Αυτή την εποχή όλες οι μυδοκαλλιέργειες γεμίζουν με τον γόνο, ο οποίος σπάει, αρμαθιάζετε και μπαίνει σε αυτές για να μεγαλώσει. Η καταστροφή του περσινού γόνου ήταν ολική, αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του Θερμαϊκού Κόλπου.
Ο περσινός γόνος που ήταν να πουληθεί φέτος σαν μύδι, ψόφησε εξαιτίας της ακραίας ζέστης. Όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά στο emakedonia.gr ο Χρήστος Αθανασίου, ιδιοκτήτης μυδοτροφείου και επιχειρηματίας της SILOMOL PC- εταιρείας επεξεργασίας και χονδρικού εμπορίου θαλασσινών - «πέρσι υπήρξε τρομερή αύξηση της θερμοκρασίας, με το νερό να αγγίζει τους 32 βαθμούς Κελσίου».
Αυτές οι θερμοκρασίες διήρκησαν πάνω από έναν μήνα (Ιούλιο-τέλη Αυγούστου), με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή των μυδιών. «Μετά τις αρχές Αυγούστου ό,τι μύδι βγάζαμε από το νερό ήταν ψόφιο», ανέφερε ο επιχειρηματίας.
Διπλάσια η τιμή των μυδιών σε σχέση με πέρσι
Αυξημένες αναμένονται οι φετινές τιμές του μυδιού στη λιανική αγορά, καθώς εκτός από την περσινή καταστροφή του γόνου, αυξημένη είναι και η ζήτηση μυδιών από την Ιταλία.
«Μέχρι τις αρχές Ιουλίου περίπου το 90% της ποσότητας των μυδιών από τον Θερμαϊκό θα έχει γίνει εξαγωγή στην Ιταλία», επεσήμανε ο Χρ. Αθανασίου, με το μόλις 10% να μένει στην Ελλάδα.
Αυτό θα μεταφραστεί και στις εγχώριες τιμές της λιανικής αγοράς, με την τιμή να διπλασιάζεται σε σύγκριση με πέρσι, σύμφωνα με τον επιχειρηματία. «Αυτή την στιγμή οι τιμές υπερχονδρικής του μυδιού είναι στα 2,80-3,00 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που πέρσι η τιμή ήταν στα 1,10-1,30 ευρώ ανά κιλό».
Εισαγωγή ισπανικού γόνου – Πως αντιδρά στα νερά του Θερμαϊκού
«Οι θερμοκρασίες της θάλασσας προς το παρόν, είναι σε καλά επίπεδα. Γόνος ευτυχώς υπάρχει, όχι όπως τις προηγούμενες χρονιές, γιατί φέτος ήταν λιγότερα τα μύδια, εξαιτίας της περσινής καταστροφής», διαπίστωσε ο Χρ. Αθανασίου.
Φέτος, εξαιτίας της ολοκληρωτικής καταστροφής του γόνου, πραγματοποιήθηκε εισαγωγή από την Ισπανία. Ο ισπανικός γόνος έμεινε στα ελληνικά νερά για 4-5 μήνες, ώστε να μεγαλώσει και να γίνει μύδι. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, αυτό λειτούργησε, ωστόσο η φετινή παραγωγή των μυδιών θα κριθεί μετά το πέρας των παραδοσιακά ζεστών μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.
Βιοτοξίνες και φυτοπλαγκτόν: Tι είναι και πως επηρεάζουν τα μύδια;
Δειγματοληψίες στα νερά του Θερμαϊκού πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα, από σκάφος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο συνεργάζεται με την Κτηνιατρική Υπηρεσία. Δείγμα από τα νερά, μαζί με σάρκα από τα μύδια και τα κυδώνια (όστρακα), εξετάζονται στο εργαστήριο του ΑΠΘ για πιθανές βιοτοξίνες και μικρόβια.
Συνήθως μετά τον έλεγχο, οι επιβαρυμένες περιοχές κλείνουν προληπτικά, χωρίς να χρειαστεί να βρεθεί θετικό δείγμα στο μύδι. «Όταν ξεπερνά η θερμοκρασία της θάλασσας τους 13-14 βαθμούς το φυτοπλαγκτόν ευδοκιμεί και σε κάποιες περιπτώσεις γίνετε τοξικό. Το θετικό είναι πως όπως εμφανίζεται έτσι μπορεί να εξαφανιστεί, γι’ αυτό και γίνονται δειγματοληψίες κάθε εβδομάδα», εξήγησε ο Χρ. Αθανασίου.
Φέτος, τα ελληνικά μύδια , σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται να πουληθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στο εξωτερικό, με τους εγχώριους μυδοπαραγωγούς να καλούνται να συνέλθουν από την περσινή ολική καταστροφή της παραγωγής τους. Κρίσιμο αναμένεται και το καλοκαίρι τόσο για την παραγωγή των ελληνικών μυδιών, όσο και για τους επαγγελματίες του χώρου.