Ημερίδα για την Παιδεία - Γ. Βερβερίδης: Το York επιλέγει την Θεσσαλονίκη για την εγκατάσταση του ευρωπαϊκού του παραρτήματος

Τους στόχους του πανεπιστημίου και την συνεισφορά που θα προσφέρει στην πόλη ανέπτυξε ο Γ. Βερβερίδης στην ημερίδα της «ΜτΚ» και του emakedonia.gr για την παιδεία

«Ιστορική» χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση της ένταξης ιδιωτικών πανεπιστημίων ο Γιάννης Βερβερίδης, Πρόεδρος του University of York Europe Campus, CITY College, στην ημερίδα που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το emakedonia.gr για την παιδεία στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης.

«Το μητρικό μας πανεπιστήμιο το πανεπιστήμιο του York αποδεχόμενο την πρόσκληση της ελληνικής πολιτείας κατέθεσε αίτηση για την εγκατάσταση του ευρωπαϊκού του παραρτήματος στην Ελλάδα με έδρα την Θεσσαλονίκη με την μορφή μη κρατικού μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου» ξεκίνησε την ομιλία του και συνέχισε λέγοντας «Όπως δήλωσε και ο πρύτανής μας, σκοπός μας είναι να συμβάλουμε μαζί με τα πολύ σημαντικά δημόσια πανεπιστήμια που έχει η πόλη αλλά και με τα μη κρατικά που θα προκύψουν, όπως το Ανατόλια, στην περαιτέρω ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα από την μια και στην καθιέρωση της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης από την άλλη».

«Το York είναι ένα δημόσιο μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο που ανήκει στην ελίτ των βρετανικών πανεπιστημίων, κατατάσσεται στα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο στις διεθνείς κατάταξης από τους έγκριτους οίκους αξιολόγησης στο 146 στον κόσμο και έχει ως στρατηγική να αναπτύξει ακόμα περισσότερα μέσα από την υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, την παρουσία του σε όλη την εμφύλιο» τόνισε ο κ. Βερβερίδης.

Στο γιατί το πανεπιστήμιο του York επιλέγει την Θεσσαλονίκη για την εγκατάσταση του ευρωπαϊκού του τμήματος, ο πρόεδρος εξήγησε πως «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πολύ σημαντική πόλη και ιστορικά και γεωγραφικά και στρατηγικά για την Ελλάδα βεβαίως αλλά και για όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι μια πόλη με μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη και εξέλιξη». 

Οι στόχοι του Univercity of York με την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού του παρατήματος στην πόλη

  1. Η συνεισφορά στην προσέλκυση ξένων φοιτητών στην χώρα και ιδιαίτερα στην πόλη και να κάνουμε την Θεσσαλονίκη διεθνή φοιτητικό προορισμό.
  2. Η συνεισφορά στην παροχή περισσότερων ευκαιριών και ποιοτικών επιλογών στους Έλληνες νέους για σπουδές στην χώρα τους 
  3. Η συνεισφορά στην μείωση του «Brain Drain»
  4. Η συνεισφορά στην ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας καταρχάς της πόλης μετά της χώρας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης κατ’ επέκταση

Ερωτώμενος πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην εκπαίδευση, ο κ. Βερβερίδης απάντησε πως τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια δεν έρχονται ούτε θέλουν ούτε στοχεύουν ούτε είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν τα δημόσια πανεπιστήμια. «Έρχονται για να λειτουργήσουν παράλληλα και συμπληρωματικά και να πετύχουμε μαζί τους στόχους που αναφέρθηκαν» είπε χαρακτηριστικά.

Δύο χαρακτηριστικά που μας διαφοροποιούν το δημόσιο με το ιδιωτικό πανεπιστήμιο σύμφωνα με τον ίδιο είναι δύο. 

  1. η γλώσσα, όλα τα προγράμματά είναι αγγλόφωνα και απευθύνονται σε έναν βαθμό στο ελληνικό κοινό αλλά και 100% σε ένα ξένο κοινό που μπορεί να έρθει εδώ
  2. είναι πολύ διεθνής προσανατολισμός

«Βασικός μας στόχος είναι να προσεγγίσουμε ένα ν μεγάλο βαθμό ξένων φοιτητών και έχουμε και την γνώση  και την υποδομή για να το κάνουμε αυτό» τόνισε. 

Επιπλέον πρόσθετε πως «Το πλάνο μας για την πρώτη 5ετια είναι για 4000 φοιτητές από τους οποίους 2500 χιλιάδες στοχεύουμε να είναι ξένοι φοιτητές. Θα δημιουργήσουμε  σχολές και 5 τμήματα αυτή τη στιγμή». Οι 3 σχολές αυτές είναι:

  • επιστημών , με 2 τμήματα (πληροφορικής και ψυχολογίας)
  • διοίκησης επιχειρήσεων
  • νομικής και ανθρωπιστικών σπουδών 

«Με τις εγκαταστάσεις αυτές στόχος μας είναι να προσφέρουμε 6 προπτυχιακά προγράμματα 20 μεταπτυχιακά προγράμματα και 5 διδακτορικά» κατέληξε στην ομιλία του στην ημερίδα της «ΜτΚ» και του emakedonia.gr για την παιδεία. 

Loader