Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης: Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται πόρους και προσωπικό

Άρθρο του δημάρχου Βέροιας στη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής»

- Newsroom

Οι αλλαγές στον υπό σύσταση Κώδικα Αυτοδιοίκησης αποτελούν αναμφισβήτητα ένα ώριμο θεσμικό αίτημα, με πολλές παραμέτρους και προεκτάσεις. Οι εν λόγω μεταβολές και μετατροπές που παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών αποτελούν προϋπόθεση και ταυτόχρονα αφετηρία, για να επιχειρηθούν δραστικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες έχουν καταστεί, ήδη προ πολλού, αναγκαίες, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Οι προτεραιότητες, αναφορικά με τον Κώδικα Αυτοδιοίκησης, πρέπει να επικεντρωθούν στην υποχρηματοδότηση και στην έλλειψη προσωπικού και όχι στον κυοφορούμενο εκλογικό νόμο.

Αυτό που χρειάζεται η αυτοδιοίκηση είναι οι πόροι και το προσωπικό, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις με στόχο να εξυπηρετήσει τον ρόλο της στον σχεδιασμό των θέσεων και των προτάσεων, δεδομένου ότι οι λειτουργίες του ελληνικού κράτους δεν προσδίδουν έναν δυναμικό και αποφασιστικό ρόλο στην ΤΑ, αλλά ευνοούν περισσότερο την κεντρική διοίκηση. Χρειάζεται να αναδειχθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως αναπτυξιακός παράγοντας και να προσανατολίσει αναλόγως τον αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Η αδυναμία των δήμων στην κάλυψη των λειτουργικών δαπανών, η επαναφορά των διατάξεων για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), ώστε να αποτελούν ποσοστό δυναμικών κρατικών πόρων, και ο «επαναπατρισμός» των πόρων που αφαιρέθηκαν από τους ΟΤΑ (Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων, Τέλη Καθαριότητας των Παραχωρησιούχων κ.ά.) αποτελούν βασικές ρυθμίσεις για τη Δημόσια Διοίκηση. Ειδικότερα, όταν έχουν αποδοθεί στους δήμους σημαντικές αρμοδιότητες, όπως η προστασία των αδέσποτων ζώων και η πολιτική προστασία, χωρίς όμως να έχουν αποδοθεί οι επαρκείς πόροι.

Ομολογουμένως, οι επαφές και η συνεργασία με την ηγεσία του ΥΠΕΣ έχουν επιφέρει αποτελέσματα στην ολοκλήρωση ενός δύσκολου εγχειρήματος, όπως ο θεσμικός και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των δήμων.

Στην ιεράρχηση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η υποστελέχωση αναδεικνύεται ως το μείζον πρόβλημα. Κι αν πριν λίγους μήνες ο υπουργός, Θ. Λιβάνιος, είχε ανακοινώσει -κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και κυβερνητικού κλιμακίου στην Θεσσαλονίκη- ότι ο δήμαρχος θα έχει αποφασιστικό ρόλο στη μετακίνηση των υπαλλήλων (κινητικότητα), κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα, γιατί και από ποιον αναιρέθηκε.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζωτικά καθημερινά προβλήματα και να σταματήσουμε την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γύρω από τον εκλογικό νόμο και τον τρόπο εκλογής των αιρετών. Φανταστείτε μία αντίστοιχη πρόταση και εφαρμογή της στις βουλευτικές εκλογές σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Στην ατζέντα πρέπει να κυριαρχήσει το θέμα της αντιμετώπισης των χρόνιων παθογενειών του συστήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς κανένας εκλογικός νόμος δεν θα λύσει από μόνος του τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 04.05.2025

Loader