Κώστας Καραγκούνης: Στόχος είναι όχι απλώς να δημιουργήσουμε περισσότερες αλλά καλύτερα αμειβόμενες και σταθερές δουλειές

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στη «ΜτΚ»

«Κάποιοι κουνούν το δάχτυλο των ευθυνών όμως την ίδια στιγμή είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται» υποστηρίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης αναφερόμενος στα πυρά της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο κ. Καραγκούνης για την ακρίβεια τονίζει ότι «δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια», μιλά για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο και υποστηρίζει ότι πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι η ψηφιακή κάρτα να επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το οποίο η ΝΔ προτείνει Εξεταστική, και όχι Προανακριτική. Γιατί ενώ υπάρχει η δικογραφία της ευρωπαίας εισαγγελέα κρίνετε ότι η έρευνα πρέπει να προχωρήσει τόσο σε βάθος και σε τι προσδοκάτε από αυτή;

Προσωπικά είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στο δημόσιο διάλογο τη μεγάλη προσοχή και θεσμική υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι σε αυτή την υπόθεση. Το λέω αυτό γιατί είναι μία υπόθεση με πολλές παραμέτρους, με πολλές πτυχές και εκφάνσεις και ο στόχος όλων είναι να αναδείξουμε τη ρίζα του κακού δηλαδή από πού εκκινείται το πρόβλημα και γιατί κάποιοι βρήκαν τον τρόπο να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν τις τρύπες του συστήματος. Με τις παραδοχές αυτές η Νέα Δημοκρατία προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής γιατί όπως είπε και ο Πρωθυπουργός από την μέχρι τώρα έρευνα της υπόθεσης δεν προκύπτει ποινική ευθύνη υπουργών. Έφθασαν τα κόμματα να προσπαθούν να εξειδικεύσουν συμμετοχική δράση των υπουργών σε αδικήματα όταν η ίδια η Δικαιοσύνη δεν έχει ακόμα προσδιορίσει την προσωποποιημένη ευθύνη των φυσικών αυτουργών. Και όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα η αβελτηρία του συστήματος που σας ανέφερα νωρίτερα αγγίζει πολλά πρόσωπα από όλους τους χώρους και από όλες τις πλευρές και είμαστε ακόμη στην αρχή του νήματος. Οπότε κάποιοι κουνούν το δάχτυλο των ευθυνών όμως την ίδια στιγμή είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Και ίσως κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη τους παραιτούνται και σωστά ρωτά η Νέα Δημοκρατία αν θα υπάρξει και συνέχεια σε αυτές τις παραιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι τα κόμματα θα πρέπει να ομονοήσουν, ώστε να γίνει μία ενδελεχής αρχική έρευνα, να δούμε όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης και όποιες ευθύνες προκύψουν να τις εξετάσουμε στη συνέχεια ειδικότερα.

Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες. Μήπως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπισή της δεν ήταν τα ενδεδειγμένα; Υπάρχουν περιθώρια;

Η κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα αναγνωρίζει ως βασικό πρόβλημα και ως απόλυτη προτεραιότητά της την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το είπε και ο πρωθυπουργός ότι οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται από τη συσσωρευμένη ακρίβεια και αρκετοί τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Γι’ αυτό και οι προσπάθειες μας εξειδικεύονται στο να στηρίξουμε το εισόδημά τους και να τους ελαφρύνουμε από τα βάρη. Με λίγα λόγια δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια.

Η στρατηγική μας είναι τάξη στα δημόσια οικονομικά, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δραστική μείωση της ανεργίας, δημιουργία μόνιμων και αυξανόμενων πλεονασμάτων που προέρχονται από την ανάπτυξη και όχι από φόρους και απόδοση αυτών πίσω στην κοινωνία. Γι’ αυτό και πέρσι επιστρέψαμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ με ένα ενοίκιο πίσω πρακτικά σε όλους τους ενοικιαστές, τον Νοέμβριο, και 250 ευρώ μόνιμη στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, πάλι τον Νοέμβριο. Με το ίδιο σκεπτικό θα προχωρήσουμε και για τον επόμενο χρόνο.

Παρά τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού, η ακρίβεια εξακολουθεί να ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Τα συνδικάτα διεκδικούν γενναίες, όπως λένε αυξήσεις, και επαναφορά του κοινωνικού διαλόγου. Ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας;

Οι πολιτικές είναι αυτές που ανέφερα προηγουμένως. Τάξη στα δημοσιονομικά, ανάπτυξη και δραστική αύξηση του ΑΕΠ. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι οι μισθοί στην χώρα μας από το 2019 έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πρώτα απ’ όλα ο κατώτατος μισθός ο οποίος διαμορφώθηκε από την 1η Απριλίου 2025 στα 880 ευρώ, καθώς και η αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου από 37,07 ευρώ σε 39,30 ευρώ. Η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 ανέρχεται στα 230 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 35,4%.

Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Αλλά και μέσος μισθός έχει αντίστοιχη αύξηση, αφού αγγίζει τα 1.342 ευρώ δηλαδή αύξηση 7,2% σε σχέση με το 2023 που ο μέσος μισθός ήταν 1.251€ και αύξηση 28,3% από το 2019 όπου ο μέσος μισθός ήταν 1.046€. Επίσης το 53,7% των εργαζομένων λαμβάνουν μισθό πάνω από 1.000 ευρώ έναντι 46,3% το 2023 και 36,3% το 2019.

Και τέλος, επίσης πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι τρεις στους τέσσερις εργαζομένους είναι πλέον πλήρους απασχόλησης και σε αυτούς τους εργαζομένους ο μισθός ξεπερνά τα 1.450 ευρώ. Η προσπάθειά μας θα συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα με στόχο περεταίρω αύξησης τόσο του κατώτατου όσο και του μέσου μισθού μέχρι το 2027. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αφού τα νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό αλλά όπως είπα η κυβέρνηση μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια.

Προσπαθούμε να θωρακίσουμε τα νοικοκυριά με αύξηση των εισοδημάτων και με την μείωση των βαρών και παράλληλα αναπτύσσουμε πολιτικές που έχουν ήδη ληφθεί ή προγραμματίζονται όπως είναι η αύξηση των μισθών, η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι επενδύσεις σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας και πολλά άλλα. Ο βασικός μας στόχος όπως τον έχει περιγράψει πολλές φορές ο πρωθυπουργός είναι όχι απλώς να δημιουργήσουμε περισσότερες δουλειές - που από το 2019 έχουμε δημιουργήσει πάνω από μισό εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας και έχουμε ρίξει την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ δηλαδή κάτω από 8% -αλλά καλύτερα αμειβόμενες και σταθερές δουλειές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «πακέτο ΔΕΘ» που θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβρη υπολογίζεται σε μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ποιες ομάδες της κοινωνίας μπαίνουν σε πρώτο πλάνο από εδώ και στο εξής για την κυβέρνηση;

Στόχος της κυβέρνησης είναι να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς και να τους ελαφρύνουμε από τα βάρη. Το είπε και ο πρωθυπουργός έχουμε δημιουργήσει έναν πολύ σημαντικό δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος δεν είναι ευκαταφρόνητος. Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμα στα τελικά μέτρα οπότε λίγη υπομονή μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αλλά αυτό το οποίο είναι σημαντικό να τονισθεί είναι ότι σε μια εποχή όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες κοιτάνε από που θα κόψουν, το βλέπουμε να εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Γαλλία, γιατί έχουν υπερβολικά ελλείμματα, σε μια εποχή που συζητούν τις δαπάνες που θα κόψουν και τους φόρους που θα αυξήσουν, εμείς σχεδιάζουμε πόσο θα στηρίξουμε τα εισοδήματα και πόσο θα μειώσουμε τα βάρη για όλους.

Τι άλλες παρεμβάσεις προωθεί το υπουργείο για περαιτέρω μείωσή της ανεργίας;

Πρώτα απ’ όλα να σας πω ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ξεδιπλώνει ένα πλέγμα πολιτικών με στόχο την μείωση της ανεργίας και την τόνωση της απασχόλησης. Και η προσπάθειά μας εξειδικεύεται τόσο στις θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων αλλά και χαμηλότερων με έμφαση στις τεχνικές δουλείες.

Οι «Ημέρες Καριέρας» που διοργανώνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης του υπουργείου αποτελούν μέρος των δράσεων και εκδηλώσεων οι οποίες υλοποιούνται σε όλη την επικράτεια με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας και στόχος των εκδηλώσεων είναι να δώσουν τη δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους εταιρειών που αναζητούν κατάλληλο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων και επιπέδων εξειδίκευσης. Για να έχετε μια εικόνα, μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 7.500 προσλήψεις μέσω των «Ημερών Καριέρας» γεγονός που καταδεικνύει την επιτυχία τους. Επίσης το υπουργείο, μαζί με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), έχουν θέσει σε λειτουργία την πλατφόρμα Job Match η οποία σου δίνει η δυνατότητα να μπει κάποιος ενδιαφερόμενος και να δηλώσει τις προτιμήσεις του, βάζοντας παράλληλα και κάποια φίλτρα.

