GREENPEACE “Μοδάτα και… επικίνδυνα”

- Newsroom

Τα μικρά τέρατα μπορεί να είναι συνήθως χαριτωμένα στις παιδικές ταινίες και σειρές κινουμένων σχεδίων. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα… τερατάκια που ανακάλυψε η Greenpeace ότι κρύβονται σε δημοφιλή παιδικά ρούχα και παπούτσια μεγάλων φιρμών του κλάδου.
 



Του Κώστα Σιαμέλη

Η έρευνα των ακτιβιστών, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας Detox, περιλαμβάνει 82 προϊόντα δώδεκα εταιρειών που αγοράστηκαν σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, και τα οποία είχαν κατασκευαστεί σε περισσότερες από δώδεκα διαφορετικές περιοχές, κυρίως σε χώρες της Ασίας, στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στην Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις εταιρείες δεν βγήκε “καθαρή”, καθώς επικίνδυνες τοξικές ουσίες βρέθηκαν στα προϊόντα καθεμιάς από αυτές.
Ουσίες με τρομακτικά και ακατανόητα στο μέσο πολίτη ονόματα (υπερφθοριωμένες ενώσεις, φθαλάτες, εννεϋλοφαινόλη, αμίνες) κρύβονται στα ρούχα μας εν αγνοία μας και μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην υγεία αλλά και το περιβάλλον. Παλαιότερες έρευνες της Greenpeace είχαν ανακαλύψει επικίνδυνες τοξικές ουσίες σε ρούχα ενηλίκων και δυστυχώς τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα επίπεδα των τοξικών στα παιδικά ρούχα δεν είναι σημαντικά μικρότερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, εφόσον τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις αυτών των ουσιών, όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον.
Σε ανακοίνωσή της η Greenpeace τονίζει μεταξύ άλλων: “Κανείς δεν θέλει να κρύβει τέτοια ‘τερατάκια’ στην ντουλάπα του. Το 2012 η διεθνής εκστρατεία μας κατόρθωσε να πείσει δεκαεπτά μεγάλες εταιρείες ρούχων να σταματήσουν σταδιακά τη χρήση επικίνδυνων τοξικών ουσιών στην παραγωγή τους. Αρκετές από αυτές ήδη έχουν κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι σειρά και των υπόλοιπων εταιρειών να ακολουθήσουν το δρόμο που θα οδηγήσει στην παραγωγή ρούχων χωρίς τη χρήση τοξικών. Η δύναμη που έχουμε όλοι μας ως καταναλωτές θα τους πείσει”. Τα προϊόντα που ερευνήθηκαν από τους οικολόγους φέρουν την υπογραφή των εταιρειών American Apparel, C&A, Disney, GAP, H&M, Primark, Uniqlo, adidas, LiNing, Nike, Puma και Burberry. Στην Ελλάδα κάτω από το μικροσκόπιο μπήκαν ένα μπλουζάκι (t-shirt) της εταιρείας Puma, ένα της H&M και ένα της GAP. Στο t-shirt της Puma ανιχνεύτηκαν αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη και αντιμόνιο. Στο μπλουζάκι της εταιρείας H&M βρέθηκαν αιθοξυλιωμένη εννεϋλοφαινόλη, φθαλάτες και αντιμόνιο, ενώ στο προϊόν της GAP δεν ανιχνεύτηκαν τοξικές ουσίες. Αυτό όμως -επισημαίνει η οργάνωση- δεν σημαίνει ότι η εταιρεία δεν τις χρησιμοποιεί στην παραγωγή της, καθώς τοξικές ουσίες ανιχνεύτηκαν σε ρούχα της εταιρείας που αγοράστηκαν σε άλλες χώρες.
Οι αιθοξυλιωμένες εννεϋλοφαινόλες είναι ουσίες που έχουν φτιαχτεί από τον άνθρωπο. Στα υδάτινα οικοσυστήματα, όπου καταλήγουν μετά το πλύσιμο των ρούχων μας, μπορούν να διασπαστούν σε εννεϋλοφαινόλες, τοξικές ουσίες που προκαλούν ορμονικές διαταραχές. Οι φθαλάτες είναι ουσίες που μπορούν μέσω του δέρματος να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές. Το αντιμόνιο θεωρείται από τους επιστήμονες ύποπτο για καρκινογενέσεις, ενώ οι επιπτώσεις του περιλαμβάνουν επίσης δερματίτιδες, ερεθισμούς του αναπνευστικού και επηρεασμό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εκστρατεία: Detox Μόδα χωρίς τοξικά
Η Greenpeace αγωνίζεται, για να σταματήσει η βιομηχανία να ρυπαίνει τα υδάτινα οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο με επικίνδυνες χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι έμμονες (δεν αποδομούνται εύκολα στο περιβάλλον). Η εκστρατεία Detox αποκάλυψε τη σχέση πολλών από τις μεγαλύτερες φίρμες ρούχων διεθνώς με εργοστάσια κατασκευής ρούχων που ρυπαίνουν τα νερά με τοξικές ουσίες.
Χάρη στη μαζική κινητοποίηση των καταναλωτών μεγάλες εταιρείες από το χώρο της μόδας, όπως οι Zara, H&M και Valentino, έχουν ήδη δεσμευτεί για την εξάλειψη της χρήσης επικίνδυνων τοξικών ουσιών από ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής των προϊόντων τους. Οι εθελοντές θεωρούν πως τώρα πρέπει και άλλες εταιρείες να ανταποκριθούν, αφού το μέγεθος, η δύναμη και η επιρροή που ασκούν μπορούν να οδηγήσουν σε μία βιομηχανία μόδας που δεν θα χρησιμοποιεί αυτές τις τοξικές ουσίες.
“Γνωστές εταιρείες ενδύματος μολύνουν ποτάμια και συστήματα αποχέτευσης. Μερικά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή προκαλούν καρκίνο ή επηρεάζουν το ορμονικό σύστημα. Τα χημικά αυτά καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα και τα ποτάμια στις χώρες παραγωγής”, δήλωσε πρόσφατα στη “Dewche Welle” ο χημικός εμπειρογνώμονας της Greenpeace Μάνφρεντ Σάντεν και πρόσθεσε: “Όμως και στις χώρες όπου πωλούνται τα ρούχα υπολείμματα χημικών καταλήγουν με το πλύσιμο σε λίμνες, ποτάμια ή στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να απειλούνται σε πολλές χώρες του κόσμου τόσο το πόσιμο νερό όσο και τα ψάρια”.

 

Loader