Χρηματιστήριο: Το νέο «στοίχημα», τα δυνατά «χαρτιά» και οι εξωτερικοί κίνδυνοι
Η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα επίπεδα των 124 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας… στις αρχές Σεπτεμβρίου 2008
- Newsroom
Αυτό που πρακτικά φαινόταν αδύνατο, έγινε πραγματικότητα. Στους έξι ορόφους του Λευκού Πύργου, σε έναν χώρο μόλις 450 τετρ. μ., παρουσιάζονται 23 αιώνες ιστορίας της Θεσσαλονίκης.
Λευκός Πύργος. Τα ίχνη του στο χρόνο
Ο Λευκός Πύργος, το μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, στο παρελθόν αποτελούσε το νοτιοανατολικό πύργο της οχύρωσής της. Η ακριβής χρονολόγησή του δεν είναι γνωστή, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κτίσθηκε στα τέλη του 15ου αι., μετά την κατάκτηση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, και αντικατέστησε έναν παλαιότερο βυζαντινό πύργο. Στη μακρά ιστορία του έχει αλλάξει κατά καιρούς ονόματα και χρήσεις. Τον 18ο αιώνα αναφέρεται ως ''Φρούριο της Καλαμαριάς'', ενώ το 19ο αιώνα ως ''Πύργος των γενιτσάρων'' και ''Πύργος του αίματος''. Τα δύο τελευταία ονόματα οφείλονται στο γεγονός ότι ήταν φυλακή βαρυποινιτών και η όψη του βαφόταν με αίμα από τις συχνές εκτελέσεις των φυλακισμένων. Το 1890 ένας κατάδικος, για να αποκτήσει την ελευθερία του, άσπρισε με ασβέστη τον πύργο και έκτοτε έμεινε η σημερινή ονομασία του. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, ο πύργος περιήλθε στο ελληνικό δημόσιο. Στη διάρκεια του Αʼ Παγκοσμίου Πολέμου στέγαζε το κέντρο διαβιβάσεων των συμμάχων, ενώ το 1916 ένας του όροφος χρησιμοποιήθηκε για τη φύλαξη αρχαιοτήτων που προέρχονταν από τις αρχαιολογικές δραστηριότητες των βρετανικών δυνάμεων στη ζώνη ευθύνης τους. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για την αεράμυνα της πόλης αλλά και ως Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου. Οι τελευταίοι που στεγάσθηκαν στον πύργο, πριν από την αναστήλωσή του, ήταν οι ναυτοπρόσκοποι. Το 1983 - 1985 έγινε από την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η αναστήλωση του μνημείου και η μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο.
___________________________________________________
Περιβάλλων χώρος. Διαμάχες για τη πεσσοστοιχία
Παλιά “αμαρτία” η πεσσοστοιχία στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου, για την οποία η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών για την αισθητική της από πολίτες και δημοτικούς συμβούλους, όπως η Χρύσα Αράπογλου. Η αρχιτέκτονας Χαρίκλεια Σιαξαμπάνη, επιβλέπουσα τις εργασίες εκ μέρους της Εφορείας, υποστηρίζει ότι η υπηρεσία είχε εκφράσει κατʼ επανάληψη τις ενστάσεις της για την κατασκευή των πεσσών, προκρίνοντας τη λύση της δενδροστοιχίας για τη χωροθέτηση. Όπως δήλωσε στη “Μ”, έπρεπε να είχε προβλεφθεί από το 1997, οπότε συντάχθηκε η αρχική μελέτη της αρχιτέκτονος Κατερίνας Τσιγαρίδα, την οποία συνυπέγραφε μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών. “Η μελέτη κρίθηκε, εγκρίθηκε και εμείς απλώς εκτελούμε τις εντολές του υπουργείου. Δεν μπορεί να μην εκτελεστεί το έργο, γιατί χρηματοδοτείται από το Γʼ ΚΠΣ”. Τον Μάρτιο του 2004, με υπουργική απόφαση, έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επιβαλλόταν η κατάργηση της κατασκευής των πεσσών. Ωστόσο, η τροποποιητική μελέτη που υποβλήθηκε εκ νέου στο ΚΑΣ, εγκεκριμένη με υπουργική απόφαση τον Φεβρουάριο του 2006, περιλάμβανε την κατασκευή των πεσσών. Η κ. Σαξιαμπάνη αναγνωρίζει ότι η μελέτη της κ. Τσιγαρίδα θέλει να διαχωρίσει το μνημείο από το χώρο που θα εξυπηρετεί χρηστικές ανάγκες, όπως τα WC και τους χώρους στάθμευσης, και σημειώνει ότι η αισθητική είναι υποκειμενική υπόθεση. Προσθέτει ότι εάν εξαρχής συντασσόταν μια μελέτη σε συνεργασία με την Εφορεία, τότε θα ήταν εφικτή και η ανάδειξη του αυθεντικού περιτειχίσματος του Λευκού Πύργου και όχι μόνον της ανώτερης επιφάνειάς του. “Ενώ έχουμε ένα πλούσιο παρελθόν ως χώρα, δεν έχουμε αφομοιώσει τη διακήρυξη του Άμστερνταμ, να ξεκινούμε δηλαδή το σχεδιασμό μας από το μνημείο και όχι παρεμπιπτόντως να συμπεριλάβουμε και αυτό”.
Δέσποινα Ντάρτζαλη
Η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα επίπεδα των 124 δισ. ευρώ, επιστρέφοντας… στις αρχές Σεπτεμβρίου 2008
Εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της τιμής στο «πράσινο»
Οι 2 γονείς κατέβαιναν με τα παιδιά τους από την κορυφή, όταν αποπροσανατολίστηκαν
Από νωρίς το απόγευμα αναμένονται τα φαινόμενα στην κεντρική Μακεδονία