- Newsroom

Μέσα σε τρεις ώρες έπεσε στη Θεσσαλονίκη τόση βροχή όση υπό κανονικές συνθήκες έπρεπε να πέφτει σε τέσσερις μήνες. Το μισό μέτρο έφτασε το νερό στη Βασιλίσσης Όλγας.
Ανοχύρωτη η Θεσσαλονίκη στα ξαφνικά μπουρίνια του καλοκαιριού, κυρίως λόγω απουσίας αντιπλημμυρικών έργων.
Οι μελέτες παραμένουν στα χαρτιά, ενώ τα κονδύλια είναι περιορισμένα.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη Ένα δίωρο φλας φατ ήταν αρκετό για να μετατραπεί η Θεσσαλονίκη σε… Βενετία και να υποστεί βιβλική καταστροφή η Άσσηρος.
Φλας φατ χαρακτηρίζεται από τους μετεωρολόγους το σπάνιο φαινόμενο των αστραπιαίων πλημμύρων, που είναι αποτέλεσμα της λεγόμενης «πολυκύτταρης καταιγίδας», όπως ήταν αυτή που έπληξε χθες από τις 3.30 τα ξημερώματα έως τις 6 το πρωί το πολεοδομικό συγκρότημα και περιοχές του νομού.
Σπίτια και καταστήματα, αποθήκες και λεβητοστάσια, στο κέντρο της πόλης, ανατολικά και δυτικά, πλημμύρισαν, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και οι πλατείες σε λίμνες. Σταθμευμένα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά, μαζί με χώματα, λάσπες και άλλα φερτά υλικά. Τα φανάρια σταμάτησαν να λειτουργούν στην ανατολική Θεσσαλονίκη, περιφερειακά της πόλης και στην περιοχή της Λαχαναγοράς, με αποτέλεσμα να επικρατήσει κυκλοφοριακό χάος. Η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου δέχτηκε το μεγαλύτερο όγκο υδάτων, και οι τροχονόμοι διέκοψαν την κυκλοφορία, μπροστά στον κίνδυνο να παρασυρθούν αυτοκίνητα μαζί με τους οδηγούς τους. Σε πολλές περιοχές διακόπηκε η ηλεκτροδότηση, η οποία άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά από το μεσημέρι. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε περισσότερες από 200 κλήσεις για άντληση υδάτων.
ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Καταστροφές προκάλεσε η βροχή σε ολόκληρη την έκταση της Ασσήρου Θεσσαλονίκης. «Βιβλική καταστροφή, πρωτόγνωρα πράγματα. Σπίτια πλημμύρησαν, μαγαζιά καταστράφηκαν, δρόμοι υποχώρησαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, χάλασε το αποχετευτικό, έσπασε το δίκτυο ύδρευσης, καταστράφηκε η πλατεία», περιγράφει ο δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης και αποδίδει τη χτεσινή καταστροφή στο ότι η πολιτεία δεν φρόντισε να κάνει αντιπλημμυρικά έργα.
«Η Άσσηρος διασχίζεται από δύο χείμαρρους. Πέρσι είχαμε πυρκαγιά στο δάσος και δεν έγιναν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα από την πολιτεία, αν και καταθέσαμε αίτημα στα αρμόδια υπουργεία περιγράφοντας την κατάσταση. Αδιαφόρησαν. Έτσι, η βροχή κατέβασε φερτά υλικά και βούλωσε τα τεχνικά έργα. Το νερό έγινε ποτάμι στους δρόμους. Θα προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τις βλάβες, κι, από κει και πέρα, είναι θέμα νομαρχίας, περιφέρειας και υπουργείων», λέει ο δήμαρχος.
Πλημμύρες σημειώθηκαν και στην Περαία. «Στην περιοχή που σημειώνονται πάντα προβλήματα δεν είχαμε ιδιαίτερες ζημιές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διευθετήθηκε το μεγάλο ρέμα της Δαιδάλου, στην Αγία Τριάδα, και είναι υπό εξέλιξη έργο διευθέτησης του ρέματος που περνάει από την Περαία. Τον υπόλοιπο μήνα δημοπρατούνται οι διευθετήσεις άλλων πέντε ρεμάτων», σύμφωνα με τον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιάννη Αλεξανδρή.
Όπως έγραψε η «Μ» (φύλλο 18/8/2009), η Θεσσαλονίκη είναι ανοχύρωτη στα ξαφνικά μπουρίνια του καλοκαιριού, κυρίως λόγω απουσίας αντιπλημμυρικών έργων. Οι μελέτες παραμένουν στα χαρτιά, ενώ τα κονδύλια είναι περιορισμένα.
«ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ» «Έχουμε καταστραφεί. Είμαι 27 χρόνια εδώ, και πρώτη φορά είδα αυτό το κακό. Τα φρεάτια δεν επαρκούν. Κάποτε τα νερά οδηγούνταν στη θάλασσα. Σήμερα, με τα έργα που γίνονται, τις ανυψώσεις των δρόμων και των πεζοδρομίων, έρχονται κατευθείαν στα μαγαζιά και τα σπίτια μας. Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια. Τα αυτοκίνητα παρασύρονταν», περιγράφει η κ. Δήμητρα Ψωμά που έχει κατάστημα στην οδό Βασιλίσσης Όλγας με Καλλιδοπούλου. «Το νερό πλημμύρισε το υπόγειο, μπήκε στα ντουλάπια, παρέσυρε τα εμπορεύματα», συμπληρώνει η κ. Ευρυδίκη Χρυσοχοΐδου, ενώ, απαρηγόρητη, η κ. Κική Παπάζη, κοιτώντας όλο τον εξοπλισμό του κομμωτηρίου της στο πεζοδρόμιο «πνιγμένο» από τη λάσπη και το νερό, σημειώνει: «Καταστράφηκε το μαγαζί. Εξοπλισμός, εμπορεύματα, τιμολόγια, τα πάντα».
«Το νερό έφτασε στο μισό ύψος των αυτοκινήτων. Η Καλλιδοπούλου έγινε ποτάμι και παρέσυρε αυτοκίνητα», λέει η κ. Βασιλική Γιάτσιου, ενώ ο κ. Κώστας Χαρπίδης, στη Βασιλίσσης Όλγας, διαμαρτύρεται για το ότι «έκανε ο δήμος στο πεζοδρόμιο ένα καναλάκι το οποίο δεν λειτούργησε. Η κλίση του πεζοδρομίου είναι προς τα σπίτια, κι έρχεται το νερό». «Ήρθαν όλοι να δούνε τις ζημιές, έστω από περιέργεια, αλλά δεν είδαμε ακόμη αρμόδιο», καταγγέλλει ο κ. Στράτος Λίτσος, ενώ, σύμφωνα με την κ. Ζωή Καφαντάρη, «βούλωσαν τα φρεάτια. Πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος».
«ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΣΧΑΡΕΣ» «Το πρόβλημα της πλημμύρας δεν είναι πρόβλημα των σχαρών. Αυτό φαίνεται κι από το γεγονός ότι, όταν σταματά η βροχή, τα νερά απομακρύνονται. Εάν οι σχάρες δεν ήταν καθαρές, θα δημιουργούνταν λίμνες σε όλη την πόλη», απαντά ο προϊστάμενος της ΕΥΑΘ Αποχέτευσης Χρήστος Τραγανός. «Το πρόβλημα είναι ότι έριξε πολλή βροχή, που οι σχάρες δεν μπορούσαν να το πάρουν. Έχουν μελετηθεί για να παίρνουν βροχές δεκαετίας, σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς. Οι βροχές που πέσανε ήταν άνω της εικοσιπενταετίας. Σήμερα (χθες), βάσει των στοιχείων του πανεπιστημίου, έπεσαν 70 χιλιοστά βροχή σε μία ώρα. Όταν η Θεσσαλονίκη δέχεται κατά μέσο όρο πεντακόσια χιλιοστά, σημαίνει ότι μέσα σε δύο ώρες έπεσε το νερό που έπρεπε να πέφτει σε τρεις με τέσσερις μήνες. Εμείς καθαρίζουμε πολύ τακτικά τις σχάρες. Αυτό είναι το παντορροϊκό μας δίκτυο», τονίζει ο κ. Τραγανός.
«Έχουμε εργολαβία σε εξέλιξη στα πεζοδρόμια της Βασιλίσσης Όλγας, και θα κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις για νʼ αντιμετωπίζονται οι βροχοπτώσεις. Θα εξετάσουμε όλες τις περιπτώσεις στις χαμηλές οδούς», αναφέρει, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου.
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΜΙΩΝ Άμεση ήταν η κινητοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, μετά από εντολή του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη.
Από τις 6.30 π.μ. στάλθηκαν στην Άσσηρο, όπου διαπιστώθηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα, 19 σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, σε συνεργασία με το δήμο Ασσήρου, και να απομακρύνουν κορμούς δέντρων και φερτά υλικά από την κοίτη του χειμάρρου της Ασσήρου και τους δρόμους του οικισμού.
Στο μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες από τις βροχοπτώσεις περιοχές. Για το λόγο αυτό έχουν άμεσα συσταθεί δύο επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών.
