- Newsroom
Στοιχεία για το κόστος κατασκευής του μετρό έδωσε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, μιλώντας στο FFF Forum 2025 της «Μακεδονίας» και του emakedonia.gr Όπως είπε η σύμβαση του 2006 προέβλεπε κόστος 1 δισ. Ευρώ στη βασική γραμμή, και με την ολοκλήρωση της έφτασε στο 1,6 δισ. ευρώ, η επέκταση στην Καλαμαριά εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 720 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει δάνειο 600 εκατ.ευρώ, που ελήφθη το 2014, με υψηλό επιτόκιο, για την αποπληρωμή του οποίου τα τοκοχρεωλύσια θα φτάσουν τα 720 εκατ. ευρώ το 2049.
Ο κ. Ταχιάος χαρακτήρισε το μέτρο «νάρκη στην αυτοπεποίθηση της πόλης» λέγοντας ότι πλέον «μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι». Βέβαια, σχολίασε ότι με το που δόθηκε σε λειτουργία το μετρό «ξανάρχισε η μιζέρια» αλλά όπως υποστήριξε «το μέτρο στην έναρξη του είχε πολύ καλύτερες αποδόσεις διαθεσιμότητας, σχεδόν 99%, από όλα τα αλλά αυτόματα μετρό, όπως του Μιλάνου και της Κοπεγχάγης. Μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Όπως τόνισε κατ'επανάληψη, για όλες τις υποδομές χρειάζεται χρηματοδότηση, λαμβάνοντας υπόψιν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τα όρια πληρωμών κάθε υπουργείου. «Το να προσθέσουμε έργα δεν έχει βάση αν δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος να υπάρχει μια ροή πληρωμών. Τα περιθώρια δεν είναι απεριόριστα. Ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουν έργα να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας» σημείωσε, σχολιάζοντας για παράδειγμα ότι στο σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν θετική και σήμερα στελέχη της αντιτίθενται.
«Εδώ πήραμε τα μαθήματα μας μπορούμε να μιλάμε με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα» είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, αναφέροντας ότι στο flyover «αν ακούγαμε την περιρεουσα ατμόσφαιρα ότι η πόλη θα καταστρεφόταν σήμερα το έργο δεν θα είχε προχωρήσει τόσο πολύ. Έχουμε κι άλλα προβλήματα αλλά θα τα λύσουμε«. Κλείνοντας είπε ότι πρέπει «να ξεφεύγουμε από τη λογική της πολιτικοποίησης των έργων και να βάζο.
Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στο POS το οποίο το αργότερο στις 26 Μαίoυ θα τεθεί σε λειτουργία. Ο κ. Ταχιάος συμπλήρωσε πως "H σύμβαση του 2006 με προυπολογισμό 1 δις η κεντρική γραμμή του μετρό θα κλεισει κοντά στο 1,6, ενώ η επέκταση της Καλαμαριας στα 720 εκατ και με υψηλό επιτοκιο 720 εκ ευρώ.
Χρηματοδότηση
Η Ελλάδα και η ΕΕ έχει δημοσιονομικούς περιορισμούς, όπως και τα υπουργεία έχουν όρια πληρωμών", τόνισε ο υφυπουργός και υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να ενταχθούν αυτά τα έργα. "Από τα έργα που ανέφερε η κα Νοτοπούλου, μόνο ο Προαστιακός είχε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ", συμπλήρωσε.
Η σημασία των συντηρήσεων και των παραχωρήσεων
Οι συντηρήσεις είναι έργα τα οποία πρέπει να γίνονται. Οι δομές μας έχουν γέρασει για πολλές από τις γέφυρες δεν υπάρχουν μελέτες.
Οι παραχωρήσεις είναι μια δύσκολη υπόθεση, ανέφερε ο κ. Ταχιάος και έφερε το παράδειγμα του έργου της Εγνατίας Οδού. Η πιστοποίηση των σηράγγων σε κατηγορία Ε και στη συνέχεια σε κατηγορία Α είναι το πιο δύσκολο κομμάτι γιατί μπορεί να υπάρξει κλείσιμο των σηράγγων χωρίς να υπάρχει παράλληλο δίκτυο όπως συμβαίνει και στην Πίνδο.
