ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Τα θρυλικά "καμινίκια" έκλεισαν 86 χρόνια

- Newsroom

Ήταν το 1917, η Θεσσαλονίκη μόλις έχει καταστραφεί από τη μεγάλη πυρκαγιά και καμιά δεκαπενταριά νέοι της εποχής αποφασίζουν να δημιουργήσουν, κάπου στην προέκταση της οδού Ανθέων, κοντά στη σημερινή Νομαρχία, μία ποδοσφαιρική ομάδα: τη "Δύναμη". Τρία χρόνια αργότερα η ομάδα μετονομάζεται σε "Μέγας Αλέξανδρος", ομάδα που έμελλε να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο σε κοινωνικό, αθλητικό και πολιτιστικό επίπεδο μέχρι τις μέρες μας.


Του Παναγιώτη Χαραλαμπίδη
Xaralampidis@makthes.gr

Πρόκειται για το αρχαιότερο ερασιτεχνικό σωματείο, σύμβολο για ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης. Η πλούσια δράση του, προπολεμικά και μεταπολεμικά, με χρόνο επίσημης εκκίνησης το 1923, όταν και εγκρίθηκε το καταστατικό του συλλόγου, αποτελεί χρυσή παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Τα θρυλικά "Καμινίκια" είναι μαζί με τον Ηρακλή (1908) και τον  Άρη (1914) τα τρία ιδρυτικά μέλη της ΕΠΣΜ, χρονιά ορόσημο για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Ήταν η χρονιά που τα παιδιά της τότε εποχής κατέλαβαν ένα χώρο 15 στρεμμάτων στην περιοχή του Ντεπό, στο σημερινό πάρκο της Κρήτης, όπου στεγάζονται σήμερα τα εντευκτήρια του συλλόγου, για να δημιουργήσουν με ώρες ατέλειωτης προσωπικής εργασίας ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που υπήρχε μέχρι και το 1965. Το 1941 το γήπεδο καταλήφθηκε από τους Γερμανούς, που κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις.  

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Τον Ιανουάριο του 1945, όταν και απελευθερώθηκε η χώρα, ο Μ. Αλέξανδρος αναδημιουργήθηκε και από το 1945 μέχρι το 1950 κατέπληξε τη Βόρεια Ελλάδα με τις επιτυχίες του. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου συμμετείχε πριν την καθιέρωση του ενιαίου πρωταθλήματος (1959) στο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, με τις κορυφαίες ομάδες της πόλης (ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Mακεδονικό). Το 1985 με πρωτοβουλία των τότε παραγόντων του, ο Μέγας Αλέξανδρος μετατρέπει έναν σκουπιδότοπο στην περιοχή του Μύλου Αλλατίνη στο νέο του γήπεδο, που εξυπηρετεί ακόμη και σήμερα τις ανάγκες των ποδοσφαιρικών του τμημάτων. Συμπαραστάτες σε εκείνη την προσπάθεια ήταν ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο επί χρόνια συνάδελφος στη "Θεσσαλονίκη" Θόδωρος Πάντσιος.

Η... ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Από τη ομάδα ποδοσφαίρου αναδείχθηκαν οι Παναγιώτης Πατάκας, Άγγελος Βασιλειάδης, που έπαιξαν στην Εθνική, ως παίκτες μετέπειτα της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, oι Ζακαπίδας, Μαργαρόπουλος, Φρενέλης, Χατζηνικολάου, Ράμμος, Αργυριάδης στον Ηρακλή, Αγγελάκης, Βελλιάδης, Φιλίππου στον  Άρη, Λάζος στον ΠΑΟΚ, Ρούπας (Απόλλων Καλ.) Μπουγατσάς (Καβάλα). Η χρυσή Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου από το Μέγα Αλέξανδρο ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ, όπως και ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού, βουλευτής Γιώργος Λιάνης, και ο παλαίμαχος διεθνής γκολκίπερ Νίκος Χρηστίδης, Στην Εθνική μπάσκετ των γυναικών αγωνίστηκαν οι Γαρυφάλλου, Σεπιτάνου, Καλτσίδου, Καβαδία, ενώ στην Εθνική μπάσκετ αγωνίστηκε και ο Παντελής Παπαϊωακείμ. Σήμερα, εκτός από το ποδόσφαιρο, ο σύλλογος διαθέτει ομάδα μπάσκετ, που συμμετέχει στη Βʼ Εθνική, αυτή των γυναικών έπαιξε για χρόνια στη Αʼ Εθνική (τώρα παίζει στην Α2), ενώ η ομάδα βόλεϊ ανδρών συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Βʼ Εθνικής. Πανελλήνιους τίτλους έχουν κατακτήσει τόσο η ομάδα της άρσης βαρών (Γιάννης Δεμουρτζίδης) όσο και αυτή της ξιφασκίας (Τσεκούρα, Πασχαλίδου, Σιούλη).

