Το πολυσέλιδο βιβλίο της πλούσιας ευρωπαϊκής ιστορίας του μπασκετικού ΠΑΟΚ περιλαμβάνει θριάμβους αλλά και μεγάλες απογοητεύσεις και η εικόνα του πεσμένου στο παρκέ Μπάνε Πρέλεβιτς, μετά τον χαμένο τελικό του 1992 με τη Ρεάλ, στη Ναντ, έχει ανεξίτηλα χαραχθεί στη μνήμη όσων είχαν την τύχη να ζήσουν τα «χρυσά» χρόνια της δεκαετίας του 1990.
Ξαφνιάζοντας ευχάριστα και τους πιο αισιόδοξους οπαδούς του, ο Δικέφαλος έφτασε φέτος πολύ κοντά στην κατάκτηση του τρίτου ευρωπαϊκού τίτλου και η απώλειά του, παρά τη νίκη στον δεύτερο τελικό με την Μπιλμπάο, άφησε τον κόσμο με μία πικρή γεύση στο στόμα. Η τρομερή πορεία μέχρι τον τελικό του Europe Cup, όμως, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής σε αγωνιστικό και διοικητικό επίπεδο.
Ο σημερινός ΠΑΟΚ δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που, το περασμένο Φθινόπωρο, έμπαινε στη μάχη της νέας σεζόν έχοντας ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ και ένα από τα νεανικότερα ρόστερ στην Ευρώπη.
Η εξαιρετική ομάδα που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να χτίσει ο χαρισματικός Μάσιμο Καντσελιέρι κατάφερε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον και το πάθος χιλιάδων Παοκτσήδων για ένα άθλημα και μία ομάδα που έδειχναν να έχουν ξεχάσει και η εξέλιξη αυτή είναι σημαντικότερη από κάθε τίτλο.
Το ασφυκτικά γεμάτο «Παλατάκι» ήταν μία σχεδόν σουρεαλιστική εικόνα για τους λίγους πιστούς που είχαν συνηθίσει να παρακολουθούν τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ σε ένα άδειο και κρύο γήπεδο, στο οποίο μπορούσε κανείς να ακούσει ακόμη και το «τρίξιμο» των παπουτσιών στο παρκέ. Το επόμενο στοίχημα που οφείλει να κερδίσει ο Δικέφαλος είναι η παραμονή του κόσμου στις κερκίδες του κλειστού της Πυλαίας και οι αποφάσεις που θα ληφθούν τους προσεχείς μήνες θα κρίνουν το μέλλον της ομάδας (και της σχέσης της με τους φιλάθλους) για τα επόμενα χρόνια.
Τα «πρέπει» της επόμενης μέρας
Ο νεανικότατος ΠΑΟΚ του Καντσελιέρι είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψεις εκατομμύρια για να δημιουργήσεις μία ομάδα με ποιότητα και νοοτροπία νικητή και ο πρόεδρος της ΚΑΕ Θανάσης Χατζόπουλος πιστώνεται την επιλογή του Ιταλού τεχνικού που αναμφίβολα είναι η δεσπόζουσα μορφή του άκρως επιτυχημένου αγωνιστικού πρότζεκτ των ασπρόμαυρων.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο πρόεδρος της ΚΑΕ είναι να διασφαλίσει την παραμονή του Καντσελιέρι στον πάγκο και για τη νέα σεζόν. Ενδεχόμενη αποχώρηση του Ιταλού κόουτς θα ήταν ένα σοκ που ο Δικέφαλος δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί. Ο Καντσελιέρι περνά καλά στη Θεσσαλονίκη και έχει δεθεί με την ομάδα και τον κόσμο.
Ενδέχεται όμως να χρειαστεί και μία οικονομικού τύπου υπέρβαση για να μείνει στην Πυλαία. Ένας τεχνικός με τις ικανότητες και το βιογραφικό του θα έχει σίγουρα προτάσεις από σημαντικές ομάδες του εξωτερικού και η διοίκηση της ΚΑΕ οφείλει να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε ο καπετάνιος να παραμείνει στο πηδάλιο.

Ταυτόχρονα, ο Θανάσης Χατζόπουλος πρέπει να εγγυηθεί στον Ιταλό και τη λελογισμένη αύξηση του διαθέσιμου μπάτζετ, ώστε η ομάδα να έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να χτίσει πάνω στην επιτυχία της.
«Οφείλουμε να νιώθουμε περήφανοι γι’ αυτό που κάναμε. Μην ξεχνάμε ότι τον περασμένο Αύγουστο, κανείς δεν πίστευε ότι θα φτάναμε σε έναν ευρωπαϊκό τελικό. Η αλήθεια ότι, αν υπολογίσουμε τους προϋπολογισμούς των ομάδων, έκπληξη ήταν ότι φτάσαμε στον τελικό και όχι ότι τον χάσαμε», είπε ο Μάσιμο Καντσελιέρι μετά τον τελικό της περασμένης Τετάρτης με την Μπιλμπάο.
Ο Ιταλός έχει δίκιο. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για όσα πέτυχε φέτος. Τα δύσκολα όμως αρχίζουν τώρα, καθώς ο πήχυς μπήκε πολύ ψηλά και ο Δικέφαλος καλείται να αποδείξει πως η φετινή πορεία δεν ήταν μία πρόσκαιρη αναλαμπή.
Η συμμετοχή στον τελικό του Europe Cup μπορεί επίσης να αποτελέσει σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της ΚΑΕ ως προς την προσπάθεια που διαρκώς καταβάλλει για την προσέλκυση επενδυτή.
Η εκπλήρωση αυτού του στόχου δεν είναι εύκολη αλλά η χρηστή οικονομική διαχείριση των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την μάλλον ανέλπιστη αγωνιστική επιτυχία της τρέχουσας σεζόν, έχουν βελτιώσει θεαματικά την εικόνα του μπασκετικού ΠΑΟΚ.
Ποιος ξέρει, στο βέλτιστο δυνατό σενάριο, ίσως και ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης θα μπορούσε να «αναθερμάνει» τη σχέση του με το τμήμα μπάσκετ.