- Newsroom
“Τσάμπιον”, “Τζάγκουαρ”, “Χαρά”... Για 76 χρόνια τα σκάφη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης οργώνουν τις θάλασσες της Ελλάδας και όχι μόνο. Από τον ΙΟΘ πέρασαν εκατοντάδες σπουδαίοι αθλητές, φέρνοντας τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των αθλητικών γεγονότων που διεξάγονταν όλα αυτά τα χρόνια σε όλο τον κόσμο.
Περισσότερες από 330 φωτογραφίες, στην πλειοψηφία τους αδημοσίευτες, από την πολύχρονη ιστορία του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο πολυσέλιδο λεύκωμα του “ΙΟΘ 1933-2008”. Την έρευνα και την καταγραφή της ιστορίας του ομίλου διενήργησε το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το ένατο κατά σειρά αθλητικό λεύκωμα που εκδίδει το ΚΙΘ του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος καταγραφής της αθλητικής ιστορίας της πόλης. Καρπός της εν λόγω έρευνας είναι ένα πλούσιο ιστορικό λεύκωμα, στο οποίο παρουσιάζονται πολλά τεκμήρια και στιγμιότυπα από την ιστορία του ομίλου, αλλά και του αθλητισμού της Θεσσαλονίκης γενικότερα. Για το λεύκωμα εργάστηκαν οι επιστήμονες Νικολέτα Μολόχα, η οποία κατέγραψε την περίοδο 1970-2008, και Ανέστης Στεφανίδης, που ασχολήθηκε με την πρώτη περίοδο, 1933-1970.
Το ιστορικό λεύκωμα “Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Θεσσαλονίκης, 1933-2008” θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανώσει το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 9 Μαρτίου και ώρα 19.30 στο αμφιθέατρο του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Γάκης, ο πρόεδρος του δ.σ. του ομίλου Διονύσης Πολυχρονιάδης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Ιωάννης Καρράς.
Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΙΟΘ
Ο ΙΟΘ ιδρύθηκε το 1933, σε μια εποχή που τα θαλάσσια αθλήματα βρίσκονταν στα σπάργανα στη Θεσσαλονίκη. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε ιδρυθεί ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, οι άνθρωποι του οποίου προτίμησαν να ασχοληθούν μόνο με την κωπηλασία, γιατί η ιστιοπλοΐα δεν είχε αναπτυχθεί εκείνη τη στιγμή. Όταν αυτό έγινε, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, η ιστιοπλοΐα απέκτησε ελιτίστικο χαρακτήρα.
Οι ιδρυτές του ΙΟΘ (στο έγγραφο που κατατέθηκε στο πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ως ιδρυτές του ΙΟΘ αναφέρονται οι Σταύρος Τορόσης, Σίμων Μπιλιμάτσης, Νίκος Φαρούτσιας, Κωνσταντίνος Μαγγλής, Κώστας Μπίτσιος, Φαίδων Καμπίτογλου, Όθων Θεοδωρίδης, Ιωσήφ Αμπραβανέλ, Ερρίκος Κονδίνο, Παναγιώτης Μουσουρίδης, Αναστάσιος Δόικος, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, Κώστας Ισαακίδης, Ραφαέλ Πελοσώφ, Μιχαήλ Φωστηρόπουλος, Κώστας Πάππου, Εμμανουήλ Χατζόπουλος, Δημήτριος Ταμπουράς, Μώυς Μόλχο), πρωτοπόροι του ελληνικού ναυταθλητισμού, έδωσαν στην ιστιοπλοία πραγματικό αθλητικό περιεχόμενο. Πήραν ένα άθλημα που είχε λοξοδρομήσει σε ατραξιόν κοσμικών εκδηλώσεων και δημιούργησαν τις απαρχές της ελληνικής αθλητικής ιστιοπλοΐας. Στις εγκαταστάσεις του ΙΟΘ μπορούσαν να μάθουν ιστιοπλοΐα και τα μυστικά της θάλασσας όσα παιδιά το επιθυμούσαν και όχι μόνο εκείνα που είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα σκάφος.
