Για πρωτοφανή απόφαση και ιστορική στροφή των ΗΠΑ που παρεκκλίνουν από τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, από την Κοζάνη, αναφερόμενος στους δασμούς που ανακοίνωσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η ελληνική οικονομία θα ανταπεξέλθει ενώ έδωσε έμφαση στην διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας.
«2.500 θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία»
«Πλέον μιλάμε με αποτελέσματα, το σχέδιο δίκαιης μετάβασης στοχεύει στη δημιουργία πολλών, νέων, καλά πληρωμένων θέσεων απασχόλησης που θα υποκαταστήσουν τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν από την απολιγνιτοποίηση που ήταν μία αναπόφευκτη αλλά δύσκολη και τολμηρή απόφαση. Σήμερα είμαστε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με τη θέση που βρισκόμασταν πέρσι, το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης έτρεξε και τρέχει γρήγορα, θα δημιουργηθούν παραπάνω από 2.500 θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια στην περιοχή καθιστώντας την Δυτική Μακεδονία πόλο ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας. Η ΔΥΠΑ σύντομα θα ανακοινώσει επιδότηση για επιπλέον 700 θέσεις που θα καλύψουν άνεργοι της περιοχής», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ).
«Πρωτοφανείς οι δασμοί του Τραμπ, στροφή στον απομονωτισμό για τις ΗΠΑ»
«Η περιοχή έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, ο αυτοκινητόδρομος Ε65 είναι ένα εμβληματικό έργο για την περιοχή, θα είναι έτοιμος μέχρι το φθινόπωρο του 2026. Στοχεύουμε να μετατρέψουμε τη Δυτική Μακεδονία σε κέντρο τεχνητής νοημοσύνης. Η Ελλάδα είναι σε μετάβαση, χρειάζεται να τρέξει γρήγορα για να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, ο Τραμπ με τους δασμούς χθες έκανε μία ιστορική στροφή στον προστατευτισμό, αποκλίνει από το ελεύθερο εμπόριο, πρόκειται για μία πρωτοφανή απόφαση. Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που ξεκινά θα βλάψει τους πάντες, ελπίζω να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση, η Ελλάδα θα διαδραματίσει ρόλο στην αντίδραση της Ευρώπης, η ελληνική οικονομία είμαι βέβαιος πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Είναι πολύ σημαντική η σταθερότητα που έχουμε σήμερα στη χώρα μας μέσα σε ταραγμένους καιρούς», υποστήριξε.
«Πάνω από 1 δισ. ευρώ από το ΔΑΜ στη Δυτ. Μακεδονία»
«Το ΔΑΜ τρέχει πολύ γρήγορα εδώ και δύο χρόνια και τρεις μήνες, έχει ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2029, η Δυτική Μακεδονία θα λάβει παραπάνω από 1 δισ. ευρώ, οι προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί από το πρόγραμμα μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των 569 ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ. Για επιχορηγήσεις θα δοθούν 269,7 εκατ. (ποσοστό εντάξεων 117%)», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.
«Σήμερα ανακοινώνουμε τον Πυλώνα 3, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ ενώ θα ακολουθήσει και νέο πρόγραμμα 137 εκατ. ευρώ με ωφελούμενους τους δήμους των Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας», υποστήριξε.
«Να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της μετάβασης»
«Η περιοχή μας περνάει δύσκολα (είμαστε πρωταθλητές στην ανεργία και τη μείωση πληθυσμού με χαμηλή συμμετοχή της επιχειρηματικότητας στο τοπικό ΑΕΠ), κάνουμε μία συνεχή προσπάθεια να αλλάξουμε το παρόν και το μέλλον της περιοχής με αντίπαλο το χρόνο, πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της δίκαιης μετάβασης, αυτό θέλουν και οι κάτοικοι οι οποίοι είναι λογικό να επηρεάζονται από όσους μιλούν για βίαιη απολιγνιτοποίηση. Για το ΔΑΜ έρχεται η φάση της υλοποίησης», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης.
«Να γίνει μία μεγάλη επένδυση»
«Η περιοχή μας ζητά μία μεγάλη επένδυση, θέλουμε να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους. Η αξιοποίηση του λιγνίτη παραμένει για εμάς ζητούμενο, πρέπει να συγκλίνουν ο τοπικός και περιφερειακός σχεδιασμός με τον εθνικό σχεδιασμό. Δε θέλουμε να φεύγουν οι συμπολίτες μας από τον τόπο τους, ζητούμε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην περιοχή για όσο διαρκεί η κρίση, χρειάζεται η ρήτρα δίκαιης μετάβασης να διαχέεται σε όλες τις πολιτικές. Με τη συνδρομή του ΔΑΜ το πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας μπορεί να μετασχηματιστεί σε πανεπιστήμιο τεχνολογίας. Το ΔΑΜ χρειάζεται να διαθέσει πόρους και στο ταμείο ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, επιπλέον ζητούμε να παρασχεθούν κίνητρα σε όποιον δημόσιο υπάλληλο έρχεται στην περιοχή για να μένει εδώ μόνιμα.
«Παράταση λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων»
Κρίσιμο ζήτημα είναι και η παράταση λειτουργίας των λιγινιτικών μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου μέχρι να λειτουργήσει η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ που θα τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση», επεσήμανε.