"ΚΑΜΙΝΙΚΙ"
Aπό το 1944 παρακολουθεί το Μέγα Αλέξανδρο ο Αντώνης Σεμένης και συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του συλλόγου. Θεωρείται από τα ιδρυτικά στελέχη της ομάδας του μπάσκετ γύρω στο 1958. Μιλάει με θαυμασμό για την ομάδα του και νιώθει υπερήφανος που είναι "καμινίκι" από τα γεννοφάσκια του. Τον συναντήσαμε στα εντευκτήρια του συλλόγου που θεωρείται το... δεύτερο σπίτι του. "Για εμάς του παλιούς ο Μέγας Αλέξανδρος έχει τεράστιο συμβολισμό και αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της αθλητικής ιστορίας αυτής της πόλης", τόνισε και αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της ομάδας του: "Ο σύλλογος έχει μεγάλη επιρροή στη νεολαία, καθώς μέσα από τα σπλάχνα του ξεπήδησαν γενιές και γενιές που είτε έκαναν καριέρα ως σπουδαίοι αθλητές, είτε αναδείχθηκαν ως εξαίρετοι άνθρωποι της κοινωνίας, των γραμμάτων και του πολιτισμού". Για τα προβλήματα είπε: "Χωρίς αμφισβήτηση το γηπεδικό. Σε μία περιοχή όπως το Ντεπό, όπου τα πάντα πνίγονται στο τσιμέντο, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής αποτελεί μείζον ζήτημα. Κάνουμε τεράστιες θυσίες για να το αντιμετωπίσουμε".

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Η Μαρία Μπάμπου είναι η γενική γραμματέας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ανήκει στη νέα γενιά των παραγόντων της ομάδας. "Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε τα παιδιά και να τα φέρουμε στον αθλητισμό. Πόσο δύσκολο είναι το γνωρίζουμε εμείς, αφού η περιοχή ασφυκτιά πολεοδομικά και τα παιδιά έχουν ανάγκη από χώρους άθλησης. Νοικιάζουμε επτά σχολικές αίθουσες για να φιλοξενήσουμε τις ανάγκες των αθλητών μας, πλην του ποδοσφαίρου, που έχει το δικό του γήπεδο απέναντι από το Ποσειδώνιο. Είναι μεγάλο το επίτευγμα που επιτελεί ο Μέγας Αλέξανδρος υπʼ αυτές τις συνθήκες και κάνουμε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση: Θέλουμε γήπεδα" μας είπε χαρακτηριστικά.

  • Σήμερα ο Μέγας Αλέξανδρος διατηρεί, εκτός από το ποδοσφαιρικό τμήμα όλων των ηλικιών, τμήματα μπάσκετ σε άνδρες, γυναίκες και σε υποδομές, τμήματα βόλεϊ, άρσης βαρών και ξιφασκίας. Απασχολεί πάνω από 1.000 νέους αθλητές και αποτελεί ένα από τα πλέον πολυδύναμα τμήματα αυτής της πόλης. Η ποδοσφαιρική ομάδα αγωνίστηκε μετά το 1959 στη Βʼ Εθνική (σήμερα παίζει στην Α' ΕΠΣΜ).
Loader