Το ελαφρύ κοκκίνισμα στο πρόσωπο του πρωθυπουργού δεν κρυβόταν τη Δευτέρα το πρωί στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για την Παιδεία. Χαλκιδικιώτικο ήταν το κοκκίνισμα. Βλέπετε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος έκανε μία εικοσιτετράωρη στάση σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης για μερικές καλοκαιρινές βουτιές. Ήταν τυχερός που στην επιστροφή για το αεροδρόμιο δεν χρειάστηκε να διανύσει τα χιλιόμετρα από την Κατερίνη στη Θεσσαλονίκη και να πέσει επάνω στον απίθανο σχεδιασμό που είχε κάνει η εταιρεία, κλείνοντας μία τέτοια ημέρα το μισό πλάτος της ΠΑΘΕ. Αν ο πρωθυπουργός το ζούσε αυτό, σίγουρα θα τραβούσε ο ίδιος το αυτί στην εταιρεία. Τελικά δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μερικές ώρες και να πέσουν οι σχετικές συστάσεις του αρμόδιου υφυπουργού Νίκου Ταχιάου για να αποφασιστεί η άρον-άρον αναστολή των εργασιών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Είναι τα μικρά καθημερινά λάθη που προέρχονται από το λεγόμενο «βαθύ κράτος» και που πολλές φορές τα πληρώνει η κάθε κυβέρνηση. Τα πληρώνει με έναν περίεργο καθημερινό τρόπο: γκρίνια στο καφενείο και το πεζοδρόμιο, έκρηξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μένουμε εκεί. Γιατί δεν είναι αυτά που θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε δύο χρόνια.
Ο Μητσοτάκης είναι ενεργητικός, έχει προγραμματισμό, είναι σύγχρονος και οργανωμένος και έχει ένα καλό σημειωματάριο στο μυαλό του, όπου και καταχωρεί τα διάφορα ζητήματα που ακούει στον δρόμο και που πρέπει να λυθούν.
Με τον Μητσοτάκη δεν έχεις ποτέ την αίσθηση ότι είναι κουρασμένος, όπως είχε πει κάπου το 2008 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χάνοντας από εκείνη τη στιγμή και μετά την μπάλα. Αν βάλει κανείς κάτω τα πράγματα και σημειώσει σε ένα excel τα μικρά και τα μεγάλα έργα που έκανε στη διάρκεια αυτής της εξαετίας η κυβέρνηση, ο αριθμός θα εκπλήξει. Όμως γίνονται και λάθη, όλοι οι υπουργοί δεν είναι top, οι βουλευτές ακόμη χειρότερα, το πελατειακό καθεστώς παραμένει ακόμη ζωντανό (καλή ώρα ΟΠΕΚΕΠΕ), ενώ πολλές φορές το πολιτικό κόστος των αλλαγών είναι μεγάλο. Ό,τι και να πει κανείς για την ανάγκη να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα, δεν μπορεί να μη δει ότι αυτός ο εκσυγχρονισμός δημιουργεί νέα κόστη για κάθε επαγγελματία. Το ίδιο και με τα POS. Από την άλλη αν δεν υπήρχαν αυτά τα μέτρα, πολλές από τις ελαφρύνσεις δε θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν.
Όλα αυτά θα επηρεάσουν στην κάλπη; Σίγουρα ναι, άλλα ίσως όχι τόσο καθοριστικά. Πίσω από τα παραβάν αυτό που θα μετρήσει θα είναι η τσέπη, η προσδοκία για κάτι καλύτερο (αλλά υλοποιήσιμο) και το αν θα υπάρχει αντίπαλος ή εναλλακτική απέναντι στον Μητσοτάκη. Αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί, ο δρόμος για την τρίτη συνεχόμενη εκλογική νίκη της ΝΔ θα είναι ανοιχτός. Και το μόνο ερώτημα που θα τεθεί θα είναι αυτό της αυτοδυναμίας.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.07.2025