Σήμερα, στη 1.30 μ.μ., κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων της νομαρχίας, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, θα επισκεφτεί την Άσσηρο, προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά το ύψος των ζημιών.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ Οι κάτοικοι του νομού Θεσσαλονίκης οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές από τις βροχοπτώσεις στις κυρίως κατοικίες τους, καθώς και σε κτίρια άλλης χρήσης (π.χ., καταστήματα, βιοτεχνίες, αγροτικές αποθήκες κλπ.), θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση-αίτηση στο δήμο της περιοχής τους, για να τύχουν σχετικής αποζημίωσης, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Επίσης, εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα άμεσης βιοτικής ανάγκης (σίτισης, ένδυσης κλπ.) και καταστροφής οικοσκεστη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας (Μοναστηρίου 107, 1ος όροφος, Τμήμα Κοινωνικής Αρωγής, τηλ. 2313 330326) έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2009υής λόγω των βροχοπτώσεων μπορούν να απευθύνονται , προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για να τύχουν σχετικής αποζημίωσης.
Πολυκύτταρη καταιγίδα “Ήταν πολυκύτταρη καταιγίδα, αποτελούμενη από πολλαπλές καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ένταση της βροχόπτωσης, τη μεγάλη ραγδαιότητα της βροχής, τα έντονα ηλεκτρικά φαινόμενα (κεραυνοί) και, κυρίως, την παρατεταμένη διάρκεια του φαινομένου», εξηγεί ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας. «Η αυξανόμενη ένταση των καταιγίδων που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα είναι πιθανόν να σχετίζεται με τις κλιματικές αλλαγές. Οι περισσότερες έρευνες συγκλίνουν σε αυτή την άποψη, και θα πρέπει στο μέλλον να περιμένουμε τέτοιες καταιγίδες και να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι», σημειώνει ο κ. Σιούτας και προσθέτει: “Λόγω της μεγάλης έντασης της βροχή, της ακραίας περίπτωσης, δεν προλαβαίνει να γίνει απορροή του νερού. Σε συνδυασμό με την άσφαλτο, το τσιμέντο και τον περιορισμό της απορροής, προκαλούνται συσσώρευση νερού και πλημμύρες. Οι πλημμύρες αυτές είναι αστραπιαίες, λέγονται φλας φλατ και προξενούν σοβαρά προβλήματα. Τα φαινόμενα αυτά τα θεωρούσαμε σπάνια».
Χρονικό πλημμυρών Η προηγούμενη νεροποντή που δημιούργησε πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως στη δυτική Θεσσαλονίκη είχε σημειωθεί ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου η πόλη πλημμύρισε τρεις φορές σε διάφορες περιοχές.
Πενήντα σπίτια, δρόμοι και αγροτικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν στις περιοχές των Βρασνών, της Ασπροβάλτας και του Σταυρού στις 24 Ιουνίου 2009. Οι ίδιες περιοχές, προστιθεμένων της Ρεντίνας, της Μεγάλης και Μικρής Βόλβης και των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Απολλωνίας, είχαν πληγεί από πλημμύρες στις 8 Οκτωβρίου του 2006, με τεράστιες καταστροφές.
Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης δέχτηκε καταστροφικές βροχές και στις 23 Ιανουαρίου 2009, όταν τα νερά της βροχής κατέβαιναν ορμητικά από την Άνω Πόλη. Οι κάθετοι δρόμοι της Αγίου Δημητρίου, της Εγνατίας και της Τσιμισκή γέμισαν νερά, το ύψος των οποίων σε κάποια σημεία διέλευσης έφτανε τα 45 εκατοστά. Πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στην Αγίων Πάντων, στον κόμβο της Μοναστηρίου, στη Διοικητηρίου και την Αντιγονιδών, στο Σιντριβάνι, στην περιοχή Λευκού Πύργου, στη διασταύρωση Ευαγγελίστριας, στη Βασιλίσσης Όλγας, σε τμήμα από την Μπότσαρη μέχρι τη Μαρτίου και στο Φοίνικα.
Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν στο νομό στις 3 Οκτωβρίου 2005 και στις 22 Σεπτεμβρίου 2005.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ «Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν διασφάλισε πόρους για τη μελέτη και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων», δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Δημοσίων Έργων του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μαγκριώτης, με αφορμή τις χθεσινές πλημμύρες.
«Μια περιορισμένη βροχόπτωση, όπως αυτή στις αρχές του Αυγούστου, ήταν ικανή να πλημμυρίσει την εσωτερική περιφερειακή, στην περιοχή του δήμου Σταυρούπολης, και να δημιουργήσει μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα. Το ίδιο συνέβη σήμερα στην περιοχή της Μαρτίου, στην παραλιακή και στην Άσσηρο.
»Οι ευθύνες των αρμόδιων φορέων (ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ΕΥΑΘ) για το μη έγκαιρο καθαρισμό των φρεατίων είναι μεγάλες, δεν επιτρέπουν το σωστό προγραμματισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
»Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης παραμένει εδώ και χρόνια το ζητούμενο για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους, καθώς πολλά από τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν ακόμα στα χαρτιά. Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να συντάξει ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς μόνο ένα μικρό μέρος τους κατασκευάζεται, και αυτό με αργούς ρυθμούς».