- Newsroom
Σε νέα επιχείρηση διασταυρώσεων ρίχνεται η ΑΑΔΕ, βάζοντας στο στόχαστρο ακίνητα που δηλώνονται ως «κλειστά» αλλά στην πράξη κατοικούνται ή ενοικιάζονται χωρίς να δηλώνονται τα αντίστοιχα εισοδήματα.
Οι έλεγχοι αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού, με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής μέσω «μαύρων» μισθώσεων.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αλλαγές στο πλαίσιο της τριετούς φοροαπαλλαγής, ώστε να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις που αποκλείουν σήμερα χιλιάδες ιδιοκτήτες από το μέτρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τη διασταύρωση στοιχείων από τις δηλώσεις Ε2 και Ε9 με τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος που παρέχουν οι πάροχοι ενέργειας.
Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις όπου ακίνητα έχουν δηλωθεί ως μη ηλεκτροδοτούμενα ή κενά, ενώ εμφανίζουν σταθερή ή αυξημένη κατανάλωση, υποδηλώνοντας μόνιμη ή περιοδική χρήση.
Τα πρώτα «καμπανάκια» έχουν ήδη χτυπήσει από περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση, όπου πολλοί ιδιοκτήτες αποφεύγουν να δηλώσουν την ενοικίαση των ακινήτων τους σε τουρίστες εισπράττοντας τα ενοίκια χωρίς να αποδίδουν φόρους. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται ακίνητα σε νησιά, τουριστικές πόλεις και περιοχές με έντονη Airbnb δραστηριότητα, όπου οι κινήσεις στο ρολόι του ρεύματος προδίδουν αυξημένη χρήση, παρά τις δηλώσεις περί… αδράνειας.
Στελέχη της ΑΑΔΕ εξηγούν ότι οι διασταυρώσεις θα είναι αυτοματοποιημένες, με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων που έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία, καθώς και της τεχνητής νοημοσύνης.
Τα ευρήματα θα οδηγούν είτε σε αποστολή ειδοποιήσεων στους ιδιοκτήτες, είτε - στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις - σε επιτόπιους ελέγχους και πρόστιμα για αδήλωτα εισοδήματα και μη τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων.
Περίπου 750.000 τα κενά ακίνητα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον χώρο των ακινήτων καθώς όπως έχει διαπιστωθεί ένα μεγάλο ποσοστό αδήλωτης δραστηριότητας, ιδίως σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και «φιλοξενίες», που μεταφράζονται σε ανεπίσημες ενοικιάσεις.
Σημειώνεται ότι η απογραφή κατοικιών που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, έδειξε ότι τα κενά ακίνητα, όσα δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ανέρχονται σε περίπου 750.000.
Πότε χάνεται η φοροαπαλλαγή
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τροποποιήσεις στο πλαίσιο της τριετούς φοροαπαλλαγής για φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν κατοικίες έως 120 τ.μ., οι οποίες παρέμεναν κλειστές για τουλάχιστον τρία έτη και επαναδιατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση.
Σήμερα, η απαλλαγή χάνεται εάν ο ενοικιαστής αποχωρήσει πριν από την ολοκλήρωση των 36 μηνών, ακόμη και αν ακολουθήσει αμέσως νέα σύμβαση.
Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα επιτρέπει διαδοχικές συμβάσεις εντός της ίδιας τριετίας, υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο δεν παραμένει κενό. Έτσι, για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης θα μπορεί να νοικιάσει το ίδιο ακίνητο πρώτα σε στρατιωτικό για έναν χρόνο και ακολούθως σε δημόσιο υπάλληλο για άλλους 18 μήνες, χωρίς να χάσει το φορολογικό όφελος.
Στόχος είναι να «ξεκλειδώσουν» περισσότερες κατοικίες, ειδικά σε πόλεις και νησιά, ώστε να καλυφθούν οι στεγαστικές ανάγκες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, γιατρών, εποχικών εργαζομένων και δημόσιων λειτουργών, για τους οποίους η ανεύρεση στέγης συχνά ισοδυναμεί με… Γολγοθά.