Θεσσαλονίκη: Ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί για πρώτη φορά αρχαίο δράμα
Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει την σοφόκλεια εκδοχή της Ηλέκτρας την Τετάρτη 9 & Πέμπτη 10 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους
- Newsroom
Όταν τελείωσαν τις σπουδές τους στα οικονομικά και στο μάρκετινγκ, πριν από τέσσερα χρόνια, αποφάσισαν να αναζητήσουν δουλειά στη Θεσσαλονίκη, αλλά τα βρήκαν... σκούρα, καθώς η οικονομική κρίση έδειχνε ήδη το σκληρό της πρόσωπο Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Όταν τελείωσαν τις σπουδές τους στα οικονομικά και στο μάρκετινγκ, πριν από τέσσερα χρόνια, αποφάσισαν να αναζητήσουν δουλειά στη Θεσσαλονίκη, αλλά τα βρήκαν... σκούρα, καθώς η οικονομική κρίση έδειχνε ήδη το σκληρό της πρόσωπο. Έτσι τα δύο αδέλφια, ο Θοδωρής και ο Βασίλης Κράβας, σκέφτηκαν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή τους, τη Χαλάστρα και τα Κύμινα, αξιοποιώντας ένα είδος άγνωστο στο ευρύ κοινό: το μπλε καβούρι. Και μπορεί οι ψαράδες να το... αντιπαθούν γιατί δεν έχει ζήτηση στην εγχώρια αγορά, ωστόσο για τους δύο νέους αποτέλεσε την πρώτη ύλη για... χρυσές δουλειές.
Το μπλε καβούρι είναι ξενικό είδος, ένας υδρόβιος μετανάστης που εγκαταστάθηκε στα νερά του Θερμαϊκού πριν από πολλά χρόνια. Παρότι είναι νόστιμο όπως ο... ντόπιος συγγενής του, δεν έχει ζήτηση και γι’ αυτό οι ψαράδες της περιοχής δεν προωθούν στην αγορά τους τόνους που αλιεύουν, αφού θεωρούν ότι η πώλησή του είναι ασύμφορη. Επιπλέον το μπλε καβούρι είναι εχθρός του μυδιού που καλλιεργείται στην περιοχή και αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματός τους.
Μ’ αυτά τα δεδομένα, η επιχειρηματική δραστηριότητα των δύο παιδιών, που είχαν όρεξη για δουλειά και ήθελαν να μείνουν στον τόπο τους, δεν εξελίχθηκε εύκολα στην αρχή. Όμως ο Θοδωρής και ο Βασίλης δεν το έβαλαν κάτω, αντίθετα έκαναν τα πάντα για να προωθήσουν το προϊόν τους στην αγορά και απευθείας σε γνωστά και γκουρμέ εστιατόρια, φτάνοντας μέχρι τις Chinatown πολλών ευρωπαϊκών πόλεων. Σήμερα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη τους προσπάθεια, οι δύο νέοι φαίνεται να έχουν κατακτήσει την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, αφού εξάγουν το προϊόν μέχρι και στις Φιλιππίνες, ενώ έστησαν και ένα μικρό εργοστάσιο συσκευασίας και τυποποίησης του προϊόντος.
«Τίποτε δεν ήρθε εύκολα και τίποτε δεν μας χαρίστηκε, γιατί την περίοδο που αρχίσαμε την εμπορική δραστηριότητα του καβουριού η κρίση στην αγορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη και βρήκαμε πολλές πόρτες κλειστές», τονίζει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο Βασίλης Κράβας. Προσθέτει όμως ότι με τον αδελφό του είχαν αποφασίσει να το παλέψουν και να προωθήσουν το προϊόν, όσο δύσκολο κι αν ήταν το εγχείρημα. «Ξοδέψαμε χρόνο και χρήμα σε μια δύσκολη περίοδο, γιατί έπρεπε να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, στην Αμερική και στην Ασία, προκειμένου να δειγματίσουμε το προϊόν. Τελικά το μπλε καβούρι βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, κυρίως από τους Κινέζους, που είναι και οι βασικοί μας πελάτες», σημειώνει ο Βασίλης.