Ο δρόμος Χαλκηδόνα- Πολύκαστρο
"Γίνεται σήμερα κλάδος καθόδου και ανόδου. Γίνεται ένας πραγματικός αυτοκινητόδρομος. Θα αποκατασταθεί το τμήμα του ΠΑΘΕ μεταξύ του Κλειδιού και της εξωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης", είπε σχετικά και τόνισε τη χρησιμότητα των έργων ΣΔΙΤ.
"Όταν μιλάμε για ΣΔΙΤ μιλάμε για πληρωμές διαθεσιμότητας. Κάθε χρόνο δεν μπορούν να ξεπερνούν το μισό της εκατό του ΑΕΠ. Κακώς ξορκίζουμε τα ΣΔΙΤ των σχολείων, όπως και στις φοιτητικές εστίες και στα δικαστικά μέγαρα. Θα υπάρχει διαρκής συντήρηση των έργων"
Μη εφικτή η διαιτησία
"Αυτό που προτείνεται για διαιτησία δεν είναι εφικτό, είπε απευθυνόμενος στον αντιπεριφερειάρχη Πάρι Μπίλλια. "Ο 4412 είναι δυο διαφορετικοί νόμοι. Ανάθεση δημόσιων συμβάσεων και ενσωματώνει τις οδηγίες 24 και 25 της ΕΕ. Ο άλλος νόμος αφορά την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων ο οποίος υπάγεται στην εθνική νομοθεσία. Διαιτησία μπορεί να υπάρχει μόνο από την ανάθεση και μετά", επεσήμανε ο υφυπουργός.
Σχετικά με την καθυστέρηση των δικαστηρίων ανέφερε το παράδειγμα της Αθήνας και των Εξαρχείων και της Γραμμής 4 του μετρό της πρωτεύουσας. Όταν γίνονται τέτοιες παρεμβάσεις τότε δημιουργούνται προβλήματα και τα έργα εμφανίζουν μια παθογένεια η οποία είναι αντίστοιχη του μετρό Θεσσαλονίκης. Γεγονός που είναι ορατό και στην Αθήνα.
"Στη Θεσσαλονίκη έχουμε πάρει τα μαθήματα μας και μπορούμε να μιλάμε με για πράγματα στα οποία υπάρχουν χειροπιαστά Αν όταν ακούγαμε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ότι καταστρέφεται η πόλη με το Fly over σήμερα το έργο δεν θα είχε προχωρήσει τόσο πολύ.
Το βλέπετε να προχωράει όσο κανένα άλλο έργο δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα, με μέτωπα που είναι ανοιχτά σε όλο τους το μήκος. Έχουμε και άλλα προβλήματα να λύσουμε και θα τα λύσουμε απλώς πρέπει να ξεφεύγουμε από το περιβάλλον της καταστροφολογίας και της πολιτικοποίησης των έργων και να βάζουμε στόχους μπροστά.
Ο καλύτερος τρόπος για εμάς για να προχωρήσουμε τα έργα είναι να είμαστε ενωμένοι σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Προφανώς και λείπουν τα έργα από την πόλη Υπάρχει δυνατότητα οι υποδομές να αναπτυχθούν με την μία. Όχι. Νομίζω όμως ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Γιατί ξεπεράσαμε ένα σκόπελο. Το μετρό Θεσσαλονίκης.
Κλείνοντας, o κ. Ταχιάος είπε πως ήταν οδυνηρό για τον ίδιο ότι ο δρόμος των Μουδανιών απεντάσσεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. "Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι διαρκές εργαλείο έχει πολύ σφικτές προθεσμίες, πρόσθεσε και τόνισε καταλήγοντας πως "ως υπουργείο είμαστε ανοιχτοί σε ότι έργο είναι ώριμο".