιουργίας. Οπότε θα πρέπει στα κριτήριά μου να υπάρχουν και κάποια δώρα. Δηλαδή να παίξουμε κάποιες συνθέσεις που δεν θα μπορέσει ζωντανά να τις ακούσει κάποιος εύκολα. Όπως για παράδειγμα ένα κομμάτι που έχω γράψει για ένα μπαλέτο του εξωτερικού, ένα άλλο που αφορά τον Πενθέα από τις Βάκχες του Ευριπίδη ή την εκδοχή του Μάνου Ελευθερίου που είχα κάνει για την ‘Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006’ με τη Μαντολινάτα και θεματικό άξονα τον Καραγκιόζη».
Τα τραγούδια στις δύο αφιερωματικές βραδιές του Φεστιβάλ Επταπυργίου θα ερμηνεύσουν μερικοί από τους σπουδαιότερες Έλληνες ερμηνευτές όπως οι Δημήτρης Ζερβουδάκης (22/7), Χρήστος Θηβαίος (21/7), Κορίνα Λεγάκη (21 & 22/7), Γιώργος Νταλάρας (22/7), Στάθης Παχίδης (21 &22/7), Ελένη Τσαλιγοπούλου (21 & 22/7), Τάνια Τσανακλίδου (21/7), Μανώλης Φάμελλος (21 & 22/7).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Φρούριο Επταπυργίου
21 & 22/7
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.07.2025
Εξέδωσε πάνω από 20 ποιητικές συλλογές όπως και διηγήματα - Ποιήματά της μελοποιήθηκαν από μεγάλους δημιουργούς
Με τίτλο «Η φωνή που ενώνει κόσμους», η μουσική εκδήλωση εγκαινιάζει και επισήμως το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο Αμφιθέατρο Σίβηρης
Στον οικισμό της Κοίμησης στη Θηρασία, βρέθηκε ένα μεγάλο πιθάρι με δύο διαφορετικά σφραγίσματα στη λαβή του
«Μια νύχτα γεμάτη φως και ήχους, εκεί όπου η ιστορία συναντά το παρόν», έγραψε σε ανάρτηση του ο Δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης