Νίκος Μαρνάς: Το δύσκολο είναι να καταφέρεις να βρεθείς πάνω στη σκηνή

Ο ηθοποιός παίζει και σκηνοθετεί το έργο «Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου» που έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη

Η παράσταση «Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου» του Θανάση Τριαρίδη ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και έρχεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη για δύο μόνο ημέρες. Πρόκειται για ένα καθαρά πολιτικό έργο, που ασχολείται με τις επαναπροωθήσεις των προσφύγων και είναι η πρώτη σκηνοθετική δουλειά των Νίκο Μαρνά και Γιώργο Γκιόκα.

«Το έργο κυκλοφόρησε δύο μέρες μετά από το ναυάγιο της Πύλου. Εμείς ψάχναμε εκείνη την περίοδο έργο και με το που ανέβηκε το είδαμε και το διαβάσαμε - γενικά ο Θανάσης Tριαρίδης δίνει δωρεάν τα έργα του στο διαδίκτυο. Έχοντας τόσο νωπή την είδηση του ναυαγίου σε συνδυασμό με τον κόσμο που είχε φτιάξει ο συγγραφέας, το έργο μας ενθουσίασε και μας γοήτευσε» λέει στο emakedonia.gr ο Νίκος Μαρνάς. 

Ο ίδιος εξηγεί πως το έργο έχει πάρα πολύ χιούμορ μέσα, και θυμίζει αρκετά θέατρο του παραλόγου. «Μέσα από το γέλιο ο κόσμος είναι πιο χαλαρός και συνάμα πιο ευάλωτος, οπότε τα μηνύματα μετά νομίζω είναι πολύ ξεκάθαρα πια και τα προσλαμβάνει πολύ καλύτερα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

nikos-marnas-2.jpg?v=0

Χαρακτηρίζει το έργο του Τριαρίδη ως «τροφή για σκέψη» καθώς «αφορά σε μια κρατική υπηρεσία η οποία ασχολείται με τη συγκάλυψη εγκλημάτων. Είναι σαφές ότι υπάρχει ταύτιση με όσα συμβαίνουν με πιο πρόσφατο το ζήτημα των Τεμπών που βλέπουμε πώς παραποιούνται τα στοιχεία» 

Το κείμενο είναι μια άμεση κριτική στην ελληνική πραγματικότητα. «Όταν το πρωτοδιαβάσαμε πιστεύαμε ότι είναι λίγο… επιστημονική φαντασία. Και όσο περνάει ο καιρός έρχεται να μας αποδείξει ότι η πραγματικότητα δεν είναι και τόσο μακριά αυτό το κείμενο του Θανάση»

Ο ίδιος γεννημένος στον Κορυδαλλό, αρχικά σπούδασε Παιδαγωγικό στην Φλώρινα. Όπως περιγράφει, «κάποια στιγμή επειδή δεν ένιωθα πολύ καλά εκεί, έδωσα ξανά πανελλήνιες και πέρασα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Και με αυτή τη σχολή μου προέκυψε η ανάγκη να ασχοληθώ με το θέατρο». Αυτό που τον «τράβηξε» ήταν το θέμα της επικοινωνίας. Τον γοήτευσε δηλαδή το γεγονός ότι στο θέατρο πολλοί άνθρωποι επικοινωνούν, συνδέονται, ανταλλάσσουν ιδέες και γνώμες πάνω σε πράγματα. Σιγά σιγά αυτό έγινε συνήθεια και ανάγκη. Επιπλέον για τον ίδιο το θέατρο έχει και ένα χαρακτήρα αυτοβελτιωτικό αφού συνεχώς προσπαθείς να είσαι καλύτερος.

nikos-marnas-3.jpg?v=0

Σε ό,τι αφορά τον διπλό ρόλο σκηνοθέτη - ηθοποιού, ο κ. Μαρνάς εξηγεί πως είναι κάτι πάρα πολύ απαιτητικό πάρα πολύ και γι' αυτό και επέλεξε να υπάρχει και δεύτερος σκηνοθέτης. «Όντως χρειαζόταν ένας άνθρωπος να το βλέπει απ' έξω (σ.σ Γιώργος Γκιόκας). Επειδή ο ρόλος του είναι βουβός, μπορούσε να κάθεται έξω και να μας βλέπει. Οπότε η όλη διαδικασία έγινε πολύ πιο εύκολη και μπορούσα πλέον να παίξω και να είμαι πιο ελεύθερος επειδή είχαμε συνεννοηθεί μεταξύ μας για το τι θέλαμε» εξηγεί. Παρά τη δυσκολία του… διπλού ρόλου πάντως, ο κ. Μαρνάς μπορεί και να το ξαναέκανε εντέλει γιατί, όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος τον εαυτό του, είναι συγκεντρωτικός. «Μου αρέσει και το εικαστικό κομμάτι, μου αρέσει και η υποκριτική, μου αρέσει και η σκηνοθεσία. Θέλω να έχω λόγο στα πράγματα. Επίσης είδαμε ότι μια φορά μας βγήκε οπότε γιατί όχι ξανα;» λέει χαρακτηριστικά..

Στην παράσταση οι σκηνοθέτες είναι και πρωταγωνιστές ενώ μαζί τους παίζουν και οι Λεωνίδας Μπακάλης και Νίκος Στεργιώτης. Eίναι τέσσερις νέοι ηθοποιοί που για πρώτη φορά αποφάσισαν να κάνουν κάτι δικό τους. «Για όλους μας είναι πρωτόγνωρο. Ήταν μια πάρα πολύ δημιουργική διαδικασία και το χαρήκαμε πάρα πολύ. Το δύσκολο είναι να καταφέρεις να βρεθείς πάνω στη σκηνή. Δεν ξέρω αν είναι ελληνική πραγματικότητα ή αν είναι γενικά έτσι στον χώρο του θεάτρου παγκοσμίως πάντως η δυσκολία υπάρχει και αυτό γιατί πάνω από όλα δυστυχώς μετράει το οικονομικό κομμάτι. Εμείς είχαμε την τύχη ένας φίλος μας να έχει μόλις φτιάξει εταιρεία παραγωγής και να μας αναλάβει αναλαμβάνοντας ουσιαστικά το ρίσκο να είναι άδειο το θέατρο. Ευτυχώς για καλή τύχη όλων μας πήγε πάρα πολύ καλά» προσθέτει.

Όσο για την παράσταση, το μέλλον της δεν είναι ακόμα γνωστό, ο ίδιος όμως πιστεύει πως ο κύκλος της δεν έχει κλείσει ακόμα καθώς είναι κάτι που το αγάπησαν πολύ και πήγε και καλά, Στην Θεσσαλονίκη πάντως οι δύο από τις τρεις παραστάσεις είναι ήδη sold out.

INFO

Η παράσταση «Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου» θα παρουσιαστεί στις 17 και 18 Μαΐου στο Θέατρο In Situ, Κασσάνδρου 42.

Εισιτήρια: more.com 

Loader