Καβάλα: Έρχεται τριήμερη επιστημονική εκδήλωση για τη Θαλασσαιμία και τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο

Πάνω από 400 άτομα από Ελλάδα και Κύπρο αναμένεται να έρθουν προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες, με στόχο την ενημέρωση

- Newsroom

   Οι νέες θεραπευτικές αγωγές που βελτιώνουν σημαντικά τη ζωή των ασθενών με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, θα παρουσιαστούν κατά την διάρκεια τη ετήσιας πανελλήνιας επιστημονικής εκδήλωσης, που διοργανώνει στην Καβάλα ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας (Ε.Σ.ΘΑ.).

   Όλα τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, οι πρόσφατες παγκόσμιες ιατρικές μελέτες και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη Θαλασσαιμία και στη Δρεπανοκυτταρική Νόσο θα συζητηθούν και θα αναλυθούν στο πλαίσιο της τρίμερης επιστημονικής εκδήλωσης, που διοργανώνεται από τον Ε.Σ.ΘΑ. σε συνεργασία με τις μονάδες Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών (Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Αιμοσφαιρινοπαθειών και Επιπλοκών) και του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

   «Περισσότερα από 400 άτομα από την Ελλάδα και την Κύπρο αναμένεται να έρθουν αυτό το τριήμερο στην Καβάλα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες, με στόχο την ενημέρωση και την εκπαίδευση των πασχόντων, για θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των νόσων», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ε.Σ.ΘΑ. Βασίλειος Δήμος.

   «Φέτος, για πρώτη φορά», τονίζει ο κ. Δήμος, «επιλέχθηκε η πόλη της Καβάλας για να φιλοξενήσει αυτή τη μεγάλη επιστημονική εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας, με πανελλαδικές ενημερωτικές εκδηλώσεις και διανομή υλικού για την προώθηση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας σε κεντρικές πλατείες των δήμων όλης της χώρας».

   Αξίζει να τονιστεί πως η ετήσια επιστημονική εκδήλωση του Ε.Σ.ΘΑ. πραγματοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη των ιατρών που παρακολουθούν συστηματικά τους πάσχοντες, γι' αυτό και διαχρονικά αποτελεί τη μοναδική πηγή ιατρικών ειδήσεων για τη Θαλασσαιμία.

   «Σήμερα, οι ασθενείς με Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, παρακολουθούνται στενά από συνολικά 36 ειδικές μονάδες, που υπάρχουν σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι αυτή η μεγάλη κοινότητα πασχόντων, γονέων, ιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται σε αυτές τις μονάδες συμμετέχουν σε αυτή την ετήσια εκδήλωση προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη επιστημονική ενημέρωση», σημειώνει ο πρόεδρος του Ε.Σ.ΘΑ.

   Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Θαλασσαιμία

   Περισσότερα από 2.200 άτομα είναι, σήμερα, οι ασθενείς με Θαλασσαιμία. Από αυτούς, 600 ασθενείς βρίσκονται σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ 1.000 άτομα είναι οι ασθενείς με Δρεπανοκυτταρική Νόσο και όλοι παρακολουθούνται από τις ίδιες ιατρικές μονάδες.

   «Είναι γεγονός ότι χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δήμος, «το προσδόκιμο ζωής των ασθενών αυτών αγγίζει πλέον τον μέσο όρο του προσδόκιμου ζωής του γενικού πληθυσμού. Ωστόσο, πάντα υπάρχουν νέα, σημαντικά επιστημονικά δεδομένα, φαρμακευτικές αγωγές, που πλέον μικραίνουν τα διαστήματα μεταξύ των μεταγγίσεων που απαιτούνται για τους ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία. Σημαντικές είναι, επίσης, οι εξελίξεις και στο θέμα της γονιδιακής θεραπείας της ασθένειας. Όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των ασθενών και αναμένεται να παρουσιαστούν και να συζητηθούν εκτενώς».

2025-estha-site-1024x1024.jpg?v=0

   Στη διάρκεια της τριήμερης επιστημονικής εκδήλωσης, ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας θα απονείμει τιμητικά αριστεία σε δύο υγειονομικά στελέχη του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.

   Όπως τονίζει ο κ. Δήμος, «πρόκειται για τον Καβαλιώτη γιατρό και πρώην υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, η συμβολή και η άμεση παρέμβαση του οποίου ήταν καθοριστική, ώστε να επιλυθούν, στη δύσκολη περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, τα δίκαια και διαχρονικά προβλήματα των πασχόντων από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο. Επίσης, τιμητικό αριστείο θα απονείμουμε και στη νοσηλεύτρια Ουρανία Τσακιράκη, που πλέον συνταξιοδοτήθηκε, για την υποδειγματική, άοκνη εξυπηρέτηση, την άριστη νοσηλευτική φροντίδα και την ανθρώπινη στήριξη που πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια στους πάσχοντες της μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας».

Loader