Ταυτόχρονα, φίλτρα-θέσεις εργασίας ανεβάζουν και οι εργοδότες. Αυτόματα λοιπόν το σύστημα κάνει τη σύζευξη μεταξύ των προτιμήσεων του ενδιαφερομένου και των θέσεων εργασίας, που προσφέρει ο εργοδότης και βγάζει μία λίστα με τις επιχειρήσεις, οι οποίες πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Μόλις ο ενδιαφερόμενος δει κάτι που τον ενδιαφέρει, μπορεί να γίνει αμέσως βιντεοκλήση και να κάνει συνέντευξη επί τόπου. Με αυτήν τη διαδικασία, μπορεί σε 2,5 λεπτά να βρει κάποιος δουλειά. Αυτή είναι η ουσία της διευκόλυνσης. Ήδη, έχουμε στο Job Match 22.000 υποψηφίους από πέρσι και έχουν γίνει συνολικά πάνω από 46.000 συζεύξεις. Επίσης προωθούμε την πολύ επιτυχημένη πρωτοβουλία του rebrain greece. Ήδη ταξιδέψαμε σε Λονδίνο και Άμστερνταμ με αξιοσημείωτη επιτυχία, όπου πραγματοποιήσαμε την σχετική εκδήλωση με συμμετοχή πολλών εταιρειών κολοσσών της χώρας και με συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων του εξωτερικού που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την πλατφόρμα.

Όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει η υπουργός σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, πάνω από 400.000 Ελληνόπουλα έχουν επιστρέψει στην χώρα μετά την κρίση, ήτοι περίπου τα 3 /4 απ’ όσους έφυγαν τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Όσοι γύρισαν το έκαναν γιατί βλέπουν ότι το εισόδημα συνεχώς αυξάνεται, οι προοπτικές της οικονομίας συνεχώς βελτιώνονται και βασικά επειδή η Κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα, φορολογικά και άλλα ώστε να κινητροδοτήσει την επιστροφή τους.

Οι παρεμβάσεις μας συμβάλλουν αποφασιστικά στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της απασχόλησης καθώς και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού βελτιώνοντας την εικόνα της χώρας στους σχετικούς δείκτες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ανεργία έχει πέσει από το 2019 στο μισό και για πρώτη φορά κάτω από το 8 %. Ειδικά στους νέους και στις γυναίκες έχει γίνει αρκετή δουλειά και σε αυτές τις ομάδες έχουμε εντυπωσιακή μείωση κάτω του μισού σε ποσοστιαία κλίμακα. Έχουμε βέβαια πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε.

Ποιες βασικές αλλαγές φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο ωράριο; Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η τήρησή του από τους εργοδότες;

Επειδή γίνεται πολύ συζήτηση για το μέγιστο επιτρεπόμενο ημερήσιο ωράριο να δώσουμε κάποιες εξειδικεύσεις για το ζήτημα αυτό. Το έχω πει πολλές φορές ότι η νομοθεσία θα προβλέπει ότι οι υπερωρίες θα αυξηθούν από τις τρεις στις τέσσερις ώρες τηρουμένων των ειδικών προβλέψεων της νομοθεσίας. Ήτοι 11 ώρες ανάπαυση ημερησίως, 150 ώρες τον χρόνο υπερωρίες κατά μέγιστο και 48 ώρες εργασίας τη βδομάδα σε περίοδο αναφοράς τετραμήνου. Όσον αφορά τη διασφάλιση και την τήρηση του νόμου να σας υπομνήσω ότι με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας έχουμε θεαματικά αποτελέσματα στην καταγραφή των υπερωριών και στην πληρωμή του πραγματικού χρόνου εργασίας και βέβαια η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας κάνει εκτεταμένους ελέγχους και έχει επιβάλει πρόστιμα και κυρώσεις γι’ αυτό και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα που σας ανέφερα.

Η επιβολή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε ορισμένους κλάδους έφερε θεαματική αύξηση των δηλωμένων υπερωριών. Σχεδιάζεται η καθολική εφαρμογή της;

Σύμφωνα με τα στοιχεία Μαΐου 2025 που δηλώθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ο κλάδος του τουρισμού καταγράφει αύξηση 1055% σε δηλωμένες υπερωρίες, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, αύξηση 129% στην εστίαση, 92% στο λιανεμπόριο και 85% στη βιομηχανία. Αυτοί είναι όλοι κλάδοι οι οποίοι πέρυσι, τέτοια εποχή, δεν είχαν υπαχθεί στην υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική είναι η κάρτα και πόσο προστατεύει πρωτίστως τον εργαζόμενο. Γιατί; Γιατί καταγράφει πόση ώρα πραγματικά εργάζεται και διασφαλίζει ότι αμείβεται για το χρόνο που δουλεύει. Στόχος μας είναι να επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με προφανή όμως προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 27.07.2025

Loader