Από τα Κύμινα στις Chinatown της Ευρώπης
Ο Θοδωρής και ο Βασίλης ανακάλυψαν τις επιχειρηματικές δυνατότητες που ανοίγονταν, όταν άρχισαν να ταξιδεύουν στον κόσμο προωθώντας το μπλε καβούρι. «Αντιληφθήκαμε, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ότι το προϊόν του τόπου μας είναι εμπορεύσιμο και μπορεί να παράγει εισόδημα για μας. Οι ξένοι μάς το ζητούν συνέχεια, και ειδικά τα εστιατόρια στις κινέζικες συνοικίες, όπου το μπλε καβούρι αποτελεί βασικό πιάτο στο μενού», αναφέρει ο Θοδωρής Κράβας. Τα δύο αδέλφια μάλιστα έκαναν πέρσι ένα άνοιγμα και στις Φιλιππίνες, καθώς υπήρχε ενδιαφέρον για μεγάλες ποσότητες μπλε καβουριού.
Σήμερα οι δυο τους συνεχίζουν να νοικιάζουν την εγκατάσταση επεξεργασίας οστρακοειδών στο χωριό Κλειδί και αυτή τη στιγμή στέλνουν κάθε χρόνο 200 τόνους μπλε καβουριού στην Αμερική και περισσότερους από εκατό σε πόλεις της Ευρώπης. Το προϊόν φεύγει κατεψυγμένο μέσω θαλάσσης με κοντέινερ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και προορισμό τις ΗΠΑ, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Τώρα τελευταία μάλιστα έχουν προχωρήσει και σε κονσερβοποίηση, έπειτα από ειδική επεξεργασία. Για τις ευρωπαϊκές χώρες το μπλε καβούρι φεύγει αεροπορικώς, νωπό ή ζωντανό.
Στην ελληνική αγορά ωστόσο, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, η ζήτηση για το μπλε καβούρι είναι περιορισμένη. Μπορεί κανείς να το προμηθευτεί μόνο στην ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας και στην αγορά Μοδιάνο. «Δεν το ζητούν, οπότε στην αγορά της Θεσσαλονίκης θα το βρεις αλλά σε μικρές ποσότητες» τονίζει ο Βασίλης και προσθέτει ότι όσοι το γνωρίζουν το καταναλώνουν κυρίως την περίοδο της νηστείας.
Μεζές εφάμιλλος του αστακού
Το μπλε καβούρι αποτελεί πεντανόστιμο μεζέ εφάμιλλο του αστακού, ενώ ονομάζεται και «Ιταλός» επειδή ήρθε από τις ΗΠΑ μέσω Ιταλίας. Οι ντόπιοι στη Χαλάστρα και τα Κύμινα λένε ότι το καβούρι αυτό έπεσε στον Θερμαϊκό κόλπο τη δεκαετία του 1960. Φημολογείται ότι μεταφέρθηκε εδώ από τον κόλπο του Μέριλαντ, των ΗΠΑ, μέσω των εμπορικών πλοίων. Πάνω τους εικάζεται ότι σκάλωσε ο γόνος του μπλε καβουριού, που μόλις έφτασε στον Θερμαϊκό βρήκε φιλόξενο περιβάλλον: ζεστό κλίμα, υφάλμυρα νερά και θρεπτικές ουσίες από τις εκβολές των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα. Το είδος φέρει την ονομασία «Callinectes sapidus», που εμπεριέχει τα συνθετικά «κάλλος», που παραπέμπει στην ομορφιά του, και nectes, που σημαίνει κολυμβητής, ενώ η λέξη sapidus στα λατινικά σημαίνει νόστιμος!
Δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία της Κυριακής που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Μ. Σάββατο 30 Απριλίου 2016
Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει την σοφόκλεια εκδοχή της Ηλέκτρας την Τετάρτη 9 & Πέμπτη 10 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους
«Το ιρανικό καθεστώς ποτέ δεν ήταν πιο αδύναμο», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Πάνω από 14.000 έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω έλεγχο
Ο Χάνεγκμπι χαρακτήρισε ταυτόχρονα «αδύνατον» να καταστραφεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μόνο με στρατιωτικά μέσα