ΚΚΕ για την απέλαση δύο προσφύγων στην Ελλάδα από την Γερμανία: «Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απελάσεις χιλιάδων ξεριζωμένων στις χώρες υποδοχής»

Τα ερωτήματα που έθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

- Newsroom

Την «απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για απέλαση δύο προσφύγων στην Ελλάδα» στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

«Με τον ισχυρισμό ότι οι πρόσφυγες εκεί είχαν λάβει πρώτη φορά άσυλο και μπορούν να εξασφαλίσουν "ψωμί, κρεβάτι και σαπούνι", ανοίγει τον δρόμο για μαζικές απελάσεις χιλιάδων ξεριζωμένων στις χώρες πρώτης υποδοχής και στην Ελλάδα, με βάση τις αντιδραστικές κατευθύνσεις ΕΕ και κυβερνήσεων. Προωθεί έτσι τη διαιώνιση του εγκλωβισμού τους σε αυτές.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Άλλωστε, το ίδιο το Συνταγματικό Δικαστήριο ποτέ δεν αμφισβήτησε, με τις προηγούμενες αποφάσεις του, τον απαράδεκτο χαρακτήρα των Κανονισμών του Δουβλίνου και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στις πρώτες χώρες υποδοχής, αλλά θεωρούσε ότι η Ελλάδα δεν παρέχει επαρκή προστασία στους πρόσφυγες. Σήμερα, θεωρεί ότι η προστασία αυτή εξασφαλίζεται με "ψωμί, κρεβάτι και σαπούνι"», αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ και τονίζει:

«Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια του αντιδραστικού πακέτου του "Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο" της ΕΕ, που ψηφίστηκε πέρυσι. Σε συνθήκες κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της πολεμικής προετοιμασίας, τα αστικά κράτη ομονοούν στην ακόμα μεγαλύτερη ένταση της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών.

Στο Σύμφωνο αυτό, εκτός των άλλων, διατηρείται η πρόβλεψη για εγκλωβισμό στη χώρα πρώτης υποδοχής βάσει των Κανονισμών του Δουβλίνου για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες, αλλά και τους αιτούντες άσυλο. Ως αντάλλαγμα εμφανίζεται η παροχή ψηφιακών συστημάτων καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών από τα άλλα κράτη - μέλη, ή την αποζημίωση "με το κεφάλι", με ποσό - αντικείμενο παζαριών βάσει του μηχανισμού "ευέλικτης αλληλεγγύης".

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα αποδεχθεί επιστροφές από τη Γερμανία δεν πρέπει να καθησυχάζουν. Άλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση παραπέμπει στις διαπραγματεύσεις για την "κατανομή των βαρών" στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου, δηλαδή στο εντεινόμενο παζάρι ανάμεσα σε κυβερνήσεις για τον διαμοιρασμό της καταστολής σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, είτε με τον εγκλωβισμό τους στις πρώτες χώρες υποδοχής είτε με την απέλασή τους στις λεγόμενες "ασφαλείς χώρες"».

«Αυτές είναι οι "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ για τα δικαιώματα των ξεριζωμένων, θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων που η ίδια πρωτοστατεί. Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων με την πρόσφατη Οδηγία για τις επιστροφές νομιμοποιεί τα κέντρα - στρατόπεδα συγκέντρωσης σε χώρες εκτός ΕΕ κατά το πρότυπο της συμφωνίας Ιταλίας - Αλβανίας που προώθησε η ακροδεξιά κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία, κατά τα πρότυπα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Δανίας και ανάλογα και η νέα συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, με βασικές προτεραιότητές της την καταστολή προσφύγων και μεταναστών, την ένταση των απελάσεων», επισημαίνουνοι ευρωβουλευτές και προσθέτουν:

«Οι παραπάνω εξελίξεις διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και εκθέτουν τόσο την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και στηρίζουν το ευρωενωσιακό πλαίσιο, για τις διαβεβαιώσεις τους περί δήθεν "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" και τις προσπάθειες εξωραϊσμού της ΕΕ. Προβάλλει η ανάγκη για κατάργηση της κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας του 2016 και του "Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο", που συνεχίζουν τον εγκλωβισμό, έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και οδηγούν σε νέες τραγωδίες με πολύνεκρα ναυάγια όπως το -χωρίς ακόμα διερεύνηση και τιμωρία- έγκλημα της Πύλου. Είναι μια πολιτική που έχει δοκιμαστεί στην πράξη και έχει αποτύχει».

Βάσει αυτών, οι ευρωβουλευτές του κόμματος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι:

- Η απέλαση από τις γερμανικές αρχές δύο αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί εφαρμογή του "Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο" διατηρώντας την ευθύνη της χώρας πρώτης υποδοχής των Κανονισμών του Δουβλίνου, ανοίγει τον επικίνδυνο δρόμο για μαζικές απελάσεις προς την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες πρώτης υποδοχής;

- Με βάση τα παραπάνω διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για διαιώνιση του εγκλωβισμού των προσφύγων, κόντρα στα δικαιώματά τους που πηγάζουν από τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και στο δικαίωμά τους να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους;».

Loader