Λίγο αργότερα οι άνθρωποι του ομίλου σκέφτηκαν να δημιουργήσουν έναν ομοιόμορφο τύπο σκαφών, για να υπάρχει πραγματικός αθλητικός ανταγωνισμός και έτσι δημιουργήθηκαν οι περίφημοι “Γλάροι”, οι οποίοι τις επόμενες δεκαετίες έγιναν το σήμα κατατεθέν της ιστιοπλοΐας της Θεσσαλονίκης. Ύστερα από μερικά χρόνια οι άνθρωποι του ΙΟΘ αποφάσισαν να ασχοληθούν και με την κωπηλασία. Προσέλαβαν, ως προπονητή, έναν Άγγλο, τον Άρθουρ Χιλ, και πολύ γρήγορα άρχισαν να έχουν διακρίσεις και στο άθλημα αυτό. Το 1939 η ομάδα του ΙΟΘ αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στην τετράκωπο της ανώτερης κατηγορίας. Το 1940 έγιναν για πρώτη φορά πανελλήνιοι κωπηλατικοί αγώνες στη Θεσσαλονίκη και οι δύο ναυτικοί όμιλοι της πόλης διακρίθηκαν και στον αγωνιστικό και στον οργανωτικό τομέα. Η Θεσσαλονίκη λίγο πριν από τον πόλεμο είχε κατακτήσει τα ναυτικά πρωτεία της Ελλάδας. Ο πόλεμος διέκοψε την πορεία του ΙΟΘ. Δύο από τα παιδιά του, ο πρωταθλητής κωπηλασίας Γ. Παππάς και ο ίκαρος Ι. Σακελλαρίου, έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών. Την περίοδο της κατοχής οι άνθρωποι του ομίλου στράφηκαν στην προσπάθεια διάσωσης των παιδιών της πόλης. Περισσότερα από 250 παιδιά σιτίζονταν τότε καθημερινά στις εγκαταστάσεις του ομίλου.
Μετά τον πόλεμο οι άνθρωποι του ΙΟΘ αναπλήρωσαν όλες τις απώλειες (είχαν κλαπεί σχεδόν όλα τα σκάφη) και συνέχισαν τις επιτυχίες.
ΜΕΤΑ ΤΟ ʽ50
Το 1953 ιδρύθηκε η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και στο δ.σ. της υπήρχαν δύο άνθρωποι του ΙΟΘ. Τη δεκαετία του ʼ50 στις ομάδες του ομίλου εμφανίστηκαν πολλοί ταλαντούχοι αθλητές. Ο εξαιρετικός κωπηλάτης Νεοκλής Παπανικολάου αναδείχτηκε ένας από τους σπουδαιότερους ερέτες της Ελλάδας, έγινε αρχηγός της εθνικής ομάδας και σημείωσε πολλές επιτυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μαζί του και οι κωπηλάτες Ν. Πηγούνης, Δ. Γαϊτανίδης, Σπ. Κεχαγιάς και ο πηδαλιούχος Α. Καρακατσίδης. Στην ιστιοπλοΐα έκανε την εμφάνισή του ο Ι. Μιχαηλίδης με το περίφημο “Τσάμπιον” και πλήρωμα τους Τ. Γιαννακό και Η. Χατζηεμμανουήλ. Την ίδια εποχή ο ιστιοπλόος Σ. Γεωργίου και η αμερικανίδα σύζυγός του Σ. Πέρι πραγματοποίησαν ένα εξαιρετικό ναυτικό κατόρθωμα, διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό μόνο με τα πανιά του μικρού τους σκάφους “Χαρά”.
Στα μέσα της δεκαετίας του ʼ50 οι αθλητές του ΙΟΘ συνέχισαν την επιτυχημένη πορεία τους με τους ιστιοπλόους Β. Κυριαζή, Α. Δοξόπουλο, Κ. Πολλάτ, Μ. Σαπλιστή, Δ. Κούζα και Ι. Καριοφύλλη. Ο τελευταίος συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του 1960, αναδείχτηκε πολλές φορές πρωταθλητής Ελλάδας, ενώ στα τέλη του ʽ80 έκανε το γύρο του κόσμου με το σκάφος του. Εκείνη την εποχή στον ΙΟΘ αγωνιζόταν και ο σπουδαίος ιστιοπλόος Ν. Ευθυβουλίδης, ο οποίος με το ιστορικό του σκάφος “Τζάγκουαρ” συμμετείχε στους αγώνες ανοικτής θαλάσσης που άρχισαν τότε να διοργανώνονται στα νερά του Αιγαίου.
Στη σύγχρονη εποχή ο ΙΟΘ, παράλληλα με την ιστιοπλοΐα και την κωπηλασία, ενέταξε στις δράσεις και νέα αθλήματα. Η τεχνική κολύμβηση, το κανόε-καγιάκ και το θαλάσσιο σκι ανέδειξαν σπουδαίους πρωταθλητές. Οι Γ. Παλούκος, Κ. Βόζιανος, Ε. Στερεόπουλος, Α. Παλεράς, Α. Τζανιδάκης, Γ. Ωρολογάς, Δ. Λεκάκης, Κ. Τριγκώνης, Μ. Σακελλαρίδου, Ε. Γρηγοριάδου, Μ. Πετροπούλου, Μ. Σεραφειμίδου, Π. Καραμυτηλιού, Α. Κορνηλίου, Ε. Κωνσταντινίδου, Ε. Χατζηιγνατιάδου, Ι. Βερενίδης, Α. Καρέτσος, Β. Λαυρεντιάδης, Ε. Βοσκοπούλου, Χ. Γαγανέλης και πολλοί άλλοι διακρίθηκαν στα αθλήματά τους και συνέχισαν επάξια τη σπουδαία αθλητική παράδοση που δημιούργησαν οι ιδρυτές και οι πρωτοπόροι του ιστιοπλοϊκού ομίλου και του ελληνικού ναυταθλητισμού.