Ένα smartphone θα χρειάζεται κάθε μήνα 40 GB: Πώς αλλάζει η καθημερινή χρήση μέχρι το 2030
Οι τάσεις της επόμενης πενταετίας
- Newsroom
Για κατάληψη του πεζόδρομου της Ικτίνου κάνουν λόγο κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής, προκαλώντας την αντίδραση των ιδιοκτητών καφέ.Της Μαρίας Τερζούδη
Ανυπόφορη χαρακτηρίζουν την κατάσταση στον πεζόδρομο της Ικτίνου πολλοί καταστηματάρχες και κάτοικοι της περιοχής. Όπως καταγγέλλουν, τα τραπεζοκαθίσματα και οι ογκώδεις ομπρέλες των καφεμπάρ κατά μήκος του δρόμου, που συνεχώς πληθαίνουν, φτάνοντας ως τη μικρή πλατεία στη συμβολή με τον πεζόδρομο της Ζεύξιδος, δυσκολεύουν την πρόσβαση σε εμπορικά καταστήματα και κλείνουν τις βιτρίνες τους, ενώ προβλήματα δημιουργούν και τα πολυάριθμα σταθμευμένα δίκυκλα.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
“Η ασφαλής διέλευση των πεζών και η προβλεπόμενη από το νόμο χρήση των κοινόχρηστων χώρων παραμένουν ζητούμενα”, λένε χαρακτηριστικά και εξηγούν ότι αυτό που θέλουν είναι η εφαρμογή του άρθρου 48 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σχετικά με την κατάληψη τμημάτων οδών και πεζοδρομίων. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, “η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός από αυτήν για την οποία έχει κατασκευαστεί απαγορεύεται, εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος - έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων”. Πολλοί κάτοικοι αναφέρουν ότι τα οχήματα άμεσης ανάγκης, όπως τα ασθενοφόρα και τα οχήματα της πυροσβεστικής, δεν έχουν καν πρόσβαση στον πεζόδρομο, παρότι στην Ικτίνου στεγάζονται σχολεία: το 41ο δημοτικό σχολείο, το 2ο ημερήσιο και εσπερινό γυμνάσιο, καθώς και το 2ο ημερήσιο και εσπερινό λύκειο.
“Τι θα γίνει αν συμβεί κάτι στους μαθητές;”, διερωτάται έμπορος που ζει και εργάζεται χρόνια στην περιοχή. “Καταρχάς, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν καφετέριες τόσο κοντά σε σχολεία. Αλλά, πέρα από αυτό, υπάρχουν κίνδυνοι. Πριν από λίγα χρόνια εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε διαμέρισμα και οι άνδρες της πυροσβεστικής, όταν ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά, ρώτησαν τους ιδιοκτήτες ‘πώς θα έρθουμε εκεί;’” Πρόπερσι, σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν ένας νεαρός έσπασε το πόδι του χτυπώντας στη βάση μιας ομπρέλας, το ασθενοφόρο σταμάτησε στην Τσιμισκή και ο τραυματίας μεταφέρθηκε με φορείο, ενώ, όταν πρόσφατα κλήθηκε ασθενοφόρο για τη μεταφορά καρδιοπαθούς, ο ασθενής μεταφέρθηκε σε καρέκλα μέχρι την οδό Μακένζι Κινγκ. Ο δήμος, υποστηρίζουν κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής, δεν μεριμνά για το πρόβλημα και η δημοτική αστυνομία, ακόμη και όταν καλείται, δεν εμφανίζεται.
ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΦΕ
Οι ιδιοκτήτες καφεμπάρ στην Ικτίνου διαθέτουν, όπως υποστηρίζουν, άδεια λειτουργίας των καταστημάτων τους και άδεια για τα τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο. Στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα στην περιοχή. Για τη διέλευση οχημάτων ανάγκης αναφέρουν ότι ακόμη και μεγάλα φορτηγά μπορούν να διασχίσουν τον πεζόδρομο, πράγμα που συμβαίνει συχνά, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Άλλοι μιλούν για κακοπροαίρετους γείτονες που υπερβάλλουν θεωρώντας ότι “η Ικτίνου είναι χωράφι τους”, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν και κακοί επαγγελματίες στον χώρο. Κοινό τόπο για τους επιχειρηματίες αποτελεί η άποψη ότι πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα καφεμπάρ, η περιοχή αναβαθμίστηκε, απέκτησε ζωή και έγινε πόλος έλξης ακόμη και για τους τουρίστες. “Παλιότερα ο πεζόδρομος ήταν στέκι τοξικομανών. Τώρα συχνάζει διαφορετικός κόσμος, η περιοχή είναι γεμάτη ζωή και δεν χρειάζεται καν φύλαξη”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο, έχει πάρει το πρόβλημα με τα δίκυκλα. “Υπάρχει”, τονίζουν, “τρομερό πρόβλημα, για το οποίο η δημοτική αστυνομία δεν κάνει τίποτε. Αντιθέτως, οι έλεγχοι για τα τραπεζοκαθίσματα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα πολύ μεγάλα, με προσαύξηση 300%. Επιπλέον, πολλοί από τους περιοίκους παρκάρουν στον πεζόδρομο τα αυτοκίνητά τους, αδιαφορώντας για γεγονός το ότι απαγορεύεται, ενώ ορισμένοι πετούν από τα μπαλκόνια τους ακόμη και νερά, σκουπίδια ή τσιγάρα, με αποτέλεσμα να προκαλούν ζημιές στα μαγαζιά μας”.
Ο ΔΗΜΟΣ
Πρόκειται για γνωστή κόντρα μεταξύ επιχειρηματιών, αναφέρει ο αντιδήμαρχος δημοτικής αστυνομίας Θόδωρος Αθανάσαρος. “Σημειώνονται πράγματι παραβάσεις που αφορούν τα τραπεζοκαθίσματα, καθώς συχνά τοποθετούνται περισσότερα από όσα προβλέπεται, για τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα. Η δημοτική αστυνομία είναι παρούσα, συχνά εξαντλεί την αυστηρότητά της, κάνει ό,τι μπορεί, αλλά η Ικτίνου δεν είναι το μοναδικό σημείο όπου παρουσιάζονται προβλήματα. Έχουμε υποδείξει διάφορους τρόπους, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, αλλά το στοιχείο της υπερβολής και των καθημερινών προστριβών μεταξύ καταστηματαρχών της περιοχής είναι δεδομένο. Όσο για τα δίκυκλα, στην πλειονότητά τους είναι των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία της Ικτίνου, είναι δηλαδή των παιδιών αυτών που διαμαρτύρονται. Το πρόβλημα ξεκινά από τη νοοτροπία, που δεν αλλάζει εύκολα. Σε εμάς ως δημοτική αστυνομία επιτίθενται άλλοτε οι ιδιοκτήτες των καφεμπάρ και άλλοτε οι κάτοικοι, αλλά σε κάθε περίπτωση που αυτό είναι άδικο απλώς κλείνουμε τα αυτιά”, καταλήγει ο κ. Αθανάσαρος.
Οι τάσεις της επόμενης πενταετίας
H ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά
Με χρηματοδότηση από τις ενεργειακές εταιρείες